Ja gribi redzēt pasauli bērna acīm - pietupies! Drošs rotaļu laukums.

Ja gribi redzēt pasauli bērna acīm - pietupies! Drošs rotaļu laukums.

12. Apr 2014, 00:58 čabule čabule

Mana meitiņa vēl ir maziņa, un rotaļu laukumi mums nav aktuāli, bet esmu domājusi par to, kādam jābūt drošam rotaļu laukumam. Reiz dzirdēju teicienu: „Ja gribi pasauli ieraudzīt bērna acīm- pietupies!” Tieši pēc šāda principa ir jāveido drošs rotaļu laukums. Jāiedomājas viss, ko bērns varētu darīt rotaļu laukumā un jānovērš tas, ko bērnam nevajadzētu darīt- gūt traumas.

Pats svarīgākais rotaļu laukumos.

1. Nožogojums. Uz nakti slēdzami vārtiņi.

20140412004520-71244.jpg

Nožogojums. Ja paskatāmies uz nožogojumu bērna acīm- tas norāda teritoriju, kur bērns var būt pilnīgi brīvs- skraidīt, spēlēties un neuztraukties, ka pēkšņi no stūra var iznirt kāda mašīna, velosipēds vai suns- nav jāturas visu laiku mammai pie rokas. Norobežotā laukumā bērnu ir arī vieglāk pieskatīt. Ja bērns ir pazudis no redzesloka, visticamāk mazo būs jāmeklē kādā atrakcijā. Tas ļoti noderētu māmiņām ar vairākiem bērniem. Mana paziņa stāstīja, ka ar dvīņiem vienai bērnu laukumā tikt galā ir neiespējami- viens skrien uz vienu pusi, otrs uz otru- un ja nu uzskrien uz ceļa? Ja nu...? Nožogojums pasargās bērnus arī no klaiņojošie suņiem. Uz bērnu laukuma nožogojuma būtu jābūt arī zīmei- „ ar suņiem ienākt aizliegts” kā arī „smēķēt aizliegts” un „alkohola reibumā laukumā atrasties aizliegts”, „ievērojiet kārtību un tīrību”- lai atgādinātu cilvēkiem, ka bērnu laukums ir domāts bērniem!

Uz nakti slēdzami vārtiņi un aizslietnis. Sākumā par aizslietni- tas nodrošinātu to, ka bērni nevarētu patvaļīgi pamest rotaļu laukumu. Ja vārtiņi vienmēr būtu ciet, arī suņi netiktu tajā iekšā. Uz nakti slēdzami vārtiņi ir svarīgi tāpēc, lai nakts laikā laukumā nenāktu nepiederošas personas. Tas nodrošinātu laukuma nedemolēšanu un kārtību laukumā. Laukuma slēgšanu varētu nodrošināt sētnieks, kas ir atbildīgs par attiecīgās teritorijas sakopšanu. 

2. Segums. Smilšu kastes vāks.

20140412005053-18658.jpg

Bērna rotaļu laukuma segumam jābūt no gumijas vai kāda cita mīksta un amortizējoša materiāla. Šāds segums novērstu smagas traumas, bērniem lecot vai krītot no atrakcijām, kā arī sīkus nobrāzumus. Gumijas segums bērniem neļautu arī nosmērēties. Piemēram, pēc lietus, vai sniega- smilšu un zāliena segumā var rasties dubļi, ka arī bedres zem atrakcijām. Lai arī vēl neejam uz rotaļu laukumiem, tos nedaudz papētot ir skaidrs- segums iznēsājas, kļūst nelīdzens un tātad arī bīstams.

Smilšu kastes vāks- otrajā vietā to lieku tāpēc, ka pavisam drīz mums arī tas būs aktuāli. Kaut arī uzskatu, ka bērnu laukumam jābūt slēdzamam un ar žogu apkārt- no kaķiem tas tomēr nepaglābtu, jo šie dzīvnieki staigā tur, kur pašiem tīk. Nevēlētos, lai mana bērna rotaļu vieta pārvēršas par kaķu tualeti. Pēc manām domām, bērnu laukumos atkarībā no to lieluma, varētu būt vairākas nelielas smilšu kastes, kas sadalītas pa bēru vecumiem- mazākās mazākajiem, lielākās lielākiem bērniem, tās būtu gan vieglāk kopt, gan apklāt pēc nepieciešamības. Vakaros, pirms aizslēgt bērnu laukumiņu, sētnieks varētu arī uzlikt smilšu kastei vāku- pavisam mazs nieciņš, bet tomēr tik svarīgi!

