Atbildes uz māmiņu jautājumiem par dzelzs nozīmi un tā lietošanu bērniem

24. Mar 2015, 13:32 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bāls, kaprīzs, pilnīgi bez spēka. Slikti ēd, ātri nogurst. Šādiem bērna simptomiem būtu jāizsauc vecākos trauksmi. Jāvēršas pie ārsta. Un pirmais, ko ārsts pārbaudīs,  - vai bērnam gadījumā nav anēmija.  Vai zinājāt ka dzelzs jālieto arī bērniem? Kā to uzņemt pareizi? Kāda ir nepieciešamā diennakts deva bērnam? Kāda vispār ir dzelzs nozīme augoša bērna organismā? Uzzini ONLINE TV tiešraides laikā, iepazīstot dzelzs preparātus.

Daktere Vita Vītola atbild uz māmiņu jautājumiem par dzelzs nozīmi bērna organismā

Cik ļoti dzelzs ir nepieciešams bērniem

Bērniem, kas normāli ēd, labi guļ, papildus vitamīni nav nepieciešami, tāpat arī dzelzs. Mammas ļoti atbildīgi pieet bērnu aprūpei: ir veselīgs uzturs, ikdienas pastaiga ārā, nodrošināti ir labvēlīgi apstākļi, kas ietekmē arī organisma veselību.

Ja veselība tomēr sāk šķobīties, pārsvarā tā ir kompleksa lieta, kas var būt atkarīga pat no bērna īpatnībām: emocionalitāte, vēlme neēst kaut ko konkrētu, nepietiekoši ātri saņem piebarojumu, kāda saslimšana. Tas būtu brīdis, kad būtu jāaizdomājas arī par dzelzi.

Bet tikmēr, kamēr viss ir normāli, bez dzelzs var iztikt.

Nogurums, biežas slimošanas - pirmajā dzīves gadā, ar nosacījumu, ka bērniņš uzturā lieto mammas pienu, varbūt ir kādas ādas alerģijas, miega problēmas, jāsāk domāt par lietām, ko vajadzētu uzlabot. Te palīdzēt var kalcijs, D vitamīns, dzelzs.

Vai dzelzs līmeni ir iespējams uzzināt vienkārši dodoties pie ārsta?

Veseliem bērniem pirmās analīzes tiek veiktas uz gada vecumu, un to vajag tiešām izdarīt arī pat pilnīgi veselam bērnam, neskatoties uz to, ka bērniņam tas varētu nepatikt. Te var jau pārbaudīt dzelzs līmeni, feritīnu, kas ir dzelzs noliktavas. Un to iesaka darīt arī hematoloģijas speciālisti. Latvijā bērniem analīzes ir par brīvu, izņemot D vitamīna analīzes. Mammām, kas nav mediķi, vienmēr jāatceras, ka jāuzticas mediķiem.

Dzelzs deficīta pazīmes

  • Bālāka āda,
  • biežākas saslimšanas ar dažādām infekcijām,
  • apetītes trūkums,
  • ādas pārmaiņas,
  • matu trauslums,
  • nogurums

Ja trūkst apetītes, kādus dzelzs produktus dot

Ekskluzīvi barotam bērnam vai ar maisījumu barotam bērnam piebarojumu sākam dot pēc piecu mēnešu vecuma. Ja barojam tikai ar krūti, bērniņam var rasties arī dzelzs deficīts. Sākam piebarot ar dārzeņiem. Tvaicētos dārzeņos saglabājas visvairāk vitamīnu. Spinātos, pākšaugos ir ļoti daudz dzelzs, vēl arī - kurkumā, sparģeļos, pētersīļos. Pēc tam var dot arī gaļu. Tāpat arī žāvēti augļi, ogas var līdzēt.

Ja ārsts iesaka lietot dzelzs preparātu

Tad vienmēr ir jāatceras, ka pat tad, kad bērnam tas negaršo, tas tomēr vismaz 3 mēnešus ir jālieto. Var sajaukt ar ēdienu, var gatavot garšīgus kokteiļus, jāpieslēdz radošums. Pēc tam ir jātaisa atkārtotas analīzes.

TecnoFER jaunā helāta forma ļoti labi uzsūcas, neietekmējot ēšanu. Citas dzelzs formas jālieto 2 stundas pirms vai pēc ēšanas, pretējā gadījumā tiek ietekmēta dzelzs saņemšana no preparāta.

Pavasarī jāatceras arī par visa svaigā lietošanu! Kļavas, bērzu sulas, zaļumi. Svaigos produktos jebkuri vitamīni ir vairāk.

Māmiņu Klubs

20141208121850-19400.jpg

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.