Dēliņš baidās kakāt podā: ko darīt?

Dēliņš baidās kakāt podā: ko darīt?

18. Feb 2013, 14:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Puisītim 3 gadi, podā čurā, bet baidās kakāt. Bērns aiztur vēdera izeju un rodas vēdera aizcietējumi,” jautā kāda māmiņa. Konsultē fizioterapeite Līga Barone – Tamoviča.

Kā atzīst eksperte, ir ļoti labi, ka šīs problēmas atrisināšanā iesaistās visa ģimene: „Ja skatās no zinātniskā viedokļa – bērni vispirms iemācās čurāt, un tad kakāt podiņā. 9 mēnešu laikā bērni vidēji iemācās nokārtoties podiņā.”

Ja bērnam ir bijusi pieredze, ka kakāšana ir sāpīga, viņš to atceras un nepieļauj savam ķermenim sāpes, tādējādi bērns pakakā tikai nedaudz vai arī vispār pārstāj kakāt, kas var radīt pat veselības problēmas.

Kā rīkoties šādā situācijā?

  1. Jārunā ir ar ģimenes ārstu.
  2. Jārunā ir stingri par diētu un bērna ēdienkarti. Aizcietējumu problēmu var sakārtot arī ar pārtiku, pārtikas piedevām vai pat medikamentiem, ko iesaka ārsts.
  3. Ir jābūt ērtai vietai, kur bērns kakā. Ir jāievēro, ka svarīgs ir pēdu atbalsts. Ja lielajam podam pieliek kāpslīti, bērns var nokārtoties arī tajā, ja uz poda ir speciāla, bērniem paredzēta brille.
  4. Parunājieties ar bērnu! Te nederēs nedz apbalvošana, nedz rāšanās! Bērnam vienkārši ir bail no procesa un mums ir jāpalīdz bērnam bailes pārvarēt. Ja bērnam kādu laiku nebūs sāpes, viņš pieradīs pie tā, ka kakāšana var būt arī nesāpīga, un viss nokārtosies.

Māmiņu Klubs

Huggies® Pull-Ups® aicina: raksti podiņmācības dienasgrāmatu un laimē katru nedēļu!

Huggies® Pull-Ups® autiņbiksītes- biksītes ir ideāls palīgs podiņmācības apgūšanai!

20130124191527-59457.jpg

Eksperts

Līga Barone – Tamoviča, Mg.sc.sal.

fizioterapeite, Pikler pedagoģijas speciāliste, biedrības “Latvijas bērniem ar kustību traucējumiem” valdes locekle
Līga Barone – Tamoviča, Mg.sc.sal. Vecāku skolā