Bērniem rotaļāšanās ir darbs + KONKURSS!

Bērniem rotaļāšanās ir darbs + KONKURSS!

04. Oct 2018, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai Tev šķiet, ka rotaļāšanās ir tikai izklaide? Patiesībā rotaļājoties bērns smagi strādā, lai attīstītu savas prasmes.

Vai dažreiz skaties uz savu bērnu un domā, cik labi būt bērnam – visu dienu spēlējies un nedari neko atbildīgu? Tā nebūt nav taisnība. Rotaļājoties bērns ne tikai jautri pavada laiku, bet arī apgūst jaunas prasmes visdažādākajās jomās. Lasi tālāk un uzzini, kā tas notiek!

Kāpēc spēlēšanās ir tik svarīga bērna attīstībai?

Papildus jautri pavadītam laikam, spēlējoties bērns…

·      …mācās jaunas lietas. Rotaļas ir vislabākais veids, kā dalīties zināšanās un iemācīt bērnam jaunas prasmes. Spēļu procesā bērns var eksperimentēt un atrast pats savus risinājumus, kas pieaugušajiem varētu šķist pašsaprotami. Tas var prasīt laiku, taču ir jābūt pacietīgam, lai bērns attīstītu savu domāšanu. Audzinātāji un psihologi atzīst, ka apgūtais saglabājas atmiņā vislabāk, ja iegūstam secinājumus, paši apdomājot dažādus problēmas risinājumus, mēģinot un arī kļūdoties. Tāpēc izvairies palīdzēt, piemēram, pasniedzot pareizo rotaļu klucīti, lai bērns varētu pabeigt savu būvi, labāk pavēro, kā bērns pats izvērtē iespējas un atrod pareizo risinājumu. Piemērotas rotaļlietas, kā LEGO® DUPLO® komplekts “Ciparu vilciens”, ir vērtīgs palīglīdzeklis, lai mācītu bērnam ciparus un skaitīšanu. Drīz vien pamanīsi, ka matemātikas pamati Tavam mazajam šķiet kā tīrais nieks!

·      …attīsta radošumu. Rotaļas piedāvā neierobežotas iespējas būt radošam. Turklāt spēja domāt oriģināli ir viena no kārotākajām prasmēm mūsdienu pasaulē, tādēļ radošuma attīstība jau agrā vecumā būs liels ieguvums nākotnē. Un vai tam var būt vēl piemērotākas rotaļlietas kā būvēšanas klucīši?

·      …pilnveido motoriku. Darbošanās ar maziem, smalkiem priekšmetiem, kā rotaļu klucīši, lieliski trenē sīko motoriku. Spēles ar torņu vai vilcienu būvēšanu trenē motoro koordināciju, uzlabo kustību precizitāti un pincetes tvērienu (starp rādītājpirkstu un īkšķi), kas, starp citu, ir sarežģītākais veids, kā bērns var turēt priekšmetus ar diviem pirkstiem. Vai nav lieliski attīstīt šādas prasmes, jautri un interesanti pavadot laiku?!

·      …mācās socializēties. Kad bērns spēlējas ar vecākiem, ar brāļiem, māsām vai draugiem, ir jāseko konkrētiem noteikumiem un jāmāk dalīties ar rotaļlietām. Šī ir svarīga mācība, kuru jāapgūst. Tas noteikti nāks par labu, kad bērns uzsāks bērnudārza gaitas. Cits veids, kā iemācīt bērnam iekļauties sabiedrībā, ir izmantot LEGO DUPLO komplektus lomu spēlēs. Tā bērns iemācīsies, ka katram ir jāspēlē sava loma un jāpilda savi pienākumi.

Padomi radošai jautrībai

 

Radošie cipari ar LEGO® DUPLO®!

