Četras radošu rotaļu idejas

Četras radošu rotaļu idejas

22. Oct 2018, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikvienam vecākam reizi pa reizei pietrūkst ideju, kā jautri un radoši rotaļāties kopā ar mazuli. Ja ierastās spēles vairs nešķiet tik interesantas, izmēģini ko jaunu! Iedvesmojies no mūsu idejām, kas izklaidēs ne tikai mazuli, bet arī Tevi pašu!

Radošu rotaļu idejas bērniem

1. Dzīvnieku valstībā. Pārveidojiet bērna istabu par mājas zoodārzu! Izveidojiet dzīvnieku maskas - tas ir pavisam vienkārši. Sākumā uzzīmējiet uz papīra un uzmanīgi izgrieziet dzīvnieku galvu formas. Izdomājiet arī vārdu katram dzīvniekam, lai būtu vēl interesantāk. Neaizmirstiet izgriezt maskā caurumus acīm. Tad atliek vien pievienot gumiju abās malās, un dzīvnieka maska ir gatava! Nu būs laiks apsēsties un vērot, kā mazie palaidņi pārvēršas par bīstamiem tīģeriem, milzu žirafēm un lēkājošiem zaķiem - tīģeris rūc, žirafe mēģina izstiept savu garo kaklu līdz pat griestiem, bet zaķēns priecīgi lēkā visam pa vidu.

2. Atjautīgie klucīšu torņi. Uzbūvējiet katrs savu daudzkrāsaino klucīšu torni, tomēr apsēdieties tā, lai neredzat viens otra torni. Bērna uzdevums ir uzbūvēt torni, izmantojot tieši tādas pašas krāsas klucīšus, kādi ir Tavā tornī. Tu vari bērnam dot mājienus, tomēr tiem ir jāskan kā mīklām. Piemēram, Tu vari teikt: “Mana torņa pirmais klucītis ir tādā pašā krāsā kā ķirši.” Tā bērns sapratīs, ka torņa būvēšana ir jāsāk ar sarkano klucīti. Ja jums abiem iepatiksies šī spēle, nākamajā reizē varat apmainīties ar lomām. 

3. Radošais trauks. Izmantojiet LEGO® DUPLO® klucīšus, lai uzbūvētu interesantu, daudzfunkcionālu trauku, kurā būs iespējams glabāt krītiņus, zīmuļus un citus piederumus.  Kvadrāta formas trauks iesākumā būs visvienkāršāk uzbūvējamais projekts, bet varat izvēlēties jebkuru citu formu, ko bērns vēlas. Lai trauks būtu interesantāks, izmantojiet dažādas krāsas. Kad trauks ir gatavs, būs laiks to glīti izrotāt. Neaprobežojaties tikai ar LEGO DUPLO klucīšiem – atrodiet audumu gabaliņus, krāsainos papīrus un dažādas lentītes – tā būs lieliska iespēja bērnam likt lietā savu fantāziju.

4. Mūzikas radīšana. Radošumu vislabāk palīdz attīstīt tā praktizēšana. Šī spēle būs lielisks dzirdes un taustes vingrinājums. Turklāt tas būs labs refleksu un uztveres treniņš. Ņem sešus klucīšus – divus noliec ar virspusi uz augšu, divus ar virspusi uz leju un divus uz sāniem. Uz augšpusi vērstie klucīši norādīs, ka jāplaukšķina, uz leju vērstie klucīši - ka jādauza kājas, uz sāniem vērstie – ka jādungo. Tālāk uzdevums ir pavisam vienkāršs – viens no jums izkārto klucīšus, bet otrs rada atbilstošās skaņas. Šī spēle lieliski derēs arī lielākam cilvēku pulkam (piemēram, dzimšanas dienas svinībās), turklāt bērni var izdomāt arī paši savu īpašo skaņu kodu. 

Padomi radošai jautrībai

“Klucīšu mīklas”

Šī spēle vingrinās ne tikai iztēli, bet arī sīko motoriku un tausti. Turklāt tas ir lielisks veids, kā trenēt atmiņu un telpisko iztēli. Bērniem vecumā no 2 līdz 3 gadiem būs nepieciešama vecāku palīdzība. Ja spēlē piedalās vairāk nekā 2 dalībnieki, sadalieties pāros. Viens no pāra būvē modeli no LEGO® DUPLO® klucīšiem, savukārt otrs izmanto tādus pašus klucīšus, lai uzbūvētu identisku modeli, bet dara to ar aizvērtām acīm.

