Dod mazulim pareizus ēdienus pusdienās!

Dod mazulim pareizus ēdienus pusdienās!

13. Mar 2015, 00:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visbiežāk pusdienas mums nozīmē zupu, otro ēdienu vai arī otro ēdienu un saldo ēdienu. Lai tik svarīga un apjomīga ēdienreize bērnam nekaitētu, jāgatavo bērnam ir pareizi.

Par ēdienu pagatavošanu jādomā pēc tam, kad bērnam ir jau gadiņš. Ap šo vecumu bērns ir jau iepazinies ar dārzeņiem, gaļu, piena produktiem, ir parādījušies jau pirmie zobiņi, un bērns pats spēj tikt galā ar gabaliņu maizes vai gabaliņu tvaicētas gaļas. Ja tādu sarežģītu ēdienu piedāvā bērnam pirms laika, viņa organisms netiek galā ar slodzi un var rasties problēmas ar gremošanas sistēmu. Piemēram, bērnam var parādīties gastrīts. Bet uz ilgu laiku atlikt piebarojuma ieviešanu ikdienas ēdienkartē arī nevajadzētu. Ēdienam jākļūst daudzveidīgākam, un tam jāatbilst vecuma prasībām, pretējā gadījumā nepiemērots ēdiens, kas ir vienveidīgs, var slikti ietekmēt bērniņa attīstību.

Kopējie principi

Tā kā kopējais ēdiena apjoms vienā ēdienreizē gadu vecam bērnam nedrīkst pārsniegt 250ml, pusdienās var piedāvāt tikai zupu, salātus un gaļiņu vai zupu un gaļu ar mērcīti, papildinot ēdienreizi ar siltu dzērienu. Ēdienam vienmēr jābūt siltam, svaigi pagatavotam.

Dienas ēdienreizes laikā bērnam jāgūst apmēram 40% no diennakts kaloriju devas. Laiks, kad būdu ēdamas pusdienas ir ap 12:00-15:00. Ja plānojat bērnu drīzumā sākt laist dārziņā, labāk viņu ēdināt laikā, kurā bērnus ēdina arī pirmsskolas izglītības iestādēs, tātad, tieši pusdienlaikā.

Ēdienu izvēle

Līdz 2-3 gadu vecumam zupām jābūt veģetāriešu: ne pārāk stipri zivju un gaļas buljoni tiek atļauti tikai pēc šī vecuma. Līdz 3 gadu vecumam nav ieteicams iekļaut uzturā pupiņas, kas grūtāk pārstrādājas. Otrajā ēdienā noteikti var dot olbaltumvielu saturošus ēdienus: gaļu un/vai zivis, ko dod divas reizes nedēļā. Klāt var likt vārītus, tvaicētus vai sautētus dārzeņus vai griķus, rīsus, auzu pārslas. No salātiem ieteicami ir dārzeņu salāti, kas sajaukti ar augu eļļu vai olīveļļu. Ja gribas krējumu, tas nedrīkst būt trekns. Trešajā - saldajā var piedāvāt kompotu, ķīseli vai tēju, tātad - klāt pie ēdiena. Dzērienam jābūt siltam, tāpēc sulu labāk dot pēcpusdienā vai brokastīs.

Cik daudz?

Vecākus vienmēr uztrauc bērna porcijas apjoms. Dietologiem par to ir noteikts viedoklis.

Salātiem jābūt pavisam maz, lai būtu vieta citiem ēdieniem. Zupas porcijai 1-2 gadus vecam bērnam jābūt 70-100ml apjomā, pēc 2-3 gadu vecuma porcijas apjoms var būt jau 150-200ml. Ja bērns ēd maz, zupas porciju var samazināt, lai šķidruma dēļ bērns neatteiktos no sātīgāka otrā ēdiena. Gaļu bērnam vecumā no 1 līdz 3 gadiem dod 70g vienā reizē, trīsgadniekam tie var būt jau 100g. Un dzērienam, attiecīgi, paliek 100-150ml.

Ja pirmajā bērnam pasniedzat zupu ar kartupeļiem, otro labāk gatavot no dārzeņiem. Un tiem vienmēr jābūt tikpat, cik gaļai vai zivij, vai arī - mazliet vairāk. Pēc sātīgām pusdienām piedāvājam bērnam padzerties. Ja pusdienas bijušas kā veģetārietim, kā dzērienu var piedāvāt kalorijām bagātāku ķīseli.

Māmiņu Klubs

Hamanék ® - gardums katrā karotē!

20150227145601-78224.jpg

cecii cecii 14. Mar 2015, 18:45 alexy

Nē, bd mazuļi tiek ēdināti pēc Ministru Kabineta noteikumiem. Un tur nekas nav minēts par dalīto uzturu. Cik labi, ka bērni tīri intuitīvi izvēlas ēst viena veida produktus un neštopē visus tos 3 ēdienus pēc kārtas - piem. gaļa+makaroni+salāti+zupa+saldais ķīselis ar putukrējumu. Ja audzīte man aizrāda, ka bērns kārtējo reizi apēdis no porcijas tikai gaļu vai tikai kartupeļus, es parasti smaidu un saku, ka tad jau viss kārtībā.

cecii cecii 13. Mar 2015, 14:28

Diezgan traki. Nez kurš dietologs šo ir uzrakstījis?
Vienā ēdienreizē trīs ēdieni...