Bērniem patīk atdarināt pieaugušos. Viņi redz Tevi runājam pa telefonu un vēlas darīt to pašu. Kāpēc gan neuzbūvēt savu pirmo telefonu ar LEGO DUPLO? LEGO DUPLO komplekts “Ciparu vilciens” ir ideāli piemērots mobilā telefona būvēšanai. Lai izveidotu telefona tastatūru, izmantojiet klucīšus ar cipariem. Vari saukt ciparus skaļi un skaitīt uz pirkstiem. Palīdzi bērnam izvietot ciparus tā, kā tie izvietoti uz reālā telefona. Vēl telefonam būs nepieciešama neliela antena. To var izgatavot no mazākajiem klucīšiem vai izmantot lokomotīves skursteni. Aiciniet bērnu likt lietā iztēli un radīt pašam savu, unikālu telefona modeli! Kad būvēšana ir pabeigta, laiks izmēģināt izveidoto telefonu. Iesaki bērnam piezvanīt vecvecākiem, draugam, LEGO DUPLO figūrai vai rotaļu lācītim blakus istabā.

 

LEGO® DUPLO® (10847) Ciparu vilciens

LEGO® DUPLO® Ciparu vilciens ir raiba iepazīšanās ar cipariem un skaitīšanu. Mazulim ļoti patiks būvēt un pārbūvēt šo ducīgo vilcieniņu, vienlaikus mācoties pazīt ciparus! Komplektā ir arī divas bērnu DUPLO figūras un kaķēna figūra, un tas sniedz nebeidzamas iespējas ar prieku būvēt, braukt un mācīties. DUPLO klucīši ir īpaši izstrādāti, lai mazajām rociņām ar tiem būtu droši un ērti darboties.

 

LEGO® DUPLO® (10874) Tvaika lokomotīve

LEGO® DUPLO® Tvaika lokomotīve perfekti iederēsies visdažādākajās rotaļās. Mazuļi var viegli vadīt vilcienu ar inerces motoru: viegli pastumjot to uz priekšu vai atpakaļ, vilciens sāk braukt, bet, stingri pieturot vai paceļot to no sliedēm, vilciens apstājas. Palīdziet bērnam uzlikt 5 krāsainos aktivitātes klucīšus uz sliedēm vēlamajās vietās, lai ieslēgtos skaņas signāls, ieslēgtos un izslēgtos gaismas lukturi, vilciens apstātos, lai uzpildītu degvielu, kā arī mainītu braukšanas virzienu un apturētu vilcienu. Šajā LEGO DUPLO komplektā ir stacija, ogļu pašizgāzējs, 2 DUPLO figūras un dzīvnieka figūra, kā arī vienkāršs rotaļu sliežu ceļš, lai pirmsskolas vecuma bērni varētu izbaudīt rotaļas ar klasisku vilcienu. Papildus varat lejupielādēt lietotni, lai atklātu vēl vairāk rotaļu iespēju, tostarp tālvadības pults funkciju, un jaukus uzdevumus, ko paveikt kopā ar mazuli.

KONKURSS!

Vai esi pamanījusi, kurā rotaļā Tavs mazais apgūst visvairāk jauna? Kura ir Tava un Tava mazuļa iemīļotākā kopīgā spēle? Kāda šobrīd ir Tava mazuļa iecienītākā rotaļa? 

Komentē komentāros, dalies facebook.com ar šo rakstu un laimē LEGO® DUPLO® (10847) Ciparu vilcienu 10.oktobrī!

paluma.ruuta paluma.ruuta 04. Oct 2018, 11:47

Mazais visvairāk jauna apgūst, ja tās ir jaunas spēles un aktivitātes radošās, nevis visu laiku vienas un tās pašas. Ļoti daudz ko ņemam un idejas meklēju pinterest no montessori idejām - bērt, vērt, liet, darboties pašam. Gan zirneklīšu vilkšana ar pinceti ārā no veļas groza, kurā savilkti diegi, gan stikla bumbiņu lasīšana ārā no grūbām vai pupām. Ūdens liešana no mazākiem trauciņiem uz lielākiem. Protams patīk arī klasiskās mantas kā jau puisim bumbas, auto, lidmašīnas un vilcieni - tos grupē pēc krāsām, lieluma, markām un protams vienkārši izspēlē dažādas lomu spēles ar tām - garāžas, avārijas, u.c. 😀