Dodamies pie logopēda: dalies savā pieredzē!

Dodamies pie logopēda: dalies savā pieredzē!

31. Oct 2014, 16:09 Cielavinna Cielavinna

Piedzimstot bērnam, mēs vēlamies, lai viss viņa attīstībā noris pēc grāmatas un laikā, bet dzīvē notiek savādāk. Līdz šim domāju, ka mums mazais attīstās atbilstoši vecumam, vienīgais tā runāšana, bet ne visi bērni sāk runāt savos divos gados un nebija jau tā, ka viņš nerunātu vispār.

Mums visu mainīja viena saruna ar audzinātāju, kuru vēlētos aizmirst, jo audzinātāja mazliet pāršāva pār strīpu ar savu teikto.

Mans puisēns jau no 1,8 gada iet uz bērnu dārzu, sākums bija grūts, bet tagad uz dārziņu iet ar prieku. Ļoti cerējām, ka dārziņā uzlabosies mazā runāt prasme, bet viss notika lēnām un gala rezultātā nekas cits neatlika kā meklēt palīdzību.

Es visu laiku domāju, ka logopēds ir ārsts un vest bērnu pie viņa nozīmētu, ka ar manu bērnu kaut kas nav tā kā vajaga, bet es rūgti maldījos, kad devāmies pirmajā vizītē pie logopēda. Mūs sagaidīja ar smaidu, visu mierīgi izrunājām, mazais sapazinās ar viņu un devās uzreiz strādāt. Pēc nodarbības logopēds pateica, ka esam tieši laikā mazo atveduši.

Tagad mēs pie viņas dodamies divas reizes nedēļā. Divi mēneši aiz muguras un uzlabojums ir acīm redzams, jo tagad viņš runā 70% saprotami un 30% vēl savā valodiņā.  Sācies arī periods- kas tas, kas tur iekšā.

Logopēds teica, ka ļoti lielu lomu bērna runāšanā spēlē tas, cik daudz mamma un apkārtējie ir ar viņu runājuši no pašas dzimšanas. Mēs runājām mazs un savu kļūdu atzinām uz reizs. Ļoti daudz jādarbojas ar pirkstiņiem( kluči, zīmēšana, griešana, līmēšana).  Jārunā tikai saprotamā, skaidrā valodā, mēs runājām daudzus vārdus viņam saprotamā leksikā, piemēram, planšete- babkašš, čupa čups- čupā čupa, šokolāde- šoko u.c.  Tiem vecākiem, kas atļauj bērniem pie datora, vajaga novilkt spēles, kas attīsta domāšanu, mums ir ļoti daudz tādu, piemēram, mazajam ļoti patīk meklēt vienādos attēlus, kas paslēpti. Burtiņus arī jāmācās caur spēli, mēs nopirkām tādas kartītes kā attēlā.

20141031160914-47274.jpg

Pateicoties logopēdam, esam sākuši arī paši ar mazo daudz vairāk runāt, spēlēties un darboties un ļoti žēl, ka to nedarījām jau ātrāk.

Ar šo blogu gribēju pateikt, ka nevajaga baidīties no tā ka Jūsu bērns nav tāds kā pārējie, jo katrs bērns attīstās savādāk un meklēt palīdzību nav nekas traģisks un logopēds nav nekāds briesmonis no kura būtu jāturas pa gabalu. Galvenais atrast īsto cilvēku, kas spēs palīdzēt, mēs tādu esam atraduši.

vikinja25 vikinja25 31. Oct 2014, 17:36

mums ari meitinju bija javed pie logopeda 3 gados,meitinjai patiik, vel nebija 2 gadi ,ka saka likt puzlas-2 gados jau maceja salika 15 min tas puzlas,ta ari pirkam ik pec menesha jaunas dazadas puzlas,pirkam ari klucishus -no kuriem bija jasaliek 6 gleznas -ari tos 2 gados maceja salikt.berniem jau patiik tadas mantinjas.tagad meitinjai ir 5 gadi- runa tik skaisti un daudz.

Cielavinna Cielavinna 31. Oct 2014, 17:01 odziņa-podziņa

Nu, sirds mieram aizvedat mazo pie logopeeda. Logopeeds pateiks ko dariit, lai buutu labaak valodinnai. Pirmajaa nodarbiibaa vinna pateiks, vai mazo jaaved veel vai pietiks ar to vienu reizi.

Cielavinna Cielavinna 31. Oct 2014, 16:40 odziņa-podziņa

Runājat ar mazo, spēlējaties, darbojaties un būs labi. Visu mācat caur rotaļām.

Cielavinna Cielavinna 31. Oct 2014, 16:39 odziņa-podziņa

Uz doto brīdi mazajam ir 3.5 gadi. Tavā vietā uz doto brīdi neuztrauktos, jo kā neiralogs teica- šai vecumā bērni mainās pa mēnešiem. Trīs gadus sasniedz, aizvedat uz koncultāciju pie logopēda. Mēs mazo pie logopēda aizvedām, jo audzinātāja pateica, ka viņam nav attīstījies runas centrs, neskatoties uz to, ka no 17 bērniem viņš nav vienīgais, kas slikti runā.