Bērnudārza slimošanu apburtais loks ir salaužams!

Bērnudārza slimošanu apburtais loks ir salaužams!

24. Sep 2017, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mācību gada sākumā bērni dodas uz dārziņu un skolu atpūtušies, ar labu imunitāti. Telpas ir tīras, labi vēdinātas. Bet - agri vai vēlu kādam grupiņā vai klasē sāk parādīties iesnas, klepus.. Tas viss sāk cirkulēt pa mācību iestādi.

Pat, ja apslimušo ir mazāk kā veselo, slēgtajās telpās vīrusi šaujas uz riņķi vien, meklējot satikšanos ar jauno vīrusu īpašnieku. Attiecīgi tāds kā apburtais loks. Ļoti reti kad grupā vai klasē VISI bērni ir veseli, pamatā tā tomēr nemēdz būt.

No vienas puses pie tā vainojami vecāki, kas ved uz mācību iestādi apslimušos bērnus tikties ar pārējiem, no otras puses - ierobežot apslimušo komunikāciju ar veselajiem tik un tā nav iespējams. Cik bieži, ja jūtat, ka tūliņ apslimsiet, jūs norobežojat sevi no apkārtējās pasaules un pat saviem bērniem, savas otrās pusītes un darba kolēģiem - nedodoties uz darbu? Nu lūk, un tieši tā var aplipināt arī bērnu. Ir gan vairāki profilakses pasākumi, ko var ievērot, un kas samazina saaukstēšanās simptomu spēku un palīdz atveseļoties mājās.

Laikapstākļi mājās

Paskatieties uz attiecībām ģimenē! Ticiet, arī tās ļoti ietekmē katra ģimenes locekļa pašsajūtu un pat imunitāti.

Ir pierādīts, ka biežāk slimo tie bērni, ar kuriem maz darbojas. Bet katram cilvēkam labai pašsajūtai nepieciešami vismaz 8 apskāvieni dienā. Apskaujaties? Tad tagad var lasīt tālāk!

Vitamīni

Vasara un rudens ir lielisks vitamīnu avots, un vislabāk tos iegūt no sezonālajiem augļiem un dārzeņiem. Izmanto to visu! Spied sulas, gatavo salātus, sautē, gatavo visu no tā, ko pašlaik var dabūt dārzos un mežos!

Dzīvesveids

Svaigs gaiss ir veselīgāks par gultas režīmu. Atceries par saukli "Saule, gaiss un ūdens - mūsu labākie draugi"!

Vasarā saule piepilda mūsu organismus ar D vitamīnu, diemžēl, tas ir par maz, tāpēc D vitamīnu tīrā veidā vai kā zivju eļļas sastāvdaļu iesaka uzņemt ikvienam cilvēkam, jo īpaši - bērniem.

Pastaigas svaigā gaisā ieteicamas visa gada garumā, tāpat arī pastāvīga istabu vēdināšana. Gaisa peldes arī stiprina organismu.

Ūdens. Kā peldēšana atklātās ūdenstilpnēs, tāpat arī mājas apstākļos norūdīšanās nolūkā, piemēram, kontrastdušu veidā vai vēsu vannu veidā derēs gan pieaugušajam, gan bērnam.

Ļoti svarīgs pediatres Annas Birkas padoms - "Netuntulējiet!"

Bērna apģērbam jābūt laikapstākļiem piemērotam.

"Jau tagad daudzi bērni tiek ieģērbti siltos kombinezonos, cepurēs un cimdos. Ko vecāki vilks ziemā?" -  brīnās pediatre.

Anna Birka iesaka nekādā gadījumā netuntulēt bērnu, jo bērni vienmēr ir ļoti aktīvi un kustīgi, bet pārkaršana būtiski paaugstina iespēju saaukstēties.

Neskaitot to, jāseko līdzi arī gaisa temperatūrai telpās, jo tā nedrīkst pārsniegt 19-20 grādus, citādāk izejot no pārāk sakarsētas telpas, saskaroties ar āra gaisa temperatūru bērns atkal tiek pakļauts saslimšanām. Tāds pats princips attiecas arī uz automašīnām, kurās vedam bērnus uz dārziņu, treniņiem un tā tālāk.

Neaizmirstiet, ka ne vienmēr pie vainas esam ēs un vīrusi. Mācību gada sākumā, pat, ja bērns iet dārziņā vai skolā ne pirmo gadu, viņam tomēr ir noteikts stress. Pārdzīvojumi vienmēr pazemina imunitāti. Tāpēc svarīga ir vecāku attieksme - mācību gada sākumā jārada tāds pamats bērna psiholoģiskajai stabilitātei, lai viņš vismaz mājās varētu par visiem 100% atjaunot spēkus un pozitīvā noskaņojumā no rīta doties uz savu "darbiņu".

Harmoniju un veselību jūsu ģimenēm!

Māmiņu Klubs