Bezglutēna diēta: ko ēst?

Bezglutēna diēta: ko ēst?

22. Nov 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

 „Manam dēlam ir 1.7g. Viņam ir spēcīga alerģija un viņš tagad ietur bezglutēna diētu. Es jau vairs nezinu, ar ko man viņu barot…”,  - raksta kāda māmiņa. Mēs nolēmām viņai palīdzēt un vērsāmies pēc konsultācijas pie ģimenes ārsta Ignata Kulišova. 

Tiem, kas pirmo reizi dzird par tādu diētu, darām zināmu, ka tajā ir svarīgi izslēgt no uztura glutēnu, kurš kviešos, miežos un rudzos. Tādu diētu izmanto celiakijas ārstēšanā vai glutēna enteropātijas ārstēšanā.

Pēc Ignata Kulišova vārdiem, ir vērts piesardzīgāk attiekties pret veikala asortimentu – tur var atrast arī produktus bez glutēna: „Ieskatieties arī apzīmējumos, kas rotā pārtikas produktu, biezputru iepakojumus. Ja uz pārtikas iepakojuma uzzīmēts aplītis, kurā iekšā ir izliekts riņķītis, kas ir pārsvītrots, tas nozīmē, ka produktā nav glutēna. Ir pat cepumi, kas nesatur glutēnu utt., tā, ka viss nav nemaz tik traki. Lielveikalos parasti ir pat atsevišķi stendi ar pilniem tāda veida produktu plauktiem. Parunājiet ar savu ģimenes ārstu,kurš ieteiks, kā turpmāk sastādīt sava bērna ēdienkarti.” 

Jūsu ērtībai, mēs piedāvājam dažu produktu sarakstu, kurus var lietot nozīmētās diētas gadījumā:

- Griķu pārslas
- Kukurūza un kukurūzas milti
- Bezglutēna milti (rīsu, sojas, griķu utml.)
- Polenta
- Тapioka
- Pākšaugi (pupiņas, lēcas, zirņi)
- Sarkanā gaļa, zivs, putna gaļa
- Augļi, ogas
- Кartupeļi
- Citi dārzeņI

Bet pats svarīgākais šajā situācijā ir konsultēties ar pediatru vai dietologu, lai kopā varētu sastādīt pēc iespējas daudzveidīgāku ēdināšanas režīmu, kas ir tik ļoti svarīgi bērna organismam.

 „Šajā gadījumā es nezinu vai mamma bērniņu vēl baro ar krūti, ja tas tā ir, iespējams, vajag pārskatīt arī savu ēdienkarti, jo ir iespējamība, ka kaut kādi aizliegtie produkti ir pašas mammas ēdienkartē”,- atzīmē Ignats Kulišovs? 

Atgādināsim,  - Ja Jūs esat pamanījuši alerģijas pazīmes savā bērnā, ir vērts veikt visas nepieciešamās analīzes, lai noteiktu alerģijas cēloni. Profesionāli alergologi ir Bērnu Klīniskajā Universitātes Slimnīcā un arī Alerģijas Diagnostikas un apsekošanas centrā Rīgā, Sadovņika ielā. 

Esiet veseli!