Iepazīsti kanisterapiju

15. Nov 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs noteikti esam dzirdējuši par to, ka dzīvnieki spēj dziedēt – tie piedalās bērnu atveseļošanas procesā un sagādā mazajiem daudz prieka. Ir reiterapija, kurā galveno lomu spēlē zirgi, ir delfīnu terapija, taču ir arī kanisterapija, kurā bērniem ir iespēja būt kopā ar suņiem. 

Konsultē Ingūna Tihomirova, brīvprātigā kanis terapijā, Latvijas kinoloģiskā federācija.

“Kanisterapiju var pielietot dažādās jomās,kad ir vajadzīgs darbs ar skolotāju, kad ir vajadzīgs palīgs darbā ar psihologu vai fizioterapeitu. Visā pasaulē kanisterapiju izmanto kopā ar bērniem, taču ir dažādas programmas, kurās tiek tiek iesaistīti suņi, lai apmeklētu pacientus slimnīcā, lai padarītu krāsaināku dzīvi pansionātā, lai iemācītu labestību cilvēkiem, kas atrodas ieslodzījumā,” plašo kanisterapijas pielietojumu atklāj Ingūna Tihomirova.

Kanisterapijā nevar piedalīties jebkurš suns, tāpēc ir atlasītas šķirnes, kuras ir vairāk piemērotas darbam ar cilvēkiem.

Suņiem, kas strādā kanisterapijā:

-          jābūt paklausīgiem;

-          jāiziet apmācība tāpat kā jebkuram speciālistam;

-          jāliek eksāmens, kura laikā pārbauda suņa dotības un tiek pārbaudīts, vai viņš ir piemērots darbam ar bērniem un pieaugušajiem.

Lai nodarbības būtu drošas, katru gadu suņi tiek vesti uz pārbaudēm novērtēt viņu fizisko un psiholoģisko veselību,. Kanisterapijā var piedalīties ikviens bērniņš, jo suņi ir lieliski palīgi arī skolotājiem.

Kanisterapijā suni nevar iemācīt kā apieties ar cilvēkiem, tādiem sunīšiem vienkārši ir jāpiedzimst, lai pēc tam varētu noslīpēt viņu talantu, jo pamatvērtība sunim ir liela mīlestība pret cilvēku.

Kanisterapija ir daudz pieejamāks veids kā palīdzēt bērniem, jo neprasa tik daudz resursu, kā arī šajās nodarbībās var iesaistīties brīvprātīgie suņu saimnieki.

Suns bērniem ir kā lieliska motivācija censties visu darīt pēc iespējas labāk – apgūt krāsas, matemātiku, priecāties ne tikai par saviem panākumiem, bet arī par draugu sasniegumiem.

Runājot par kanisterapiju, jāatceras, ka suns nav terapeits, viņš ir palīgs speciālistam – skolotājam, psihologam vai fizioterapeitam, jo spēj cilvēkos, īpaši bērnos, raisīt pozitīvas emocijas, kas veicina bērnu attīstību. Mums tiek dotas daudz un dažādas iespējas kā nodarbotie ar saviem bērniem un kāpēc lai tā nebūtu kanisterapija.

Māmiņu Klubs

Noskaties video un uzzini,kā notiek kanisterapijas nodarbības!