LEGO® DUPLO® Mans pirmais dzīvnieku klucīšu komplekts (10863)

No komplekta "Mans pirmais dzīvnieku klucīšu komplekts" bērni varēs aizrautīgi būvēt paši savu dzīvnieku vilcienu. Palīdzi viņiem sašķirot klucīšus pēc krāsām un būvēšanas laikā stāsti par katru attēlā redzamo dzīvnieku: ziloni, kam snuķis kā slidkalniņš, krokodilu ar atplestiem žokļiem, lauvu ar atvērtu muti, žirafi ar lokanu kaklu un balto putnu. Košie un lielie LEGO® DUPLO® klucīši ir īpaši radīti, lai būtu interesanti un droši mazajām rociņām, turklāt klucīšiem ir ērta uzglabāšanas kaste.

LEGO® DUPLO® Manas pirmās emocijas (10861)

Palīdzi savam mazulim iemācīties atpazīt un saprast dažādas emocijas kopā ar šiem košajiem, saliekamajiem tēliem no LEGO® DUPLO® klucīšiem. Pagrieziet divpusējos sejas klucīšus, lai izpētītu dažādas grimases, bet no divpusējiem stāstu klucīšiem radiet savu pasaku par noskaņojumiem un jūtām. Rotaļājoties ar šiem krāsainajiem klucīšiem, stundas paskries nemanot, turklāt attīstīsies bērna valodas prasmes.

DALIES IDEJĀS komentāros, kā radoši rotaļāties ar bērnu un laimē LEGO® DUPLO® daudzfunkcionālo rotaļu kārbu (10572)!

LEGO® DUPLO® jautrajā daudzfunkcionālajā rotaļu komplektā ir iekļauti DUPLO klucīši, kas ļauj radoši rotaļāties un gūt prieku, būvējot atkal un atkal. Komplekta galvenā detaļa ir ratu pamatne ar noapaļotām malām un riteņiem, kas tiešām griežas. Šajā daudzpusīgajā komplektā ir iekļautas arī 2 atveramu logu detaļas, jauks suns un numurēti klucīši ar atbilstoši izrotātiem klucīšiem, kas jūsu bērnam ļauj attīstīt skaitīšanas prasmes. Lai radītprieks būtu vēl lielāks, pievienoti arī papildu klasiskie DUPLO klucīši. Iekļauta zēna DUPLO figūra.

 

Laimētājus - 1(vienu) facebook.com un 1 (vienu) www.maminuklubs.lvnoskaidrosim 26.oktobrī

UlrikaP UlrikaP 25. Oct 2018, 21:51

Mums galvenais ir neierobežot bērna fantāziju, tāpēc nav elektronisko rotaļlietu, kas paredzētas vienai konkrētai spēlei. Mūsu mājās var atrast daudzas bumbas- dēlam patīk tās mētāt, ripināt, spēlēt ar māsu futbolu. Tāpat arī no māsas mazajām dienām ir iekrāta liela kaste ar Lego Duplo- tur mazais izpauž savu radošumu uz visiem 100%, būvējot, ārdot, spēlējoties ar dzīvnieciņiem.
Neatsverams palīgs radošām rotaļām mums ir dažādas veidošanas masas- veidojot no tām dzīvas radības, kokus un zvērus, vienlaikus arī tiek attīstīti mazie pirkstiņi un veicināta bērna valodiņa.
Ar lielo meitu rotaļas ir līdzīgas, papildus tai mēs mēdzam spēlēties arī lomās. Te mamma tēlo slimu lāci, bet viņa kļuvusi par veterinārārsti, te- skolnieci un meitai tiek prieks mācīt mammu, kā visu darīt labāk un pareizāk. Un vislielākā rotaļa ar pievienoto vērtību ir kopīga ēst gatavošana- mīklas mīcīšana, kad piedalās visas mazās rociņas, dārzenīšu sabēršana bļodās utt.

