Ieviešam mazuļa uzturā putras. Ko svarīgi zināt?

23. May 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazulim svarīgs pilnvērtīgs un daudzveidīgs uzturs, tāpēc būtiski ēdienreizēs iekļaut arī putras. Kādas putras piebarojumā jāiekļauj pirmās? Vaicājam VCA “Elite” uztura speciālistei un Māmiņu Kluba vecāku skolas lektorei Annai Piskurjovai.

Uztura speciāliste Anna Piskurjova sarunā ar Māmiņu Klubu norāda, ka graudaugus mazulim var piedāvāt jau agrīni un ar tiem pat var uzsākt piebarojuma ieviešanu, taču, ja bērniņa svara dinamika ir laba, tad piebarojumu tomēr lielākoties uzsāk ar dārzeņiem. “Ja svara dinamika nav tik laba, pediatri un ģimenes ārsti iesaka sākt piebarot ar putrām,” tā uztura speciāliste.

Viņa norāda, ka graudaugus uzturā ievieš pa vienam, lai varētu piefiksēt, ja bērnam uz kādu no tiem ir alerģiska reakcija. Īpaši uzmanīgi mazuļa uzturā jāievieš glutēnu saturošos graudaugus. Vienlaikus uztura speciāliste stāsta, ka pēdējie pētījumi apstiprina, ka glutēnu saturošus graudaugus nevajag attālināt no iekļaušanas uzturā.

Līdz gada vecumam bērniņš būtu jāiepazīstina ar visiem graudiem, tostarp arī ar glutēnu saturošiem, kā arī jādaudzveido graudaugu uzņemšanu.

Lai gan ierasts, ka putras lielākoties ir brokastu maltīte, uztura speciāliste Anna Piskurjova stāsta, ka tās var iekļaut katrā ēdienreizē. “Galvenais ir sekot kvalitātei un tam, lai uzturā tiktu iekļauti arī pilngraudu graudi,” skaidro uztura speciāliste, mudinot neaizmirst arī par dažādību, kas nozīmē, ka nevajadzētu visās maltītēs iekļaut, piemēram, tikai rīsus. Lai gan putras var bērnam dot arī vakarā, uztura speciāliste uzsver, ka vakariņās nevajadzētu bērnam dot ātri vārāmās putras, jo no tām bērnam strauji palielinās enerģijas līmenis, kā dēļ var būt grūtāk iemigt.

Ēdienreizē jāievēro šķīvja princips, kas nozīmē, ka maltītē uz šķīvja ir gan putra, gan dārzeņi, augļi, olbaltumvielas saturoša pārtika, lai būtu daudzveidība un balanss.

Eksperts

Anna Piskurjova

Reģistrēta uztura speciāliste un sertificēta zīdīšanas konsultante
Anna Piskurjova Vecāku skolā