D vitamīna līmeni jāpārbauda reizi pusgadā

26. Mar 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par D vitamīnu tiek runāts daudz, taču, pat neskatoties uz to, tā trūkums mūsu platuma grādos dzīvojošajiem cilvēkiem ir vērā ņemams. Kāpēc D vitamīns ir nepieciešams, kādos organismam svarīgos procesos tas piedalās? To vaicājām ģimenes ārstei Lidijai Zvirbulei.

D vitamīns ir nepieciešams gan lieliem, gan maziem, jo īpaši maziem bērniem periodā, kad veidojas zobi, aug kauli, tāpat arī tas ieņem lielu nozīmi imunitātes veidošanā. Tā kā mūsu platuma grādos ar saules palīdzību D vitamīnu nav iespējams uzņemt pietiekamā daudzumā, ir svarīgi to saņemt papildus. Tas attiecināms arī uz tiem bērniem, kuri tiek baroti ar adaptēto piena maisījumu, pat neskatoties uz to, ka D vitamīns jau pievienots maisījumam. “D vitamīnu dodam visa vecuma bērniem visa gada garumā,” atgādina ģimenes ārste Lidija Zvirbule, piebilstot, ka dodot bērnam papildu D vitamīnu, varam viņu pasargāt no akūtām elpceļu saslimšanām.

Pētījumos noskaidrots, ka D vitamīns nepietiekamā līmenī ir 85% Latvijas iedzīvotāju. Šī iemesla dēļ ir svarīgi reizi pusgadā pārbaudīt D līmeni organismā, nododot analīzes.

Ārste norāda, ka par D vitamīna trūkumu var spriest nosacīti un uz to var norādīt tas, ja bērniņš ir nemierīgs, slikti guļ, ēdot svīst, biežāk slimo. “Maziem bērniem bieži pasliktinās ēstgriba, lielāki bērni vairāk slimo, arī sekmes skolā var pasliktināties,” saka ārste.

Secināts, ka iedzīvotāji ar uzturu uzņem tikai 10% no nepieciešamās D vitamīna devas.

Vislielākie D vitamīna avoti ir treknas zivis, olas dzeltenums, trekni piena produkti, taču, lai ar tiem uzņemtu D vitamīnu pietiekošā daudzumā, šos produktus jālieto ļoti lielos apjomos.