 3. Laukuma inventārs. Atrakciju drošība.

20140412005535-57647.jpg

Zonas. Bērna laukums varētu būt sadalīts zonās- vienā galā smilšu kastes (arī pēc izmēriem- mazās mazajiem kūku cepējiem, lielākas- tuneļu un auto trašu būvētājiem), tad mazie kalniņi un šūpoles, tālāk atrakcijas lielākiem bērniem, atkarībā no vecuma. Bērniem dažādos vecumos ir atšķirīgs intereses, lai novērsu to, ka mazie bērni traucē lielajiem, tiek pagrūsti un savainoti, jo kāds lielāks vēlas izmantot atrakciju un nevar sagaidīt, kad mazais saņemsies un, piemēram, nošļūks pa viņa vecumam nepiemērotu kalniņu.

Pieejamība. Bērnu laukumam jābūt plašam, lai bērniem būtu vieta kur izskrieties. Bērnu laukuma atrakcijām būtu jābūt veidotām tā, lai arī vecāki tās varētu izmantot- īpaši mazo bērnu atrakcijas. Bērni nereti ir nedroši, grib, lai mammas tos pietur, nošļūkt kopā ar vecākiem pa slidkalniņu un tamlīdzīgi. Ja atrakcijā tomēr noticis kāds nelaimes gadījums, vecākiem būtu jātiek klāt saviem bērniem un tiem jāpalīdz.

Tehniskais stāvoklis un drošība. Atrakcijām jābūt atbilstošā tehniskā stāvoklī. Tām jābūt veidotām no īpaši izturīga materiāla, kam būtu atbilstošs reljefs- tā, lai bērniem pieturoties, neslīdētu rokas. Ja rotaļu laukums būvēts no koka, tad šim materiālam ir jābūt atbilstoši sagatavotam (nopulētam utt.), lai bērni nevarētu ievērt skabargas. Bērnu laukumos izmantotajiem materiāliem un krāsām jābūt dabai draudzīgiem. Svarīgi, lai krāsas neizdala bīstamus toksīnus, kas ilgtermiņā var ietekmēt bērnu (to, protams, māmiņas nevar pārbaudīt, bet būvējot rotaļu laukumus, tas būtu jāņem vērā). Atrakciju stūri nedrīkst būt asi, tiem visiem jābūt noapaļotiem! Atrakcijās noteikti vajadzētu būt drošības maliņām, lai bērni no tām nenokristu. Mazo bērnu šūpolēm jābūt ar drošības aizslietņiem apkārt bērnam un stienītim starp kājiņām, lai paši mazākie var droši sēdēt, un no šūpolēm nejauši nenoslīdēt. Lielāku bērnu šūpolēm vajadzētu būt atbalstam mugurai- lai šūpojoties neizkristu uz aizmuguri. Šūpolēm jāatvēl pietiekami daudz vietas atstatus no citām atrakcijām, lai, šūpojoties, netiktu traucēti citi bērni. Slidkalniņiem tādiem, lai nobrauciena laikā bērni, kuri ir nedrošāki, varētu pieturēties pie slidkalniņa malām- nekādā gadījumā asas malas! Slidkalniņi nedrīkst būt pārāk stāvi, ar straujām nobrauciena beigām- mēs taču negribam, lai bērns izlido no slidkalniņa? Zviedru sienai un alpīnista sienai jābūt veidotai no neslīdošiem materiāliem un tā, lai tās būtu pietiekami ērtas un platas bērnu kājiņām un rociņām. Ja atrakcijas ir bojātas, tās jāsalabo pēc iespējas ātrāk, bet pirms tas izdarīts- jānorobežo, lai bērni tās neizmantotu. Par atrakciju drošību jāpārliecinās vismaz reizi nedēļā.

Citi laukuma elementi:

Bērnu laukumos ir nepieciešamas arī atkritumu tvertnes- noteikti vairākas- cilvēks ir tāds slinks radījums, ja tvertne nebūs redzama, tad atkritumi tajā arī nenonāks! Un, protams- soliņi, kur apsēsties un atpūsties.

 

Tāds, laikam būtu bērnu laukums, uz kuru drošu sirdi varētu vest savus bērnus. Ceru, ka mani ieteikumi nav muļķīgi, to noskaidrošu tikai tad, kad sākšu uz  bērnu laukumu vest savu meitiņu.

Lai droša spēlēšanās ;)

čabule

P.S. 

Titulbilde no: http://www.nica.lv/atklaj-atjaunoto-rotalu-laukumu/

Žoga bilde no: http://www.delfi.lv/majadarzs/remonts/glabiet-manu-zogu-ka-pareizi-kopt.d?id=43540975

Seguma bilde no: http://www.mammamuntetiem.lv/articles/24193/ecocorner-gumijas-segumi-bernu-rotalu-laukumiem/

Bērnu laukuma bilde no: http://ekolignum.lv/index.php?mod=item&item_id=2478&cat_id=138&scat_id=&tcat_id=

 

Būvēsim kopā drošu rotaļu laukumu

 

 

 

20140328125548-66689.jpg