„Bērnu onkoloģija Latvijā un pasaulē”

„Bērnu onkoloģija Latvijā un pasaulē”

04. Feb 2013, 12:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visā pasaulē tieši šodien, 4.februārī, tiek atzīmēta kā Pretvēža diena. Tieši tādēļ šajā dienā rīkojām preses konferenci „Bērnu onkoloģija Latvijā un pasaulē”, jo tā ir iespēja būt aktīviem, iesaistīties, palīdzēt un atbalstīt cilvēkus, kurus šī slimība ir skārusi. Arī atbalstīt un godināt mediķus, kuri, ikdienā smagi strādājot, palīdz saviem pacientiem uzvarēt vēzi!

Pasaulē 200 000 bērniem  tiek diagnosticēts vēzis  katru gadu, Latvijā ar onkoloģiskām slimībām saslimst 50 līdz 70 bērni. Latvijas vienīgajā specializētajā Bērnu slimnīcas hematoonkoloģijas nodaļā ik gadus ārstējas no 500 līdz 700 bērnu. Lielākajai daļai bērnu vēža cēlonis nav zināms, tāpēc to šobrīd  nevar novērst.

Vēzis bērniem un pieaugušajiem atšķiras – atšķirīga ir to daba, tie mikroskopā izskatās savādāk un citādāk padodas ārstēšanai. Ja bērnam tiek diagnosticēts vēzis, tam ir milzīga ietekme uz visu ģimeni, kas cieš   kopā ar bērnu. Bērna emocionālā pasaulē ienāk neizpratne, nedrošība, bailes, arī agresija. Slimību pavada  matu izkrišana, straujš svara zudums vai pieaugums, ko diemžēl bērns nevar kontrolēt, vienlaikus tiek kavēta normāla augšana un attīstība. Zūd normāla dzīve ģimenē, iespēja apgūt izglītību un būt kopā ar saviem vienaudžiem. Ārstēšanas process ir ilgs un smags, tāpēc ir patiess prieks, ka lielāko pacientu daļu šodien var izārstēt, pielietojot mūsdienīgas  ārstēšanas metodes.

Bērnu slimnīcā pie atsevišķām diagnozēm (akūta limfoblastu leikēmija, ne-Hodžkina limfomas, Hodžkina limfomas) izārstēto pacientu skaits  ir tuvs pasaules labāko klīniku rādītājiem – 80 līdz 95%. Tas var notikt, jo valsts apmaksā mūsdienīgu ārstēšanas protokolu pielietošanu, mums ir pieredzējuši ārsti un māsas, bet bērnu vecāki kopā bērniem kļūst par ārstēšanas procesa aktīviem dalībniekiem!

Bērniem, kuriem slimība nepadodas ārstēšanai viegli, dažreiz ir indicēta kaula smadzeņu transplantācija, kuru  valsts bērniem finansē Berlīnē. Pēc transplantācijas pacients turpina aprūpi un ārstēšanu mūsu speciālistu vadībā, sadarbojoties ar ārvalstu kolēģiem. Ne vienmēr cīņā ar vēzi izdodas uzvarēt, tad bērna un ģimenes aprūpi pārņem paliatīvais dienests, kurš sniedz atbalstu bērna dzīves grūtākajos periodos, cenšoties piepildīt bērnu sapņus un sniedzot atbalstu ģimenei.

Bērnu slimnīcas vadītāja Anda Čakša: „Mūsdienīgas hematoonkoloģisko pacientu ārstēšanas un aprūpes rekomendācijas ietver ne tikai medikamentus, procedūras, psihoemocionālo atbalstu, bet arī noteiktus apstākļus – gaisa apmaiņas un filtrācijas noteikumus, lai pēc iespējas uzlabotu ārstēšanās rezultātu. Ņemot vērā ārstēšanās ilgumu pie onkoloģiskajām diagnozēm, specifisko atveseļošanās posmu, kur svarīgs tuvinieku atbalsts, jauno telpu plānošana tiek izsvērta kopā ar hematoonkoloģijas nodaļas vecāku biedrību „Blastiņš”, aprūpes un ārstējošo personālu, kā arī ieklausoties pacientu stāstos, kam šobrīd jaunās nodaļas telpas ir svarīgas.”

