Bērni labi pārzina gājējiem paredzētos pamatnoteikumus;  bērnu traumatisms ceļu satiksmē mazinās

Bērni labi pārzina gājējiem paredzētos pamatnoteikumus; bērnu traumatisms ceļu satiksmē mazinās

08. Sep 2015, 12:46 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniem Latvijā ir labas zināšanas par to, kā ceļu satiksmē jāuzvedas gājējiem un kādi ir svarīgākie drošības noteikumi, atrodoties uz ielas, – tā liecina novērojumi ERGO Bērnu drošības skoliņā, kas vasaras mēnešos darbojās dažādās Latvijas pilsētās. Savukārt statistika rāda, ka bērnu traumatisms ceļu satiksmē kopumā samazinās. Piemēram, pērn ceļu satiksmē ievainoto bērnu skaits ir mazākais pēdējā desmitgadē – pat par 46% mazāk nekā pirms desmit gadiem.

“Bērni labi zina, ka pie gājēju pārejas, pirms šķērsot ielu, jāpaskatās vispirms pa kreisi un tad pa labi. Viņi bez problēmām pārzina luksofora gaismu nozīmi, kā arī lieliski atpazīst norādes, kas apzīmē autobusa pieturu un gājēju pāreju,” stāsta Ritvars Heniņš, ERGO Risku parakstīšanas departamenta direktors. Viņš norāda, ka bērnu labās zināšanas atspoguļojas arī reālajā dzīvē – gan statistika liecina, ka ceļu satiksmē cietušo bērnu skaits pēdējo gadu laikā ir samazinājies, gan arī ERGO dati rāda, ka nelaimes gadījumu apdrošināšanā pieteikto negadījumu apjoms, kur bērni cietuši ceļu satiksmē, ir pavisam neliels.

“Bērnu un jauniešu zināšanas par uzvedību satiksmē kļūst arvien labākas, un viņu izglītošanā šajos jautājumos ir savs ieguldījums gan Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) kampaņām un mācību līdzekļiem, piemēram, www.berniem.csdd.lv, gan skolām, gan arī pašiem vecākiem, kas arvien vairāk pievērš uzmanību savu bērnu drošībai,” saka CSDD Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Jānis Aizpors. Viņš piebilst, ka vairāk nekā 20 gadu laikā CSDD izveidojusi sistēmu un īsteno dažādus satiksmes drošības projektus topošajiem un jaunajiem satiksmes dalībniekiem – gan velobraucējiem, gan mopēdistiem, gan šoferiem. 

Kā liecina ERGO Bērnu drošības skoliņā veiktie novērojumi, piedaloties ceļu satiksmē, bērni visvairāk mulst, kad jāatpazīst ceļazīmes. Mazāki bērni vispār neatpazīst norādījuma, aizlieguma un brīdinājuma zīmes, lielākiem izpratne par to, ko ceļazīmes nozīmē, ir tikai aptuvena. Arī bērnu uzdotie jautājumi visbiežāk ir par to, ko nozīmē konkrētas ceļazīmes. Lielāko neizpratni un jautājumus raisa zīme “Gājējiem iet aizliegts”. “Zīmīgi, ka mazākiem bērniem pilsētās ārpus Rīgas pārsteigums ir trotuārs divās joslās – gājējiem un velobraucējiem. Tas, iespējams, saistīts ar to, ka ārpus Rīgas šādi trotuāri un tos raksturojošās zīmes sastopamas ļoti reti,” atzīst Ritvars Heniņš.

Atsākoties jaunajam mācību gadam, ERGO un CSDD aicina gan vecākus, gan audzinātājus bērnudārzos un skolās veltīt šiem jautājumiem laiku sarunās ar bērniem vai audzināšanas stundās. Pieredze Bērnu drošības skoliņā liecina, ka izrunāt dažādas reālas situācijas ir labākais veids, kā veicināt izpratni par būtiskiem ceļu satiksmes noteikumiem, kas jāzina, pārvietojoties pa ielu vai atrodoties uz ceļa. “Ir svarīgi, ka mūsu bērni visdažādākajās situācijās, īpaši uz ceļa, pilsētas ielās un publiskos pasākumos labi orientējas noteikumos un pārzina nozīmīgākos drošības principus,” uzsver Ritvars Heniņš.

Tāpat vecākiem vajadzētu pārbaudīt, vai bērniem pie skolas somas un apģērba ir atstarotāji vai atstarojoši elementi, jo, tuvojoties gada tumšajam laikam, tie ir ļoti būtiski drošai gājēju dalībai ceļu satiksmē. Lai vecākiem, skolotājiem un pašiem bērniem atgādinātu par drošību, ERGO jau trīspadsmito gadu rīko bērnu drošībai veltītu akciju ar devīzi “Soļo droši!”. Tās laikā speciālisti apmeklē Latvijas izglītības iestādes, informējot par to, kā pasargāt bērnus no nelaimes gadījumiem un to sekām. Šajos gados skolēniem uzdāvināti arī jau vairāk nekā 106 500 atstarotāju, un šogad plānots izdalīt vēl ap 8 000.

ERGO Bērnu drošības skoliņā visjaunākie pasākumu apmeklētāji vecumā līdz 12 gadiem var apgūt ceļu satiksmes drošības pamatus un svarīgākos principus, ko atcerēties, atrodoties uz ielas un publiskās vietās. Bērnu drošības skoliņa ir īpaši veidota aktivitāte, kas tika aizsākta 2014. gada vasarā un kurā uz pilsētas ielu kartes tiek izspēlētas dažādas situācijas, un bērni apgūst, kā izturēties dažādos apstākļos, nodrošinot savu un apkārtējo drošību. Par pareizi apgūtiem un izpildītiem uzdevumiem ERGO Bērnu drošības skoliņā jau 742 bērni saņēmuši “Droša gājēja” apliecību.