Gaidot Ziemassvētkus: Svētku saldumu paciņu saturu ēdam ar mēru

Gaidot Ziemassvētkus: Svētku saldumu paciņu saturu ēdam ar mēru

22. Dec 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Noskaitīts dzejolītis un bērnam Ziemassvētku vecītis pasniedz konfekšu pilnu paciņu. Bērns priecīgs skrien un tūliņ jau raus vaļā savu saldumu maisiņu, lai ķertos klāt gardumiem.. Bet - vai drīkst dot visu paciņu bērnam? Vai tomēr bērnam paņemt paciņu nost, un konfektes saprātīgi izdalīt? Un kā ar svētku saldumiem galā tikt topošajām un jaunajām māmiņām? Konsultē uztura speciāliste Inese Siksna.

Svētku paciņas bērniem

  • Mazākam bērnam līdz 3 gadu vecumam labāk visu paciņu uzreiz nedot. Žāvēti augļi – ļaunumu organismam nenodarīs, bet tos tik daudz nevar apēst. Cukurs tur būs, enerģija būs, bet būs vairāk sāta sajūta un arī vitamīni.
  • Ja bērnam pēc 3 gadu vecuma dod visu paciņu uzreiz, var tikt pie vēdersāpēm un pumpām. Bērns būs ļoti aktīvs, jo cukura daudzums atbild arī par aktivitāti. Ir mirklis, kad cukura deva ir pārdozēta, un tad bērns var būt arī, gluži otrādi, noguris. Jādod daudz dzert arī šķidrumu bērnam.
  • No vienas puses tā ir bērnam dāvana, ar ko viņam ir tiesības tikt galā pašam, jo reti kad bērns uzreiz apēd pilnīgi visu.
  • Bērniem laimes sajūta, ko rada šokolāde, var radīt arī atkarību.

Mandarīni Ziemassvētkos

Mandarīni svētkos parasti dod pozitīvas emocijas, jo tajos ir ēteriskās eļļas, kas uzmundrina. Mandarīnus droši var saukt arī par prieka avotu. Viens mandarīns ir 60-70gr smags, un enerģija, ko no tāda iegūst ir līdzvērtīga 1 konfektes sniegtai enerģijas devai.

Mandarīnos ir tomēr arī daudz vitamīnu, bet daudz cukura. Dod mundrumu, spēku, enerģiju. Bet mazākiem bērniem nedodam grauzt miziņu, sevišķi, ja tie nav kārtīgi nomazgāti.

Topošās māmiņas un svētku saldumi

Pieaugušajiem arī svētkos tiek saldumi, bet topošajai māmiņai papildus enerģiju vajag maz – šokolādes tāfelīte dienā. Un tad ar nosacījumu, ka nekas cits enerģijas līmeni paaugstinošs visu dienu netiek ēsts.

Vēsā laikā enerģija tērējas vairāk. Ar saldumiem jābūt uzmanīgiem, ja tie tiek ēsti katru dienu, ļoti jāseko līdzi apēstajam daudzumam.

Grūtniecības beigās arī bērniņš uzņem vairāk masu, un ēdot saldumus, tiek audzēta bērniņa masa, kā arī – pastiprinātas saldumu lietošanas dēļ var rasties cukura diabēta pazīmes.

Jaunā māmiņa un saldumi

Pirmajā mazuļa dzīves mēnesī nevajadzētu vispār aizrauties ar saldumiem. No vienas konfektes, protams, nekas ļauns nenotiks, bet vienmēr jāskatās bērna reakcija.

Mazulim var būt nepatīkamas sajūtas, gāzes vēderā, un arī mammai tiks negulētas naktis..

Māmiņu Klubs

Eksperts