Burtiņš pie burtiņa, zilbīte pie zilbītes

Burtiņš pie burtiņa, zilbīte pie zilbītes

04. Dec 2013, 10:51 nosiguldas nosiguldas

Katrs mazulītis runāt  sāk savā laikā, cits uz gadiņu, bet ir bērniņī, kas nerunā pat līdz trim gadiņiem. Agrāk nebiju ievērojusi, ka mums apkārt ir tik daudz bērniņu ar runas problēmām  un neviens speciālists nevar pateikt kapēc...

20131204102802-65323.jpg

Bērniņa valodiņas attīstība sākas vēl ilgi pirms mēs viņu varam paturēt rokās, tas ir tad, kad gaidam viņu, uzliekot roku uz vēdera runājam ar viņu, dziedam viņam dziesmiņas, vai skaļā balsī lasam grāmatas. Kad mans lielais puika bija 4. gadus vecs un mēs gaidījām māsiņu, vakarā, kad lasīju viņam pasaku, viņš man uzdeva jautājumu, vai māsiņa arī dzird pasaku, kuru mēs lasām. Atbildēju, ka protams.

Es laiku pa laikam pie sevis esmu domājusi, kā interesanti mazulis dzird valodiņu, kas tā ir priekš viņa, iespējams, ka tās ir mīļākas un ne tik mīļas skaņas, kas atgādina putnu dziedāšanu, jo arī mēs nesaprotam putnu valodu.

Laikam ejot mazulis attīstās un ir balsis un skaņas, kas viņam patīk, bet ir arī tādas no kurām viņš raud. Es saviem bērniem ļoti daudz dziedāju dažādas dziesmiņas un jau vēlāk, katram no viņiem kāda kļuva mīļāka, bet bija arī tādas, kuras viņi negribēja , lai dziedu. 

Katrīne vēl jo projām iet gulēt katru vakaru ar dziesmiņu Aijā žūžū, bet Gustiņam dzirdot šo dziesmiņu ir smaids pa visu seju, viņš mani uzmanīgi vēro, bet gulēt gan tad vairs negribās.

Lai mazulītim būtu vieglāk apgūt valodiņu, es pirku dažādus dzīvnieciņus, ko rādīt un stāstīt, ja kaķītis, tad viņš saka 'Ņau" un kaķīti var aptaustīt. Tātad darbojās jau divas maņas dzirde un tauste. 

Tad sākas brīdis, kad mazulis sāk atdarināt zilbītes, ar viņu noteikti ir jāsarunājas viņa valodiņā, lai viņš dzird tās zilbītes, ko runā pats.

Mācoties vārdiņus, ļoti labi palīdz mazās roku un pirkstiņu rotaļas;

Cepu cepu kukulīti,

Vāru vāru putriņu,

Pirkstiņi, Pirkstiņi u.c.

Bet pats galvenais ir pacietība un liela mīlestība ar kuru paņem bērniņu un saki "Nāc pie mammītes" un pie šiem nosacījumiem nevar būt cits pirmais vārdiņš kā "Mamma", "Teta", jo tie ir tie cilvēki, kuru smarža, rokas, glāsti liek mazulim justies drošībā.

Kad pirmie vārdiņī ir skaidri saprotami, darbiņš tikai sākas, jo tad nāk palīgā grāmatas, gan lasāmas, gan skatāmas un taustāmas, krāsojamās grāmatiņas un zīmēšana. Jautājiet, ko tu uzzīmēji, vai uzdodiet lai mazulis uzzīmē, piemēram sunīti. Mazulītim ir jāpalīdz, jāatkārto viņa vārdiņi, tie izrunājami pareizi, bet mazulis vienmēr ir noteikti paslavējams. Te noteikti palīdzēs interesantas rotaļlietas, kas prot ar mazuli runāt, dziedāt, skaitīt , kādu izvēlēties tas ir katras māmiņas ziņā.

 Man ļoti patīk gan grāmatas ar skaņām, gan runājošais sunītis. Katrs no vieņiem izpilda savu funkciju, viens māca atpazīt un atkārtot skaņas, otrs vārdiņus un  dziesmiņas.

Es atceros pēc sevis, ka alfabētu angļu valodā es ļoti viegli iemācījos , jo mēs to izdziedājām. Kad Katrīne mācījās runāt, viņai bija dubulta slodze, jo runāja, gan latviski, gan krieviski, tapēc mūsu tētis ierakstīja veselu mapi ar multenītēm krievu valodām, tieši tām, kur ir dziesmiņas, kuras mēs kopā dziedājām, gada laikā Katrīne raiti runāja abās valodās un krievu opītim tulkoja vārdus no latviešu uz krievu valodu.

Mēs meklējām dziesmas , kas ir melodiskas un ne tikai dziedājām, bet dejojām. 

http://www.youtube.com/watch?v=Swv8CwXd_-E

http://www.youtube.com/watch?v=5Z6WqdQtCfM

Tagad mēs mācamies alfabētu un te palīdz dziesmiņa par alfabētu .

http://www.youtube.com/watch?v=W5e9GJfHC4A

Katrīne jau zin šo dziesmiņu un nebūs ilgi jāgaida, kad alfabēts būs zinām arī tikai burtiņu veidā no galvas. 

Mans ieteikums no pieredzes. Ja bērniņam grūti iemācīties dzejolīti, piemeklējat tam melodiju un izdziediet to ar mazuli kopā. Tā būs sava veida rotaļa un palīdzēs vieglāk iemācīties pantiņus.

Pastāsti, kā veicini bērna valodiņas attīstību un laimē Gudro kucēnu!

nosiguldas nosiguldas 04. Dec 2013, 11:42

😀mums bija līdzīgi

meiva meiva 04. Dec 2013, 11:31

Kopā ar grāmatu par saimnieku manā mājā ienākusi vesela ferma 😀 Dēliņš ļoti ātri iemanījās spiest pareizās pogas, lai no tām izvilinātu skaņu. Un nu šīs skaņas mums ir topā. 😀