Bērnistaba procesā

Bērnistaba procesā

01. Mar 2013, 15:45 princesemince princesemince

Patiesībā ar virsrakstu jau iesākumā cenšos atvainoties, ka to īpašo lietu pašlaik mūsmājās varētu nešķist daudz, taču vienalga vēlos padalīties. Vien 2 nedēļas kā bērns un mēs, vecāki, guļam atsevišķās istabās. Par viņa istabu kļuva mūsu "vecā" guļamistaba, jo šķita, ka tas viņam radīs lielāku drošības sajūtu un gribēšanu pēc atsevišķas telpas nekā dzīvošana istabā, kurai būs jāpilda arī viesistabas funkcijas.

Istaba ir ļoti vienkārša - ar zaļām sienām, kuras reiz ceru izrotāt ar bērna radošajiem darbiņiem, ar fotogrāfijām, kurās var novērot bērna augšanu, sirdi sildošus notikumus, īpašas atmiņas, varbūt kādiem bērnu interesējošiem plakātiem, jo atceros, ka pašai tādu patika līmēt pie sienām. Šobrīd fotogrāfijas ir tikai dažas - tādas, kurās redzams bērns savos kolektīvos - iesākumā Mazuļu skoliņā un tālāk jau bērnudārzā. Papildus tam redzams arī mūsu veidotais kalendārs, kurā bērns "krāj" labos darbiņus - kalendāra mērķis ir "nopelnīt" velosipēdu.

20130301144332-80200.jpg

Iepriekš šajā istabā atradās 2 gultas - bērna un mūsējā, kumode un visu mūsu drēbju skapis, kurš tur atrodas vēl joprojām. Visas rotaļlietas tika glabātas t.s. viesistabā, kurā uzturējāmies pārsvarā (guļamistaba - tikai miegam). Rotaļlietām bija "jāpārvācas" uz jauno bērnistabu, un, neskatoties, ka daļu izmetām, daļu nolikām glabāšanā, vienalga palika ļoti daudz visa kā, ko bērns neļāva likt nekur citur, kā tikai viņa istabā. Protams, ar visām šīm rotaļlietām ikdienā viņš nerotaļājas (jo rotaļas ar rotaļlietām vēl joprojām nav viņa interesantāko nodarbju sarakstā!), taču centāmies tās sadalīt tādās kā aktīvajās un pasīvajās.

Šajā istabas pusē stāv viņa t.s. pasīvās rotaļlietas jeb lietas, kuras viņam mīļas, taču tiek aiztiktas ļoti reti.

20130301144928-88792.jpg

Savukārt pretējā istabas pusē ir aktīvās rotaļlietas - kluču kaste, no kuriem dažkārt tiek kas uzbūvēts, bet dažkārt tikai izmantoti naglošanai (bērna šobrīd tīkamākā nodarbe, tādēļ tētim ik pa brīdim nākas iepirkt kārtējo maisiņu ar mazajām nagliņām), grāmatu, zīmēšanas piederumu, pužļu plaukts, kā arī kaste, kurā atrodas Lego klucīšu kaste un daudzās mazās mašīnītes. Konkrētais plaukts un jaunās mantu kastes tapa no vecās, labās kumodes.

20130301150507-16332.jpg

Šajā istabas daļā pie sienas ir arī plānots līmēt bērna radošos darbiņus, kurus pagaidām šo 2 nedēļu laikā ir izdevies radīt veselu vienu. It kā jau es saprotu, ka tā nav mūsu bērna stihija - nodarboties ar radošajām lietām, bet gan jau pamazām siena tiks aizņemta ar šo un to.

Bērnistabas kopskata radīšanai turpmākās bildes, kurās arī redzams, ka puikam ir savs galdiņš un krēsliņš (patiesībā 2 krēsliņi), uz kura viņš pa retam paspēlējas ar plastilīnu. Tāpat pie gultas novietots paklājiņš ar ielu zīmējumu, kurš tā arī neuzrunāja, lai to izmantotu rotaļām. 

20130301151325-95166.jpg

Pagaidām esam nolēmuši, ka uz sienām, kas sanāk gultai blakus un pretī, nekādus elementus neliksim/nelīmēsim, jo bērnam ir ļoti spilgta iztēle. Tā kā naktsmieru baudām salīdzinoši nesen, tomēr nākas reizēm bērna fantāziju dēļ naktīs izklīdināt briesmoņus vai vilkus.

