Brāļi un māsas veicina laimes sajūtu!

Brāļi un māsas veicina laimes sajūtu!

18. Mar 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māsu radniecība ir ļoti spēcīga. Un izrādās, ka arī brāļu un māsu radniecība ir tāda.

DIĀNAS ZANDES LEKCIJAS TOPOŠAJĀM UN JAUNAJĀM ĢIMENĒM

Saskaņā ar žurnāla Medical News Today pētījumu, ir pierādīts, ka brālis vai māsa veicina laimes sajūtu un var pat samazināt negatīvās emocijas.

Pētījums tika veiks Brigham Young Univeristātē, skolas projektā ar nosaukumu -  Veselīgās/Plaukstošās Ģimenes, un šajā projektā piedalījās gandrīz 400 ģimenes, kurās ir vairāk kā viens bērns.

Visās ģimenēs, kuras piedalījās pētījumā, vismaz viens bērns bija vecumā no 10 – 14 gadiem. Pētnieki vienreiz nointervēja ģimeni, un tad to atkal darīja pēc gada, konstatējot, ka vecākās māsas esamība jaunajam pusaudzim palīdz izvairīties no tādām sajūtām, kā vientulība, vainas apziņa un pašpārliecinātības trūkumu.

„Pat pēc vecāku ietekmes novērtēšanas, arī māsas un brāļi unikālā veidā ietekmē,” saka Laura Padilla – Valkere, Brigham Young profesore un galvenā pētījuma autore. „Viņi jaunākajam bērnam sniedz to, ko vecāki nespēj sniegt.”

Žurnālā par Ģimenes psiholoģiju, augusta pētījumā bija teikts, ka pozitīvā ietekmēšanās no māsas nebija atkarīga no tā, cik liela gadu starpība starp bērniem, vai māsa bija jaunāka vai vecāka.

Pētījums rāda, ka arī brāļi ir svarīgi, un nav svarīgi, vai ir gan brālis, gan māsa, jo tas neietekmē pozitīvās sajūtas un tam nav ietekme uz draudzīgu attiecību veidošanu ar citiem.

„Vecākiem, kuriem ir jaunāki bērni, ir ieteicams veicināt labas attiecības bērnu starpā,” saka Padilla – Valkere Medical News Today. „Jo, kad viņi pieaugs līdz pusaudžu vecumam, tās labās attiecības būs liels drošības faktors.”

Saistībā ar māsu un brāļu nesaskaņām, pētījums parāda, ka naidīgums starp māsām un brāļiem ir saistīts ar augstu noziedzības risku, bet cīniņi starp māsām un brāļiem ļauj iemācīties pieņemt kompromisu un savaldīt savas emocijas, stāstīja Padilla – Valkere.

"Pieķeršanās trūkums ir pat lielāka problēma, nekā lielas nesaskaņas starp māsām un brāļiem," piezīmēja Padilla – Valkere.

Vai Tev ir brālis vai māsa? Vai arī savam mazajam vēlētos brāļus vai māsas? Un kā ir ar laimes sajūtu :)?! Vai jūties laimīga?

DIĀNAS ZANDES LEKCIJAS TOPOŠAJĀM UN JAUNAJĀM ĢIMENĒM