Atbildes uz mammu biežāk uzdotajiem jautājumiem par bērnu veselību

21. Feb 2014, 12:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazulis piedzīvo kolikas, ir zobiņu šķilšanās laiks, miedziņa traucējumi, biežas slimošanas, novājināta imunitāte un daudz kas cits. Kā šādās reizēs nekrist panikā, kā rīkoties, konsultē pediatre Lolita Zorģe.

Kā zināt, ka bērniņš ir slims?

Vēro mazuli, pamanot izmaiņas viņa uzvedībā.

Nodrošini pietiekamu šķidruma daudzumu! Ja bērns ir aktīvs, labi dzer ar visu paaugstināto temperatūru, viss ir kārtībā.

Skaisti urinācijas biežumu- Ja bērns slikti dzer, maz čurā, nekavējoties jāvēršas pie ārsta.

Esi pacietīga! Reizēm temperatūras samazināšanai nepieciešams laiks- vīrusu gadījumā 3 dienas var cīnīties ar temperatūru. Ja saslimšana ieilgst, noteikti jāvēršas pie ārsta, lai veiktu citus izmeklējumus.

Antibiotikas – vai vienmēr?

Mammām un tētiem parasti nav laika ārstēt bērnus, jo, protams, arī straujais ikdienas ritms un darbs neļauj pavadīt mājās tik daudz laika, cik tas būtu nepieciešams.

Tomēr pavisam neizārstēts bērns slimo biežāk un pastāv iespēja tikt pie sarežģījumiem. Bieži vien vecāki izšķiras par labu antibiotikām, jo tā tiek ātrāk nomākti dažādi saslimšanas simptomi, bērniņš sāk justies labāk, bet ne vienmēr tas nozīmē, ka jau no pirmās atlabšanas dienas, viss ir kārtībā.

Kas ir kolikas?

Bērns piedzimst ar sterilu zarnu traktu. Zarnu trakta garums ir trīs reizes lielāks par pašu bērniņu.  Tā kā zarnu traktam nav muskuļu, bērniņš ēd bieži – ik pēc 2 stundām. Turklāt pavisam mazie bēbīši lielāko dienas daļu pavada guļot vai ēdot, tāpēc, lai izvairītos no kolikām, kas ir fizioloģiska ķermeņa reakcija, pareizākais būtu vingrināt bērniņu, darbinot viņa muskuļus..

Kad bērniņi sāk aktīvi kustēties veļoties un stiepjoties ap trīs četru mēnešu vecumu, kolikas pāriet pašas no sevis.

Zobiņi vai infekcijas slimība?

Kā ir novērojusi pediatre, māmiņas pārāk bieži dažādas saslimšanas saista ar zobiņu nākšanu, uzsverot: “Te darbojas trīs dienu likums. Ja bērns jūtas labi, ir aktīvs, ir neliela paaugstināta temperatūra 3 dienas, tie varētu būt zobiņi, kas to veicina. Ja ir ilgāk temperatūra vai tā ir augstāka par 38, pastāv liela iespēja, ka tomēr ir kas cits. Tādos gadījumos ir tomēr jāgriežas pie ārsta, jāveic izmeklēšana. “

Pieaugušais ar 39 temperatūru guļ, mazais ar tādu temperatūru var arī lēkāt un rāpot, bet, ja 3 dienas nav skaidrs, kas bērniņam kaiš, vienmēr ir jāvēršas pie ārsta. Sevišķi, ja ir arī kādi citi simptomi, piemēram, iesnas vai izsitumi.

Māmiņu Klubs