Bērnam līdz 2 - 3 gadu vecumam spilvens gulēšanai nav nepieciešams

18. Dec 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Piemērots spilvens ir viens no priekšnosacījumiem, lai labi izgulētos ne tikai lielie, bet arī mazie. Tiesa, līdz pat aptuveni 2 – 3 gadu vecumam spilventiņš bērnam nav nepieciešams. Kāpēc, un kā izvēlēties piemērotāko spilventiņu, kad pienācis tam laiks, skaidro Rimi Bērniem kustības un stājas eksperte Jekaterina Bovtramoviča.

Speciāliste norāda, ka pavisam maziem bērniem spilventiņš nav nepieciešams, jo bērns miega laikā var grozīties, kā rezultātā, pagriežot deguntiņu pret spilvenu, mazulis var piedzīvot gaisa trūkumu. Tāpēc vienīgais veids, kā izmantot spilventiņu mazākajiem bērniņiem, ir to pozicionēšanai uz sāna, lai atbalstītu muguriņu un kājiņas.

Jau pēc gada vecuma spilvena vietā mazulim zem galvas var likt salocītu autiņu, lai tas par aptuveni 2 – 3 cm piepaceltu mazuļa galviņu. Par spilventiņa iegādi var domāt, kad mazulis sasniedzis aptuveni 2 – 3 gadu vecumu un viņš par to sācis izrādīt interesi.

Kādu spilventiņu izvēlēties

2 – 3 gadus vecam bērnam vispiemērotākais būs 40x60cm liels bērnam domāts spilventiņš, kas ir ar fizioloģiski pareizu izliekumu, nodrošinot, ka bērnam guļot tas pareizi iegulst starp ausi un plecu. Izvēloties bērnam spilvenu, priekšroku dod dabiskāka materiāla, piemēram, kokvilnas spilvenam, lai bērnam nesvīstu galva, savukārt pildījumu centies izvēlēties hipoalerģisku, kas viegli pielāgojas bērna ķermenim un neizraisa alerģijas. Tāpat arī raugies, lai spilvens būtu viegli kopjams.

Raugies, vai spilvens bērnam ir ērts

Kad mazulis gulēšanas laikā sācis izmantot spilvenu, Jekaterina Bovtramoviča iesaka novērot, kā bērns uz spilvena guļ: “Vai viņam ir ērti, vai neslīd galva un pats bērns grozoties spilvenu neizmet no gultas.” Ja novēro kaut ko no speciālistes pieminētā, tas var liecināt, ka spilvens bērnam ir neērts.

Palīdzēs atradināties no gulēšanas kopā ar vecākiem

Jekaterina Bovtramoviča teic, ka spilventiņš var būt arī labs palīgs gadījumos, ja bērns līdz šim gulējis kopā ar vecākiem, taču nu ir pienācis laiks no tā atradināties un gulēt pašam savā gultiņā. Speciāliste mudina šādos gadījumos izvēlēties spilventiņu ar kaķīti vai citu dzīvnieciņu, kas bērnam būs kā draugs. Tiesa, raugies, lai spilvens būtu bez dekoriem, proti, bez lentītēm, podziņām un citiem apdares materiāliem, kas bērnam var būt bīstami.