Bērnam paaugstināta ķermeņa temperatūra. Ko darīt?

27. Dec 2022, 13:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs visi gatavojamies Ziemassvētkiem, taču bērna slimošanai nevaram būt gatavi, jo slimība nemēdz pielāgoties mūsu kalendāram. Svarīgi šādos gadījumos zināt, kā rīkoties, ja bērniņš saslimis.

Viens no biežākajiem saslimšanas simptomiem ir paaugstināta ķermeņa temperatūra jeb drudzis, kad ķermeņa temperatūra pārsniedz 38 grādus. Pediatre Sanita Mitenberga norāda, ka līdz ar paaugstinātu temperatūru bērnam var būt arī nemierīgums, raudulīgums un sagurums. “Tie ir pirmie rādītāji, kas var liecināt par to, ka temperatūra varētu paaugstināties,” skaidro ārste, piebilstot, ka katrs vecāks gan savu bērnu zina vislabāk, tāpēc ir svarīgi ņemt vērā mammas intuīciju, kā arī vērot bērna reakciju. “Ja bērns ir saguris, negrib ēst, ir jāizmēra temperatūra,” iesaka pediatre.

Normāla ķermeņa temperatūra ir 36,6 grādi, taču jaundzimušajiem tā ir normāla arī tad, ja sasniegusi 37 grādus.

Mērot temperatūru gan svarīgi ņemt vērā dažus nosacījumus, jo var būt vairāki faktori, kas var ietekmēt bērna ķermeņa temperatūru, to paaugstinot, proti: 

  • bērns bijis aktīvā kustībā;
  • bērns ilgstoši raudājis;
  • bērns ir silti sasegts;
  • ir augsta istabas temperatūra.

Ja bērnam ir paaugstināta temperatūra, vecākiem nevajadzētu satraukties, bet gan pēc laika temperatūru izmērīt atkārtoti, lai novērotu to dinamikā, kā arī vērot bērna pašsajūtu. “Ja ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, bērnam jāiedod pretdraudža zāles, jo sevišķi tad, ja viņš ir saguris no temperatūras,” rekomendē pediatre Sanita Mitenberga.

Viņa norāda, ka pie paaugstinātas temperatūras paātrinās arī bērna elpošana un sirdsdarbība, kas mazākajiem bērniņiem var būt pat dzīvībai bīstami, jo pastāv febrilo krampju risks. Šī iemesla dēļ, negaidot zāļu iedarbību, bērns jāatvēsina ar kompresēm. Svarīgi arī bērnam, kuram ir drudzis, piedāvāt dzert daudz šķidruma.

Kādu termometru izvēlēties?

Tirdzniecībā pieejami vairāku termometru veidi, no kuriem pazīstamākais ir stikla termometrs. Tā lietošana gan bērniem var būt neērta, jo termometrs vismaz 7 – 10 minūtes jāpatur padusē. Tāpat arī temperatūras mērīšanai padusē pieejami digitālie termometri, savukārt infrasarkanie termometri ir pateicīgākie ģimenēm, kurās ir mazi bērni, jo tie ļauj temperatūru noteikt tūlītēji, termometru pietuvinot bērna pierei. “Infrasarkanie termometri ļauj izmērīt ne tikai ķermeņa temperatūru, bet arī izmērīt vannas ūdens, pārtikas, istabas gaisa temperatūru,” norāda pediatre.

TermoPlus bezkontakta infrasarkano staru termometrs, ar kuru var izmērīt katra ģimenes locekļa ķermeņa temperatūru tikai 1 sekundē. TermoPlus bezkontakta infrasarkano staru termometru ir pārbaudījuši vecāki visā Baltijā, un tas ir atjaunojis daudzu māmiņu un tētu ticību bezkontakta termometriem. Kidsmed bezkontakta termometrs ir daudz vairāk nekā standarta bērnu termometrs. Ar to papildus ķermeņa temperatūrai var izmērīt arī, piemēram, bērna ēdiena vai vannas ūdens temperatūru, kā arī grādus telpā – tas viss ar 1 pogas nospiešanu un 1 sekundi. Izvēloties produktus no Kidsmed, jūs veicat drošu izvēli savai ģimenei!

www.kidsmed.lv

Izmanto atlaides kodu: KIDSMEDLV, kas dos -15% visiem produktiem līdz gada beigām!