mincenee mincenee 25. Oct 2018, 15:22

Mēs ne tikai apzināti domājam idejas, kā rotaļāšanos padarīt aizraujošāku, bet arī ļaujamies mirklim, jo bērns pats parādīs, kas patīk un sagādā prieku. Tad nu pāris nodarbes, kuras mūsmājās patīk:
*biezeņu korķīšu zvejošana ar ēdamkaroti no bļodas ar ūdeni, mēdzam spēlēties šādi arī vannā;
*makoronu spraušana caurumiņos, olu kastītē izdurti caurumiņi, bet droši var izmantot jebkuru citu kastīti;
*makaronu vēršana uz stienīša vai aukliņas;
*knaģīšu spraušana uz kastītes, var arī spraust pēc krāsām;
*klucīšu šķirošana pēc krāsām. Ļoti patīk krāmēt gan lielus, gan mazus. Jautrībai lego tipa klučus mēdz arī salikt uz pirkstņiem un tad ar lielu smaidu sejā rāda, kādi pirkstiņi un mammai ar tēti arī uz pirkstu galiem mēģina saspraust;
*dažādu bumbiņu šķirošana, mēdz šķirot pa krāsām un formām;
*neatņemama ikdienas sastāvdaļa ir krāsošana ar pirkstiņkrāsām, izmantota tiek arī otiņa;
*tāpat zīmējam, šobrīd ļoti patīk, kad mamma velk apkārt plaukstiņai, tad piezīmē knābīti, actiņu un kājiņas un sanāk putniņš;
*burbuļu pūšana arī mums kopīga nodarbe, no sākuma jāpūš vecākiem, tad arī pati mēģina;
*pūšam arī balonus un tad vienkārši ļaujam, lai gaiss izpūšas un balons aizlido pa gaisu. Smieklu deva bērnam garantēta. Nu arī parādījām, ka balonu var uzmaukt uz krāna un satecināt ūdeni. Balons noslīd un rotē pa vannu un ūdens izšaujas. No vannas gan pēc šī nav ārā dabūjama;
*mūzika un dejošana arī kopīga nodarbe. Vismīļākā ir bounce patrol baby shark dziesmiņa, kurai meita zina visas kustības no galvas. Un vecākiem vienmēr jādejo kopā ar viņu;
*spēlējam arī paslēpes;
*arā patīk rotaļāties ar lapām un, kad bija, lasījām kastaņus.
Tas tā īsumā, kas ienāca prātā, ko daram kopā ar mūsu divgadnieci. Protams, vēl ir grāmatu šķirstīšana, puzlīšu likšana un u.c. tradicionālas nodarbes. Labprāt būtu pievienojusi arī fotogrāfijas, diemžēl nav iespējams pie komentāra pievienot.

Mamm.mamm Mamm.mamm 23. Oct 2018, 09:30

Radošākās rotaļas ir ar dabas materiāliem vai otrreizēji pielietojamām lietām. Ja jāizvēlās viena, ko gribētu izcelt - biezenīšu korķīšu un parasto dzērienu korķīšu likšana tukšā konfekšu kastē. Var veidot kādas glezniņas, mācīties skaitīt, krāsas, spēlēt "krustiņus un nullītes"... Nederīgajiem korķīšiem un konfekšu kastei ir ļoti daudz pielietojumu. 😀

filologe filologe 22. Oct 2018, 15:34

Spēlējoties, izmantojam dažādus mājās pieejamus priekšmetus, piemēram, kartona kastītes, plastmasas traukus, kuros meitiņa var likt iekšā savas mantiņas, visvairāk patīk tukšas minerālūdens pudeles, jo lielākā, jo jautrāk to ripināt pa grīdu. Šobrīd vismīļākā mantiņa ir tēta maks un tajā esošās plastikāta kartes, stundām var ar tām spēlēties, slidinot pa grīdu. Vēl no klucīšiem mamma vai tētis būvē tornīšus, meitiņai ļoti patīk tos izjaukt, pašai gan vēl nesanāk uzbūvēt. Vakaros, kad meitiņai gribas iztrakoties, viņa pa māju ripina bumbiņu un ar sajūsmu rāpo tai pakaļ, pēc tam ir salds jo salds miedziņš.

SantaViksne SantaViksne 22. Oct 2018, 14:06

Mums ļoti patīk spēlēties ar kastaņiem - mazais puika (9 mēneši) krāmē tos no viena trauciņa otrā, grabina, mētā, tausta. Ar lielo māsu skaitām kastaņus, liekam no tiem ģeometriskas figūras, burtus un ciparus.