20130301151557-18059.jpg

Sakarā ar to, ka nepārlīmējām tapetes, kuras būtu ar bērniem domātiem attēliem, nemainījām arī aizkarus, tad vismaz kādam elementam, kas raksturotu šo istabu kā bērnistabu, mūsuprāt, bija jāienāk. Mūsu gadījumā tā ir griestu lampa. Pieļaujot, ka bērns varētu savas drošības nolūkos gaismu turēt ieslēgtu vairāk nekā nepieciešams, izvēlējāmies ekoloģiskās un ļoti ekonomiskās LED spuldzes. Lampas izvēle bija šāda, jo grāmatas nudien ir tās, kuras mūsu bērnam ir jo īpaši mīļas, lai cik ļoti viņu neinteresētu rotaļlietas.

 20130301153036-56001.jpg

Un vēl nobeigumā - mazais pavasara vēstnesis bērnistabā.

20130301152044-94735.jpg

Pie tāda tikām, kad bērns viesojās pie savas draudzenes 4 gadu jubilejas svinībās - bērni (gan izņemot mūsējo, taču pie savām pupām tika arī viņš) sastādīja pupas un tagad mājās audzē, bet mammas caur bildēm salīdzina, kā nu kuram aug - atrakcija visiem! Tā kā mūsējam patīk mūsdienu multfilma par Runci zābakos, tad šādi viņš istabā audzē burvju pupu, pa kuru uzkāpt līdz pat debesīm!

Interjera un Dizaina klubiņa konkurss: parādi bērnistabu

20130227100605-40935.jpg

bibii bibii 02. Mar 2013, 10:28

Skaisti!!! Man patīk!😀

princesemince princesemince 01. Mar 2013, 18:00 banderoso

Man šī ideja patīk jo vairāk tādēļ, ka vienā reizē, lasot par ārzemju tradīcijām, kur pēc dzimšanas dienas svinībām arī viesi aiziet mājās ar dāvanām, pati sāku domāt, ka gribētu to kaut kādā mērā ieviest arī pie mums. Tā nu draudzene izspēlēja šo ideju pirmā, izmantojot pupu stādīšanas atrakciju. Tā kā mūsu bērnam dzimšanas diena vēl tikai priekšā, atliek intensīvi domāt savu ģeniālo ideju, tikai baidos, ka tas aprobežosies ar kaut ko iz veikala ☺

princesemince princesemince 01. Mar 2013, 17:56 sinate

Naglošanas kluči izveidojās, lai neteiktu "nedrīkst!", bet teiktu "tu to vari darīt šeit!".
Sākotnēji nebija doma, ka klucīšos varēs dzīt nagliņas, kluči bija laika gaitā ienākuši mājās, lai no tiem būvētu, taču, kad "sadalījāmies pa istabām" un mājās ienāca jaunas mēbeles, visā procesā tika izmantoti āmurs, naglas, skrūves. Loģiski, ka puikam ļoti tas patika, tikai viss attīstījās tā, ka naglas tuvojās jaunajām mēbelēm. Tajā mirklī alternatīva šķita mājās esošie koka kluči, kas ir no apses koka, bērna krusttēva roku darbs, taču paredzētajam mērķim īstenībā tiek izmantoti reti.
Tā kā vīrs pats taisīja mūsu istabai plauktu, pāri palika arī dažāda izmēra ozolkoka klucīši, tā nu viss, kas no koka, tika salikts šajā kastē, kur bērns var ņemt jebko pēc sava izvēles, koka cietības vai gabarītiem, un naglot 😀 Un rezultātā šīs mazās nagliņas nu nekā netraucē ar klučiem arī spēlēties kā tas paredzēts pēc būtības, vienkārši tas tiešām ir reti, neskatoties uz mūsu centieniem. Vismaz tagad tie tiek pārcilāti un lietoti, tikai naglošanai 😃

princesemince princesemince 01. Mar 2013, 16:03 BaiBaii

O, jā, mans vīrs ir absolūts koka mēbeļu fans (viņš nepadomā, cik man neērti tīrīt, jo ar mitru uzdrošinos tikai lakotās 😃). Otrā istabā mums dominē tikai ozols 😀 Bērnistabā sākotnēji bija doma "spiest" uz priedi, jo tomēr bērniem biežāk mēbeles jāmaina, taču tad ekonomijas dēļ kumodi atstājām esošo, kā arī gultiņu nenopirkām koka, bet tādu, kas bērnam patīk 😀
Savukārt paklājs ir foršs ar to, ka savāc putekļus 😃 Vismaz tie neklaiņo pa gaisu, nesastājas stūros redzami u.tml. 😀 Un vēl - ja bērns spēlējas, guļus uz grīdas, mīkstāk tomēr ir uz paklāja. Protams, sasmērējas, šķiedrās sabirst tie mazie gruzīši, bet kopumā es neteiktu, ka ir slikti. Bērnam nav elpošanas problēmu, tādēļ arī nav nepieciešamība pēc savādāka grīdas seguma 😀