Bērnu fizioterapeites ieteikumi atpūtai vasarā, balstoties uz bērnu fizisko attīstību

Bērnu fizioterapeites ieteikumi atpūtai vasarā, balstoties uz bērnu fizisko attīstību

16. May 2018, 12:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

 Arvien vairāk laika mēs kopā ar bērniem pavadām ārpus mājas. Dažādi piedzīvojumi, ekskursijas, atrakcijas. Speciālisti katru gadu mums nemitīgi atgādina, cik ļoti svarīgi ari parūpēties par bērnu drošību, ne tikai mājās, bet arī ārpus tās. Ja mājās kārtība ieviesta, jāsakārto rotaļāšanāš paradumi ārpus tās. 

Par bērnu drošību vasarā un nosacījumiem, kas jāņem vērā, balstoties uz bērna attīstību un vecuma īpatnībām, sākoties vasarai, kad daudz vairāk laika pavadām ārā vairāk stāsta Veselības centra 4 bērnu fizioterapeite Lolita Keberga

Galvenais, kas vecākiem jāņem vērā ir bērna vecums un aktivitātes. Līdz gada vecumam, pat tad, ja rotaļāšanās notiek ārā, vecākiem ir jāsaprot, ka nebūs droši atstāt rāpot iemācījušos mazuli uz  kāda paaugstinājuma, no kura viņš patstāvīgi nevar nokļūt lejā. Labāk, ka šīs rotaļas tiek organizētas uz zemākām virsmām, kur mazulim ir iespēja velties, stiepties pakaļ dažādām rotaļlietām.

Slidkalniņi un trepes rotaļlaukumā līdz gada vecumam, nebūs mazajam piemērotas. Pirmkārt, viņš nav pats vēl spējīgs novērtēt savas spējas, otrkārt, arī tādēļ, ka mēs nekad nevaram paredzēt, ko rotaļlaukumā darīs citi, lielāki bērni, kas var mazākos nepamanīt un nejauši uzskriet, uzkrist virsū.

Kad bērniņš jau ir sasniedzis gada vecumu un iemācījies staigāt, ne vienmēr tas nozīmēs, ka viņa soļi būs gana droši un stabili, tāpēc, jāseko līdzi, cik daudz mēs bērniņu varam palaist vienu. Nelīdzenas virsmas, dažādas bedres un paaugstinājumi, mazajam staigātājam var nebūt pa spēkam, tāpēc, vecākiem, noteikti jābūt blakus.

Bērnu fizioterapeite uzsver, ka vecākiem vienmēr ir jāskatās, lai bērniņš neuzkāpj pārāk augstu! Kritieni no augstuma ir vieni no bīstamākajiem, tieši maziem bērniem un tas attiecināms gan uz rāpšanos dažādās atrakcijās, gan kokos, kā arī mājās – siltā laikā, lūdzu sekojam līdzi vai nav bērnam pieejams, atstāts atvērts logs.

Bērna attīstība notiek pakāpeniski. Pamata prasmes bērniņā jau ir ieliktas, augot un attīstoties viņš tās vienkārši apgūst, tieši tāpat ir arī ar rotaļāšanos ārpus mājas un fiziskajām aktivitātēm. Neprasām no saviem bērniem vairāk, nekā viņi var!

Bērnam ir kaut kāda kapacitāte. Ja bērns apmeklē kādas nodarbības, rotaļu formā – bērnam koncentrēšanās pietiek no pus stundas līdz stundai, un ne vairāk, kā trīs reizes nedēļā. Tas ir optimāls daudzums tādām ļoti konkrētām un uz fizisku slodzi tendētām nodarbībām.

Mēs nevaram prasīt no bērna 100% atdevi, vedot viņu spēlēt tenisu, peldēt, paukot un paralēli tam visam, katru vakaru likt braukt kopā ar vecākiem ar velosipēdu garus attālumus.

Ja ģimene ikdienā piekopj aktīvu dzīvesveidu, kurā kopš mazotnes ir piedalījies arī bērniņš, tad noteikti arī viņa spējas un izturība būs krietni lielāka.

Pārlieku liela fiziskā slodze ilgtermiņā var ietekmēt gan bērna miega kvalitāti, gan emocionālo veselību.

Kāda būs piemērotu apavu izvēle bērniem, atpūtai ārpus mājas?

Fizioterapeite atzīst, ka vislabāā attīstība būs tad , ja bērniņš var pārvietoties ar plikām kājām, pēc iespējas biežāk, bet ne vienmēr tas ir iespējams, tāpēc – izvēloties apavus, ir jāņem vērā trīs būtiskas lietas:

  • Apaviem jābūt stingriem, tā, lai kājiņa tiek noturēta
  • Supinators – balsta pēdas velvi
  • Apaviem jābūt stabiliem

Apavi, kas ir skaisti, bet stingri nepieguļ mazuļa vai bērna pēdiņai, nespēj sniegt nepieciešamo atbalstu un drīzāk, radīs bīstamību, ja, piemēram, bērniņa pēdiņa apavos  “šļūkā”, aizķeras, jo nav noslēgts purngals.

Nobeigumā – bīstamības, ko fizioterapetie uzskata par ļoti būtiskām. Tāpēc – ņemiet to vērā un pasargājiet bērnus no traumām, esot viņiem klāt un pieskatot!

Batuti – neliekam kopā mazus un lielus bērnus!!

Rāpšanās kokos – ļoti liela bīstamība, kritieniem parasti smagas sekas!

Šūpoles – mazāks bērns pat garām ejot var tikt nopietni satraumēts

Skrituļslidošana, riteņbraukšana, skrejriteņi – OBLIGATI jālieto Ķiveres un aizsargi

Instrukcijas – paskaidrojam bērnam, kura ir viņa darbības zona, pastāstot un parādot. Ja bērns alkst izzināt kaut ko, kas nav īsti viņam piemērots, iespējams, nevajag aizliegt, bet tad pasaules izzināšana notiek tikai stingrā vecāku uzraudzībā!

Nodarbinām bērnu atbilstoši viņa vecumam un attīstībai, izvēloties vecumam atbilstošu rotaļlaukumu.

Saules apdegumi un pārkaršana – ūdens dzeršana, ierobežota uzturēšanās atklātā saulē, saules aizsargkrēmi

Drošība uz ūdens – vienmēr esam kopā ar bērnu. Nekad neatstājam viņu bez uzraudzības!

Par priecīgu vasaru bez traumām un mazuļiem piemērotām aktivitātēm rūpējas Huggies® Pants autiņbiksītes-biksītes.

Tās vienmēr rūpējas par kustību brīvību! 

 

 20180516125621-43871.jpg

Ērtas un piemērotas aktīviem pasaules izzinātājiem un vecākiem, kuri novērtēs Huggies® Pants autiņbiksīšu-biksīšu

praktiskumu, ikdienā!

20180516125532-48708.jpg

 

Māmiņu klubs, 2018