Ir svarīgi autismu diagnosticēt pēc iespējas agrākā vecumā

04. Nov 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja vēl nesen par autismu tika runāts maz, tad pēdējos gados aizvien biežāk dzirdam par bērniem, kurus tas skāris. Tā kā autisms vēl aizvien daudziem ir lielais nezināmais un rada neizpratni, devāmies viesos pie divām ģimenēm, kurās aug šāds bērniņš, kā arī vaicājām speciālistei, kā autisms rodas un vai tas ir uz visu mūžu.

Autisms - tas ir uz visu mūžu

Autisms ir netipiska smadzeņu attīstība un, kā skaidro Latvijas Universitātes asociētā profesore, psihoterapeite un klīniskā psiholoģe Ieva Bite, nav iespējams noteikt vienu sfēru, kāpēc smadzenes attīstās netipiski. “Autisms ir spektrs, kas nozīmē, ka spektra vienā galā ir cilvēki, kuriem autisma pazīmes ir ļoti viegli izteiktas un kuriem ir arī augsts intelekts, un viņiem var būt arī komunikācijas problēmas, taču dzīves laikā šie cilvēki var būt tiktāl adaptējušies, ka nezinātājs to nevar pateikt," skaidro speciāliste. Viņa norāda, ka šiem cilvēkiem komunikācijas un saskarsmes problēmas ir viens būtisks kritērijs, kas liecina par autismu, savukārt otrs - ir ierobežotas un specifiskas intereses. “Otrā spektra galā ir cilvēki, kuriem simptomi ir smagi izteikti, tostarp smagi intelekta traucējumi, smagas komunikācijas problēmas,” stāsta asoc.prof. Ieva Bite.

Ja daudzas slimības laika gaitā ir iespējams izārstēt, tad autisma psihiskie traucējumi nav pārejoši un tas būs uz visu mūžu.

Mūsdienās var diagnosticēt sākot jau no gada vecuma

Asoc.prof. Ieva Bite norāda, ka mūsdienās autismu var diagnosticēt jau ļoti agri, jau sākot no gada vecuma, un tas izpaužas saskarsmē ar citiem cilvēkiem.

Kā var izpausties autisms?

  • bērns var neizrādīt interesi par citiem;
  • var neveidot acu kontaktu. Tiesa, tas nav raksturīgi visiem, taču var būt viena no pazīmēm;
  • autiskā spektra bērni var arī mazāk smaidīt;
  • kontaktā ar citiem viņi ir daudz neatsaucīgāki;
  • neatsaucas uz savu vārdu.

Pasaulē autisma diagnoze bērniem bieži vien tiek uzstādīta vien aptuveni 4 gadu vecumā, kas, kā skaidro Ieva Bite, gan ir daudz par vēlu, jo visvairāk šo bērnu labā var izdarīt līdz četru gadu vecumam. “Agrīnā vecumā bērna smadzenes ir ļoti plastiskas un tāpēc būtu daudz labāk, ja cilvēki varētu ātrāk noteikt diagnozi,” uzsver klīniskā psiholoģe, norādot, ka speciālists pēc autisma diagnosticēšanas sastādīs plānu, kas bērnam tiks mācīts nākamajos trijos mēnešos. Ieva Bite: “Tālāk jau bērna aprūpē iesaistītie cilvēki sadala laiku, lai daudzās stundas tiktu nosegtas. Ja tas tiek darīts, bērna attīstība progresē, pretējā gadījumā attīstība pati no sevis nenotiks.”

Kavēta atdarināšanas prasme

Bērnu atīstībā ļoti svarīgas ir divas lietas, no kurām viena ir atdarināšana. Ieva Bite: “Tieši atdarināšana ir svarīga, lai bērns varētu mācīties, jo, atdarinot citus bērnus un arī pieaugušos, mazais mācās.” Psihoterapeite piebilst, ka bērniem ar autismu atdarināšanas prasme ir ļoti kavēta.

Otra svarīga attīstības pazīme ir kopīgas uzmanības pievēršana. Tā izpaužas kā gadījumi, kad pieaugušais bērnam aicina paskatīties, piemēram, uz rotaļlietu, un bērns uz to paskatās. “Šāda kopīgā uzmanības pievēršana bērniem ar autismu arī ir slikti attīstīta, kas, savukārt, tālāk kavē bērna attīstību,” par autisma īpatnībām skaidro speciāliste.