Bērnam jāuzņem olbaltumvielas, bet ne no saldumiem!

Bērnam jāuzņem olbaltumvielas, bet ne no saldumiem!

25. Sep 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„No kāda vecuma bērnam var sākt dot olbaltumu saturošus produktus un ar kādiem produktiem to vislabāk uzņemt,” vēlas noskaidrot kāda māmiņa.

Konsultē Māmiņu Kluba eksperte, Wellslim centra un Diagnostikas centra uztura speciāliste Guna Rijkure.

Olbaltumvielas nepieciešamas bērna augšanas procesam, stipriem kauliem un zobiem. Tādēļ kā apgalvo speciāliste, olbaltumu saturošus produktus bērniņa ēdienkartē var iekļaut no divu gadu vecuma, kad viņa uzturs jau līdzinās pieauguša cilvēka ēdienkartei. 

Ir vairākas produktu grupas un produkti, kas bagāti ar olbaltumu. Guna Rijkure ikdienas uzturā bērniem iesaka lietot:

Dārzeņus, augļus, graudaugus, kartupeļus, visus piena produktu grupas produktus, ieskaitot skābpiena (tie sakārtos gremošanas traktu). Tāpat bērnam nepieciešams uzņemt arī gaļu, zivis un olas.

Veselīgai bērna attīstībai, sākot ar divu gadu vecumu, visiem šiem produktiem un pārtikas produktu grupām ēdienkartē noteikti vajadzētu būt! 

„Kārumiem, dažādiem saldumiem, kas arī ir olbaltumvielu avots, gan būtu jāpaliek citām, iespējams, svētku reizēm! Katrā ziņā, tos bērnam noteikti nedrīkstētu pasniegt kā mierinājumu vai kā pateicību par labi izpildītu darbu – tas nebūtu labākais apbalvojuma veids,” pārliecināta uztura speciāliste.

Ar kādiem produktiem un produktu grupām tavs bērniņš saņem organisma augšanai nepieciešamās olbaltumvielas?