Durvis ver atjaunotās rehabilitācijas telpas Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā

Durvis ver atjaunotās rehabilitācijas telpas Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā

08. Sep 2015, 12:49 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šodien Latvijā  un visā pasaulē tiek atzīmēta Fizioterapijas diena. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) darbiniekiem un mazajiem pacientiem šī diena atnākusi ar labu vēsti, jo nupat ir pabeigti atjaunošanas darbi Rehabilitācijas klīnikas telpās Gaiļezera novietnē, kur  tiek sniegti rehabilitācijas pakalpojumi dienas stacionāra un ambulatorajiem pacientiem.  Vienlaikus atjaunotas arī dienas stacionāra telpas, kas atradīsies turpat blakus rehabilitācijas klīnikas telpām, lai pacientiem, kas ieradušies uz procedūrām un nodarbībām, būtu ērti.

„Galvenais mūsu pacientu un arī darbinieku ieguvums ir tas, ka turpmāk fizioterapeiti, audiologopēdi, ergoterapeiti, ārsti- rehabilitologi atradīsies vienuviet un nebūs jāmēro lieli attālumi starp kabinetiem. Turklāt darbiniekiem un bērniem strādāt svaigās, gaišās telpās  ir daudz patīkamāk,”  stāsta  Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Rehabilitācijas klīnikas vadītāja vietniece Dace Bērtule.

Rehabilitācijas klīnikas vadītāja asoc. prof. Anita Vētra norāda, ka arī otrā BKUS novietnē Torņkalnā norit vērienīgi Rehabilitācijas klīnikas renovēšanas darbi, kurus plānots pabeigt pēc dažiem mēnešiem.  Profesore atzīmē, ka arvien BKUS un Latvijā kopumā bērnu rehabilitācijas jomā ir jāveic daudzi uzlabojumi, īpaši, kas attiecas uz bērniem ar smagiem funkcionāliem un uztveres traucējumiem, kuru rehabilitācijai nepieciešamas modernas, diemžēl arī dārgas tehnoloģijas. Lai pacientam nebūtu palīdzība jāmeklē citās iestādēs, tostarp , ārpus Latvijas, ir būtiski, lai šie pakalpojumi būtu pieejami iestādē, kurā bērns uzsācis ārstēšanos.

„Akūtu un hronisku saslimšanu gadījuma rehabilitācija mūsdienās kļuvusi par nozīmīgu daļu, lai pilnībā vai daļēji pacients atgūtu veselību un zaudēto funkcionalitāti. Tādēļ arī šobrīd daudz domājam par rehabilitācijas kvalitātes un vienlaikus arī infrastruktūras  sakārtošanu abās novietnēs. Protams tehnoloģiskais atbalsts ir būtiska sadaļa, lai tas būtu efektīvi un pacientam droši,”  saka BKUS valdes priekšsēdētāja Anda Čakša.

Sperot soli šajā virzienā, jau augusta sākumā Bērnu slimnīcas fonds uzsāka līdzekļu vākšanas akciju rehabilitācijas aprīkojuma iegādei. Tās laikā Rimi un Supernetto veikalu tīklos, kā arī Galactico tirdzniecības centros pie sienas “Palīdzēsim kopā!” ir  izvietotas ziedojumu vākšanas kastītes. Iecere ir iegādāties četrus specializētos trenažierus, vertikalizācijas palīgierīci un trīs krēslus ar maināmu augstumu. Labdarības akcija ilgs vēl līdz šā gada 30.septembrim.

Rehabilitācija ir cilvēka funkcionālo spēju uzlabošana bērniem ar iedzimtām veselības problēmām, operācijām un traumām, un tas ir viens no pieprasītākajiem pakalpojumiem BKUS.  Dažkārt rehabilitācijas pasākumu rezultātu bērni jūt jau pēc dažām nodarbībām, bet citkārt, lai panāktu funkcionālo spēju uzlabošanos, speciālisti ar bērnu strādā pat vairāku gadu garumā. 2014.gadā rehabilitācijas stacionārā ārstējās 413 bērni, dienas stacionārā - 745 bērni, bet 18 377 bērni saņēma pakalpojumu ambulatori.