Nevalkāt autiņbiksītes: vai bērns iemācīsies ātrāk staigāt?

Nevalkāt autiņbiksītes: vai bērns iemācīsies ātrāk staigāt?

12. Feb 2013, 12:05 Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv

Autiņbiksītes pirmajā dzīves gadā valkā visi bēbīši, bet izrādās, ka ārzemēs ir veikts kāds interesants pētījums, kur noskaidrots, ka vecumu, kurā bērns iemācīsies staigāt, var ietekmēt tas, cik ilgi un cik bieži mazulis lieto autiņbiksītes, jo iespējams, esi pamanījusi, ka mazuļiem ir daudz vieglāk staigāt,ja autiņbiksītes ir plānākas.

Pētnieki šajā pētījumā salīdzināja gaitu 60 mazuļiem, kuri valkāja plānas autiņbiksītes, biezākas autiņbiksītes vai vispār tās nevalkāja. Puse no mazuļiem bija 19 mēnešus veci un viņi bija visai pieredzējuši staigātāji un puse bija 13 mēnešus veci iesācēji- staigātāji.

Kad 13 mēnešus vecie mazuļi bija kaili, tikai 10 no viņiem neizdevās pirmie solīši. Kad mazuļiem tika uzvilkti biezāka auduma autiņi, tad spert solīšus īsti neizdevās 21 mazulim, bet kad bērniem tika uzvilktas plānākas autiņbiksītes, 17 mazuļi nejutās īsti droši,lai spertu  solīšus.

Salīdzinot otru grupu- kurā bija 19 mēnešus vecie bērni, viņi spēja staigāt daudz prasmīgāk. Starp bērniem, kuri bija kaili vai valkāja plānākas autiņbiksītes, tikai četriem īsti nepadevās staigāšana. Toties brīdī,kad pētījumā mazuļi uzvilka biezākos auduma autiņus, solīši neizdevās 8 bērniem. Abās vecuma grupās mazuļi gāja sekmīgāk, ja viņiem nebija uzvilktas autiņbiksītes.

Protams, pētījums nevar izdarīt pieņēmumus, ka valkājot autiņbiksītes, ir ilgtermiņa ietekme, bet zinātnieki izdara pieņēmumus, ka ļaujot mazulim dzīvoties ar pliku dupsi, iespējams, ka bērns iemācīsies staigāt ātrākā laika posmā.

Protams, tas uzreiz māmiņām rada jautājumus- ko darīt ar visu netīrību mājās, ja mazulis pārvietojas bez autiņbiksītēm, jo parasti bērni sāk apzināties savu ķermeni un vēlmi uz tualeti vien aptuveni 1,6 gadu vecumā,kad bērni jau staigā...

Cik daudz Tavs mazulis dzīvojās ar pliku dupsi laikā, kad viņš mācījās staigāt? Vai uzskati,ka tam ir saistība ar to,cik ātri bērns iemācās staigāt?

 

Pētījums tika publicēts žurnālā Developmental Science 2012.gada septembrī.

 

Huggies® Pull-Ups® aicina: raksti podiņmācības dienasgrāmatu un laimē katru nedēļu!

20130124191527-59457.jpg

annijalise annijalise 12. Feb 2013, 15:08

nu jā pētījums ir pētījums, bet tad jau Padomju laiku bērniem vispār jau bija jāsāk staigāt no nez kāda vecuma, jo tiem tak autiņbikšu nebija.