Bērnam alerģija: 5 ierosinātāji, kas visbiežāk izraisa alerģiju vasaras mēnešos

Bērnam alerģija: 5 ierosinātāji, kas visbiežāk izraisa alerģiju vasaras mēnešos

11. May 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasaras mēnešos daudz laika pavadām laukā, dodamies uz laukiem, rīkojam piknikus. Izrādās, ne tikai pavasarī, bet arī vasarā ir iespējams saskarties ar dažādiem alerģiju izraisītājiem, kas var pabojāt noskaņojumu.

Identificējām 5 galvenos alerģiju izraisītājus, kas var pabojāt prieku par vasaru gan vecākiem, gan bērniem.

Ziedputekšņi

Ziedputekšņu alerģija ir viena no visbiežāk sastopamajām. Ja pavasarī alerģijas izraisīja koku un stiebrzāļu ziedēšana, tad vasarās laukos sparīgi zied dažādi pļavu ziedi, kas arī var izsaukt alerģisku reakciju. Pat ja neatrodaties tiešā pļavu tuvumā, der atcerēties bērnu alergoloģes Regīnas Pakalnes-Bormanes teikto, ka ziedputekšņi pa gaisu var ceļot pat vairākus simtus kilometrus.

Kukaiņu kodumi

Bez kukaiņiem vasaras nav iedomājamas, taču daudziem bērniem pēc kukaiņu kodumiem tiek novērotas smagas reakcijas.  Diemžēl mūsu spēkos nav iespējams izvairīties no kukaiņiem un izolēt bērnu no ārpasaules, tāpēc vērts ievērot dažus vienkāršus nosacījumus, lai kukaiņi nepabojātu prieku par vasaru:

  • izmantojiet speciālus pretodu līdzekļus, kas paredzēti bērniem;
  • ja ar bērnu dodaties pastaigāties pa vietām, kurās ir daudz odu vai citu kukaiņu, apsedziet ratiņus ar moskītu tīklu, kas pasargās mazuli;
  • izvairieties no staigāšanas ar basām kājām vietās, kur neesat pārliecināti, ka tur nevarētu būt, piemēram, bites;
  • pirms dod mazulim padzerties no atvērta trauka, pārliecinies, ka krūzē nav iekļuvis kāds kukainis;
  • atceries, ka saldas smaržas un košas drēbes piesaista kukaiņus.

Pelējums

Karsts un mitrs gaiss rada lieliskus apstākļus, lai attīstītos pelējums. Zināms, ka pelējuma sēnīte var attīstīties jebkur - gan iekštelpās, gan ārpus telpām -, bet pelējuma sporu ieelpošana var izraisīt alerģiju saasināšanos.

Saules nātrene

Noteikti esi dzirdējusi, ka saules gaisam veicina D vitamīna veidošanos, kas, protams, vajadzīgs gan pieaugušajiem, gan bērniem, taču vienlaikus der atcerēties, ka visam ir jābūt ar mēru. Arī atrasties saulē vajag saprātīgos daudzumos un, vēlams, neuzturēties ar bērnu tiešos saules staros.

Saules nārtene ir alerģiska ādas reakcija bez citām alerģiskām organisma izpausmēm. Bet, ja organismam ir nosliece uz alerģijām, tad šīm personām ir lielāks risks iegūt arī saules nātreni. Lai arī saules nātrene novērojama nelielam daudzumam planētas iedzīvotāju, labāk neizaicināt likteni un nepakļaut briesmām veselību - atceries par piemērota apģērba izvēli, saules aizsargrēmu lietošanu!

Kosmētika

Vasarās bērnu ādai izmantojam vairāk kosmētikas nekā citos gadalaikos, jo pirms katras pastaigas mazuļa ādu iesmērējam ar saules aizsargkrēmu. Izvēloties krēmu bērnam, raugies, lai tas būtu hipoalerģisks, bez pievienotiem konservantiem un atbilstu visiem Eiropas Savienības drošības standartiem. Pievērs uzmanību arī lietotās kosmētikas derīguma termiņam, jo gadījumos, ja tiek lietota kosmētika, kuras derīguma termiņš ir beidzies, tā var izsaukt alerģisku reakciju!