Putru ieviešana mazuļa piebarojumā

17. Oct 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Glutēns ir kļuvis par daudzu mammu biedu, uzskatot, ka no tā vajadzētu izvairīties, lai bērnam nebūtu alerģisku izpausmju. Vai glutēns tiešām ir visu problēmu cēlonis, vaicājām veselības centra “Vivendi” sertificētajai uztura speciālistei Evai Katajai.

Speciāliste norāda, ka bērna piebarošana būtu jāuzsāk brīdī, kad bērns sasniedzis 4 – 6 mēnešu vecumu: “Ja bērnu baro ar mākslīgajiem piena maisījumiem, tad piebarojums būtu jāuzsāk no 4 mēnešu vecuma, taču, ja tiek zīdīts ar māmiņas vienu – no 6 mēnešu vecuma.” 

Uzsākot bērna iepazīstināšanu ar dažādām garšām, pastāv atšķirīgas pieejas – vieni uzskata, ka piebarošana jāuzsāk ar graudaugiem, kamēr otri – ka jāsāk ar dārzeņiem. Tāpēc Eva Kataja piebilst, ka katrs pats var izlemt, kuras būs pirmās garšas, ar kurām tiks iepazīstināts mazulis. “Man labāk patīk, ja sāk ar dārzeņiem, jo bērns tāpat primāri ēd piena maisījumu vai arī mammas pienu, kas viņam ir pamatēdiens, līdz ar to gan graudaugi, gan dārzeņi kalpo tikai, lai iepazīstinātu ar garšu daudzveidību,” stāsta speciāliste. Bieži vien gadījumā, ja mazulim ir nepietiekams svars un traucēta augšana, viņam kā pirmais piebarojums tiek piedāvāta putra, jo tās veicina labāku pieņemšanos svarā. 

Iepazīstinot bērnu ar graudaugiem, Eva Kataja iesaka sākt ar rīsiem, pēc tam bērnam piedāvājot arī auzu putru, pēc kuras pāriet uz četrgraudu, piecgraudu vai arī septiņgraudu miksli. “Iespējas ir daudzas un dažādas, tāpēc jāskatās, kas kurā mirklī vairāk uzrunā, jo izvēle jebkurā gadījumā nebūs nepareiza,” skaidro Eva Kataja.

Graudaugi ir lielisks ogļhidrātu avots, nodrošinot ar enerģiju. Pilngraudu produkti uzturā ir īpaši vēlami, jo tie satur šķiedrvielas, vitamīnus un minerālvielas.

Vai no glutēna ir jāizvairās?

Ja vēlamies bērnam nodrošināt daudzveidīgu uzturu un iepazīstināt viņu ar dažādākām garšām, glutēnu bez iemesla nevajadzētu izslēgt no uztura tikai tāpēc, lai drošības pēc novērstu iespējamos riskus. Pēc Evas Katajas teiktā, nav iemesla uzskatīt, ka rudzu vai miežu pārslas būtu sliktākas, tāpēc tās būtu jāizslēdz no uztura. 

Lai bērnam tiktu nodrošināta maksimāli daudzveidīga un bagātīga ēdienkarte, tajā vajadzētu iekļaut gan pilngraudu graudaugus, gan arī tādus, kuri satur glutēnu. Ja vecāki tomēr izvēlējušies glutēnu bērna ēdienkartē neieviest uzreiz, kā pirmās tajā var iekļaut griķu, prosas un kukurūzas biezputras.

Ar kurām putrām sākt?

Pēc Evas Katajas teiktā, klasiskais variants ir sākt bērnu iepazīstināt ar graudaugiem, kā pirmo piedāvājot rīsu putru. “Tā ir visdrošākā, jo nesatur glutēnu un citus piemaisījumus,” teic E. Kataja, piebilstot, ka mazulim uzreiz nevajag piedāvāt pilngraudu putru, kas satur daudz šķiedrvielu, jo bērna zarnu trakts vēl nav tik ļoti nobriedis, lai visu pārstrādātu, tāpēc rīsu putra būs pareizākā izvēle. 

Gadījumā, ja nevienam no ģimenes locekļiem nav alerģiju, tikpat labi kā pirmo var piedāvāt arī auzu pārslu biezputru, kas ir speciāli sablenderēta un domāta mazuļiem.

Kā ar piedevām?

Uztura speciāliste iesaka kā pirmās bērnam piedāvāt putras bez papildu piedevām, lai bērns iepazītos iesākumā ar nesaldinātu biezputru. Gadījumā, ja bērns tomēr nevēlas šādu putru ēst, Eva Kataja mudina tai pievienot nedaudz māmiņas piena vai piena maisījuma, nevis uzreiz iegādāties saldinātu biezputru.

Eva Kataja piedāvā graudaugus bērniem piedāvāt arī citos veidos, piemēram, izcept plācenīšus, sausmaizīšu vai galešu formātā, kas arī var būt veids, kā bērnam nodrošināt vajadzīgos graudaugus.

Glutēns ir augu valsts olbaltumviela, kuru satur mieži, rudzi un kvieši, tas var būt arī kā piemaisījums auzu pārslās, ja tās nav apstrādātas nodalīti. Glutēns var izraisīt nepatīkamas sajūtas organismā tiem, kuriem ir celiakija vai arī glutēna nepanesība.