Ikdienas plānošana un darbu dalīšana

Ikdienas plānošana un darbu dalīšana

29. Jan 2020, 13:41 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Tā kā laiku mums neviens neiedala vairāk, tīklīdz kļūstam par laulātajiem, vecākiem pirmo reiz, vecākiem otro, trešo, ceturto, tiklīdz izveidojam savu mazo uzņemumu, tiklīdz bērns izvēlas kādu hobiju un laiku tam, nākas ikdienu plānot, pārplānot un savienot. Šeit nebūs runa par čīkstēšanu, bet gan veidu, kā ikdienu pdarīt vienkāršāku.

Jā, es zinu, ka es varu daudz, es zinu, ka es varu kādu laiku dzīvot "pārslodzes režīmā". Es taču esmu mamma, man ir jāvar, vai ne? Kā es varu "nesačubināt" un "nesamīļot", ja man klēpī ieritinās meitiņa? Kā es varu nesamīļot arī otru, kura iesēžas klēpī pa kreisi un rokas ir pilnas un šeit es saku "stop", klēpis ir pilns un vēl vienam, trešajam, ja kāds vēl vēlētos, konkrēti šajā brīdī vietas nav. Bet, ja gribas visiem un uzreiz??? Šādu salīdzinājumu es varētu minēt vēl un vēl. Piemēram, ja man virtuvē ir divriņķu plīts, jo vituves izmēri mums ir super mini, ekonomējot vietu, esam nolēmuši par mazo elektrīsko plīts virsmu, bet vakariņas kuplai ģimenei jāgatavo lielā pannā, vai lielā katlā un abus šos "Lielos" vienlaicīgi darbināt nav iespējams, jo ir tikai viens mazais riņķis un viens lielais riņķis :) Tādēļ, piemēram, kamēr mizoju dārzeņus, gatavojas gaļa un, kad gaļa gatava, varu gatavot dārzeņus un, kamēr gatavojas dārzeņi, taisu salātus....

Tādēļ secinājumu par rakstveida darbu un laika plānošanu savā galvā saliku kopā arī tieši par laiku. Jo, ir 24 stundas, kuru laikā jāpaspēj:

1. Veselīgs miegs 

2. Brokastu gatavošana 

3. Bērnu modināšana, sekošana līdzi, lai ir apģērbušies, mati sataisīti, zobi iztīrīti 30minūtes

4. Visa nokopšana, trauku nomazgāšana 

5. Drēbju izlikšana no veļasmašīnas

6. Mazās māsas pieskatīšana, rotaļāšanās, barošana, mazgāšana 

7. Pastaiga ar mazo māsu 

8. Pusdienu gatavošana, trauku nokopšana, virtuves sakopšana 

9. Bērnu izvadāšana uz pulciņiem 

10. Malkas ienešana

11. Kamīna iekurināšana/kurināšana

12. Mājas sakopšana

13. Mācību palīdzēšana

14. Vakariņu gatavošana, galda uzklāšana, trauku nokopšana, nomazgāšana

15. Nolikt gulēt mazākās meitenes

16. Paralēli tam visam - sava i-veikaliņa koordinēšana, blogu sagatavošana, pasūtījumu apstrādāšana, izsūtīšana

Tad es sapratu, ka es tā vairs nevaru, kādēļ man ir jādara šis viss, es taču arī strādāju, tāpat kā vīrs, tikai nepelnu tik daudz un nestrādāju ārpus mājām. Mēs taču esam ģimene un ģimenei vienam otrs ir jāatbalsta. Tādēļ iegādājos dzene.lv darbu sarakstu paraugus, kurus vēlāk pārveidojām, jo darbu saraksts mums ir garāks, mēneša plānotājā atzīmējām svarīgos darbus, laikus, bet atsevišķā nedēļas sarakstā, atzīmējam darbu un konkrēti, kurš kurā dienā to paveic. Klāt pie šī visa uz tāfeles pievienoju vēstuli, kurā norādīju, ko ikdienā paveicu, kādēļ ir nepieciešama darbu un laika plānošana, jo es vienkārši vairs nespēju. Tad nu lūk, rīti mums ir sadalīti - brokastis gatavo katrs rindas kārtībā. Uzskatu, ka šis ir pluss, jo šādi tieku ne tikai pie papildus laika sev un citām lietām, bet arī brokastis ir daudzveidīgākas - viens prot pagatavot auzu pārslu putru ar augļiem, cits plānās pankūkas ar medu, vai māju ievārījumu, cits karstās maizītes cepeškrāsnī, kāds pārslas ar pienu, kāds biezpiena plācenīšus, omleti, vai arī vēršaci. Tas pats attiecas uz vakariņām, arī šādi ir iespēja tās bagātināt un padarīt daudzveidīgākas. Lai arī Emīlijai ir tiki 5 gadi, uzticu viņai uzklāt vakariņu galdu, nomazgāt traukus. Nav viegli, jo atļaujas kāds "papukstēt", bet citādāk šo skrienošo ikdienu nevaru iedomāties. Cenšos uz čīkstēšanu un atrunām nereaģēt, sirdi nocietinu un uz priekšu. Tas nekas, ka Tu naktī slikti gulēji, tas nekas, ka treniņš smags. Tas ir Tev veicamais darbs un lielajā dzīvē Tev neviens nejautās, vai nedos atlaides. Ir jāizdara un viss...

Man tas ir daudz, ja arī mazo māsu nolikšana gulēt ir kāda cita uzdevums. Man tad vakarā ir stundiņa citām lietām un mazāks stress no tā, ka neesmu kaut ko paspējusi. 

Mums ir arī nedēļas motivācija - piemēram, izvēlamies, brauksim uz muzeju, teātri, baseinu utt., bet, ja kāds savu darbu nav paveicis, netiek visa ģimene.

Esmu pamanījusi, ka cenšas visi, protams, arī man ir gadījies, kad pārskatos darbu sarakstā un piemirstu par brokastīm, vai trauku mazgāšanu, uz ko pārējie norāda. Šis disciplinē arī mani, jo zinu, ka tas ir mans uzdevums, kurš jāpaveic konkrētā dienā un nevaru pievilt mūsu komandu.

Padalieties arī savā pieredzē, kā Jūs ģimenē dalāt darbus? Kas strādā, kas nestrādā, jo esmu pamanījusi, ka gan sociālajos tīklos, gan šeit MK ir burvīgi ieteikumi, kā atvieglot savu ikdienu un padarīt šo "vāveres riteni" ne tik strauju.