Bioloģisks uzturs - untums vai nepieciešamība? Ģimenes pieredze

13. Feb 2018, 01:53 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cik svarīga ir pārtikas izcelsme, runājot par mūsu ikdienas ēšanas paradumiem? Vai tad, kad ģimenē ienāk mazulis, ir svarīgi zināt, ko ēd vecāki un ko liksim galdā?

Rubrikas "Dabiska mazuļa attīstība" ietvaros, dosimies ciemos pie ģimenes, kuras ēdnienkartes galvenais nosacījums ir BIOLOĢISKA un dabiskas izcelsmes pārtika. 

Vides zinātniece Ilze Neimane par bioloģiski audzētu pārtiku.

20180213012956-71333.jpg

Bioloģiski audzēta pārtika ir pārtika, kura tiek audzēta ar bioloģiskās lauksaimniecības metodēm. Tas nozīmē, ka netiek izmantoti ķīmiski līdzekļi un pesticīdi kaitēkļu un nezāļu apkarošanā. Rezultātā mēs iegūstam pārtiku bez ķīmisko vielu kokteiļa.

Kas ir PESTICĪDS - inde, lai kādu dzīvu būtni noindētu, kurš cilvēkam, pirmajā brīdī nekaitē, bet pamazām uzkrājoties organismā nav vēlams. 

Bērnu pārtikas ražotāji pievērš īpašu uzmanību izejvielu izcelsmei, kas tiek izmantota ražošanā. Vides zinātniece norāda, ka ražošanas kompānijām krāpties un norādīt nepatiesu informāciju, proti - sakām, ka esam bioloģiski, bet patiesībā neesam, nav izdevīgi, jo krapšanās rezultātā nelielo ražas pieaugumu neatsver sodi, kas tiek piemēroti, ja tiek konstatēti šie pārkāpumi. Inspektoriem ir daudz un dažādu metožu, kā pārbaudīt vai zemnieka vai ražotāja bioloģiski audzētā pārtika, ir patiesi bioloģiska. 

Kā atpazīt bioloģiski vai ekoloģiski audzētu pārtiku? 

20180213014126-31803.jpg

  • Uz iepakojuma jābūt norādei - BIO vai EKO
  • Galvenais, kam jāpievērš uzmanība - vai ir atbilstošs marķējums
  • Eiropas savienībā to var atpazīt pēc zaļās lapiņas, kas ir Eiropas bioloģiskās lauksaimniecības zīme
  • Ja preces tiek iegādātas tirgū - var zemniekam pavaicāt sertifiāku
  • Sertifikātu ir iespēja pārbaudīt Pārtikas un Veterinārā dienesta datu bāzē
Izvēloties Bioloģiski audzētu pārtiku, iegūstam ne tikai mēs, kā patērētāji, bet iegūst arī vide un cilvēki, kas strādā, lai šo pārtiku izaudzētu. 

20180213015036-58243.jpg

Māmiņu kluba TV raidījuma vadītāja Kristīne Virsnīte viesojās arī pie mammas Antras, lai uzzinātu, kāpēc viņai ir svarīgi ikdienā izvēlēties bioloģisku pārtiku! 

Divu bērniņu Grietas un Rūdolfa mamma Antra atklāj, ka ļoti svarīgi ir kopīgie ģimenes uzskati, kas attiecināmi uz pārtiku, kāda tiek lietota uzturā ikdienas. Antras ģimenē ne tikai viņa, bet arī vīrs, ļoti daudz pēta un interesējas par dabsikas izcelsmes pārtikas produktiem. Ļoti vērtīgs ieguvums ir tuvinieki laukos, kuri var sarūpēt ģimenei bioloģiski audzētu pārtiku, tajā skaitā olas un gaļu. 

Kāpēc tas ir svarīgi? Antra uzsver, ka pesticīdu daudzums, kas atrodams dažādos pārtikas produktos, kas nav bioloģiskas izcelsmes, var atstāt negatīvas sekas uz bērniem, to attīstību, centrālo nervu sistēmu, savu pārliecību balstot uz nepietiekamo pētījumu daudzumu, dēļ kura šobrīd pesticīdi nav pilnībā aizliegti, vien, tiek regulēts to daudzums, tādējādi to kaitīgā ietekme vēl nav līdz galam pierādīta bet tas nenozīmē, ka tās nav. Un ja vien ir iespēja samazināt ar pārtiku uzņemto ķīmisko vielu daudzumu, kāpēc gan to nedarīt. 

Vēl svarīgi, lai ģimene apzinās, ka veikalā nepieejams bioloģisks uzturs uzreiz nozīmē to, ka bērnam nebūs ko iedot arī no lielveikalu plaukta un viņš paliks neēdis. Svarīga visā ir mērenība. 

Mamma Antra uzticas valsts regulām un noteikumiem, kas ierobežo un kontrolē pesticīdu daudzumu, tomēr, labprātāk izvēlas bērnu pārtiku, kura ir bioloģiskas izcelsmes. 

Bioloģisks - tas nav tikai par pārtiku. Antra savā ģimenē izvēlas arī tīrīšanas, mazgāšanas un kopšanas līdzekļus, kas ir bioloģiskas izcelsmes, apzinoties, ka pretējā gadījumā ar savu rīcību, ne tikai kaitē savai ģimenei, bet arī apkārtējai videi, kas  nav mazsvarīgi. 

Antra zina, ka ir atbildīga par to, kādā vidē augs viņas bērni. Tāpēc - gan rūpēs par savas ģimenes veselību un arī apkārtējo vidi, viņa izvēlas ikdienā Bioloģisku un Ekoloģisku pārtiku, kurus veikalā ir iemācījusies atpazīt pēc dažādajiem sertifikātiem un marķējumiem.

Sarunu ar vides zinātnieci Ilzi Neimani un māmiņu Antru, skaties VIDEO: