Dr.Klauns: Bērna bailes slimnīcā un iespējas tās mazināt

Dr.Klauns: Bērna bailes slimnīcā un iespējas tās mazināt

19. Mar 2015, 15:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dažādas aktivitātes, sarunas, dziesmas un pat dejas katru dienu palīdz Dakteriem Klauniem slimnīcās Rīgā, Ventspilī, Cēsīs, Valmierā mazināt bērnu bailes, bieži vien skumjo noskaņojumu, kā arī iedvesmot veseļoties ar prieku. 

Galvenie iemesli, kas bērniem slimnīcā rada bailes, ir šķiršanās no ģimenes, pašnoteikšanās zaudējums un ķermeņa trauma, norāda psiholoģe Laila Cekule, kura arī ikdienā iesaistās Dakteru Klaunu atlasē un apmācībā.

Sarunas un humors mazajam slimnieciņam palīdz vislabāk

"Protams, ka jebkura šķiršanās no vecākiem bērnam būs traumatiska, un tas nebūs atkarīgs no vietas, kur tas notiek. Tomēr sāpīgāka un traumatiskāka kļūst situācija gadījumos, kad tas notiek pēkšņi, neviens to nav gaidījis, turklāt bērns ir smagi slims. Bieži vien bērns ir iepazinis tikai savas ģimenes pasauli, ar noteiktu lietu kārtību un jēgu. Te viņš ir ieguvis arī savu pirmo dzīves pieredzi. Nonākot slimnīcā, bērns šo iegūto pārskatāmo un pierasto kārtību zaudē. Mainās bērna ēšanas ierastā kārtība, slimnīcas personāls rūpīgi pieskata viņa vēdera izejas darbību, bet asins zaudēšana no ķermeņa būs jau daļēji saistīta ar sava konkrēta īpašuma zaudēšanu," stāsta psiholoģe Laila Cekule 

Slimnīca, ģimene un bērnam apkārtējā vide var iespējami daudz palīdzēt, lai mazinātu tās nepatīkamās izjūtas, kas bieži piemeklē bērnus, viņiem uzturoties slimnīcā. Psiholoģe Laila Cekule uzskata, ka bērna bailes no slimnīcas var mazināt ļoti vienkārša metode - pārrunāšana un izskaidrošana. Te droši var izmantot arī lelles, lāčus vai citus bērnu ieinteresējošus priekšmetus, piemēram, kā to dara Dakteri Klauni. "Redzam, kā viņu rokās bieži vien pat no vienreizlietojamā cimdiņa top smaidīgs tēls, vai Dakteris Klauns no saviem krājumiem pēkšņi izvelk spēļu puķi, zīmuļus, papīru vai pat ģitāru. Tas viss konkrētajā mirklī ir tik pārsteidzoši! Un ir jau sen pierādīts, ka aizraujoša spēle bērnam ļauj distancēties no pārdzīvojumiem un sāpēm - tas viss arī Dakteru Klaunu darba pamatā," uzsver psiholoģe Laila Cekule. 

Tieši Dakteris Klauns bērniem slimnīcā ienes smieklus

Terapeitiskā humora pirmssācējs Mihaels Titce (Mihael Titze) savā praksē savulaik novēroja, ka tieši aizraujoša spēle bērnam ļauj distancēties no pārdzīvojumiem un sāpēm. Mihaels Titce uzskata, ka Dakteris Klauns ir kā izaicinošs pretstats - medicīnas klaunādes vadošā figūra, kā arī vienlaikus „ne-rātna" bērna simbols, kas savu agresīvo dzīves enerģiju var izmantot konstruktīvi, pašapliecinoties prieka pilnā un jautrā veidā. Laila Cekule arī apliecina, ka Dakteris Klauns bērniem slimnīcā ienes smieklus, humoru un kaut nedaudz atbrīvo viņus no nospiedošās situācijas nopietnības. 

Arī Vidzemes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Uģis Muskovs Dakteru Klaunu darbu novērtē atzinīgi, jo viņi ne tikai piedalās bērnu ārstniecības un aprūpes procesā, bet reizē ārstē arī emocionāli.

"Slimnīcās Rīgā, Ventspilī, Cēsīs, Valmierā strādā 28 Dakteri Klauni, kas nozīmē vismaz 90 stundas katru nedēļu, ko Dakteri Klauni pavada ar mazajiem pacientiem," apstiprina biedrības Dr.Klauns vadītāja Marianna Milovska.

"Dr. Klauns" ir sabiedriska labdarības organizācija, kas darbojas kopš 2012.gada, un kuras pārstāvji - 28 profesionāli medicīnas klauni - dodas uz Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcu un citām slimnīcām Latvijā, lai psiholoģiski palīdzētu bērniem, atvieglojot mazo pacientu ikdienu, kamēr tie uzturas slimnīcā. Dakteru Klaunu projektu biedrība "Dr.Klauns" īsteno sadarbībā ar Bērnu klīniskās unversitātes slimnīcu un ar Izraēlas vēstniecības, Latvijā vadošā piena pārstrādes uzņēmuma "Food Union" un Pētera Avena labdarības fonda "Paaudze" atbalstu.