Māmiņu Kluba pētījums: Izvēloties autorkēsliņu, vecāki vadās pēc testu rādījumiem un ekspertu ieteikumi

Māmiņu Kluba pētījums: Izvēloties autorkēsliņu, vecāki vadās pēc testu rādījumiem un ekspertu ieteikumi

17. Apr 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Viens no pirkumiem, gaidot pasaulē ierodamies mazuli, ir autokrēsliņš. Tiesa, to piedāvājums veikalos ir tik plašs, ka topošie vecāki bieži vien to lielajā klāstā apjūk.

Māmiņu Klubs, veicot vecāku aptauju, noskaidrojis, ka autokrēsliņa izvēlē vislielākā uzmanība tiek pievērsta krēsliņa lietošanas ērtumam, aiz kura seko ADAC testa rādījumi. Kā apliecina veiktais pētījums, jaunie vecāki daudz lielāku vērību pievērš autokrēsliņu ekspertiem nekā pazīstamu cilvēku rekomendācijām, savukārt krēsliņa zīmola popularitāte vai arī tā dizaina saskaņotība ar auto interjeru ir vismaznozīmīgākā. Trešā daļā no visiem aptaujātajiem autokrēsliņa stiprināšanai izmanto ISOfix stiprinājumu.

Jautājot par to, vai pievērš uzmanību autokrēsliņa ieteicamajam lietošanas ilgumam kopš tā izgatavošanas brīža, 46% aptaujāto atzinuši, ka nav zinājuši par šādu rādītāju, kam būtu jāpievērš uzmanība. Iespējams, tas arī izskaidro augsto pieprasījumu pēc lietotiem autokrēsliņiem, jo 49% no visiem aptaujātajiem teikuši, ka ir iegādājušies lietotu krēsliņu, uzticoties pārdevēja godaprātam un pirms tā lietošanas rūpīgi pārliecinoties, vai tas ir lietošanas kārtībā, nav cietis vai bojāts.

Pētījuma dati atklāj, ka Latvijas vecāki ir apzinīgi un drošība ir ļoti svarīga, tāpēc bērns tiek likts autokrēsliņā arī veicot īsākus braucienus, un vairāk nekā puse no visiem respondentiem norādījuši, ka autosēdeklītis bērnam būtu vajadzīgs līdz brīdim, kad tā augums sasniedzis 150cm. 

Māmiņu Kluba aptaujā jaunie vecāki atzinuši, ka visbiežāk bērns automašīnā, mērojot biežākos maršrutus, pavada līdz 1 stundai, un tikai 3% gadījumu bērns visbiežāk mēro braucienus, kas ilgst līdz 3 stundām.

Rūpējoties par bērna drošību braucienu laikā, ir svarīgi pievērst uzmanību tam, lai krēsliņš automašīnā tiktu piefiksēts pareizi, kā arī pats bērns tajā sēdētu pareizi un būtu pareizi noregulētas visas drošības jostas, ko parāda arī Māmiņu Kluba veiktā aptauja, kura liecina, ka 98% vecāku vienmēr pievērš uzmanību autokrēsliņa jostu novietojumam uz bērna pleciem – vai tās nav noslīdējušas, savērpušās, par vaļīgu vai arī par ciešu. Trešdaļā gadījumu vecāki arī cenšas krēsliņā bērnu sēdināt bez virsdrēbēm, lai atvase brauciena laikā justos komfortablāk un būtu augstāka drošība.

Pēdējos gados ir izstrādātas jaunas Eiropas Savienības vadlīnijas, kas nosaka, ka bērns autokrēsliņā pretēji braukšanas virzienam jāvadā līdz 15 mēnešu vecumam. Tiesa, vadoties no Māmiņu Kluba veiktās aptaujas, šīm vadlīnijām sekojuši vien 13% respondenti un visbiežāk bērns pretēji braukšanas virzienam autokrēsliņā tiek vadāts līdz gada vecumam.