Bērnu slimības klīnikas vadītāja, prof. Dace Gardovska: „Šodien vēlos pateikties gan maniem kolēģiem, ārstiem un aprūpes personālam, par viņu profesionālo darbu daudzu gadu garumā, gan arī bērniem un viņu vecākiem par izturību cīņā pret vēzi, bez kuras izveseļošanās nav iespējama. Svarīgs ir visa veida sabiedrības atbalsts, bez kura nevar iztikt pat visbagātākās valstis pasaulē. Pie atsevišķām onkoloģiskām slimībām joprojām  izārstēšanos var panākt ar paliekošām sekām, bet bērns paliek dzīvs un aktīvi piedalās veselo cilvēku sabiedrības dzīvē. Starp mūsu  slimnīcā izārstētiem pacientiem nu jau daudzi ir studenti, pieauguši cilvēki, kas dibinājuši savas ģimenes, dažiem jau ir piedzimuši veseli bērniņi. Viņi ir atgriezušies sabiedrībā!”

Bērnu slimnīcas fonds kopā ar sadarbības partneriem pagājušā gada oktobrī uzsāka labdarības akciju ar mērķi rekonstruēt Bērnu slimnīcas Onkoloģijas nodaļas telpas, jo šobrīd bērni ārstējas novecojušās un ar galveno slimnīcas korpusu nesaistītās telpās, līdz ar to jau tā fiziski un emocionāli smagais ārstniecības process ir jo vairāk apgrūtinošs. Labdarības akcijas laikā uz šo brīdi saziedoti jau vairāk kā 114 tūkstoši latu – gandrīz 30 tūkstoši ir saziedoti, zvanot pa ziedojumu tālruni, 32 tūkstošus ziedojuši Rimi un Supernetto klienti visā Latvijā, teju 9 tūkstošus latu ir saziedoti portālā ziedot.lv, 8 tūkstošus latu ir saziedojušas privātpersonas un 35 tūkstošus latu dažādi uzņēmumi. Visa šī gada laikā Bērnu slimnīcas fonds rīkos dažādus pasākumus ziedojumu piesaistīšanai, no kuriem lielākais būs labdarības koncerts 7. septembrī, ko tiešraidē varēs vērot LTV ekrānos.

„Pasaulē šīs dienas ietvaros tiek vākti līdzekļi gan vēža izpētei ar mērķi radīt labākas ārstniecības metodes un medikamentus, gan arī tādiem pašiem remontdarbiem, kādus esam iecerējuši veikt mēs Bērnu slimnīcas Onkoloģijas nodaļā. Sirsnīgs paldies visiem cilvēkiem un uzņēmumiem, kuri jau ir ziedojuši akcijai, un aicinu cilvēkus būt aktīviem, palīdzēt un iesasitīties arī turpmāk visa šī gada garumā, lai kopīgiem spēkiem mēs varētu sasniegt mērķi. Tāpat milzīgs gandarījums ir par to, ka Valsts prezidents un prezidenta kundze izrāda cieņu, rūpes un atbalstu bērniem, kas ir sasirguši ar šo slimību, kā arī šodien rīko pieņemšanu, uz kuru aicināti ir arī Bērnu slimnīcas onkoloģijas nodaļas darbinieki, mūsu esošie un bijušie nodaļas pacienti, un mēs, labdarības akcijas organizētājus,” teic Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Ziedojuma iespējas ir dažādas – vispirms Bērnu slimnīcas fonds aicina atsaukties uzņēmumus, kuri varētu ziedot telpu rekonstrukcijas tehnisko projektu; ziedot 1 latu var, iegādājoties Kārļa Lāča jauno CD Ziedonis.Lācis.Sievietes., ziedot 1 latu var, zvanot pa ziedojuma tālruni 90006681. Tāpat ziedot var pārskaitot līdzekļus uz Bērnu slimnīcas fonda bankas kontiem: AS SEB banka: UNLALV2X, konta Nr. LV84UNLA0050012160326 vai A/S Swedbank: HABA LV22, konta Nr.LV02HABA0551000377020, norādot ziedojuma mērķi un fonda rekvizītus: Bērnu slimnīcas fonds, Reģ. Nr. LV40008057120, Vienības gatve 45, Rīga, LV 1004. Ziedot akcijai var arī portāla ziedot.lv mājas lapā.