Atbildes uz māmiņu jautājumiem par alerģijām

Atbildes uz māmiņu jautājumiem par alerģijām

01. Dec 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņām ir daudz aktuālu jautājumu, kas saistīti ar alerģijām – vai alerģija var būt no vieniem citrusaugiem, bet citiem nē, kas par iemeslu varētu būt sarkaniem, ūdeņainiem izsitumiem, kā arī baltām, raupjām pumpām, cik ilgā laikā izzūd alerģiska reakcija, ja māmiņa, kas baro ar krūti, ievēro nepieciešamo diētu. Šajā rakstā uz daļu no māmiņu uzdotajiem jautājumiem atbildes sniedz Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas alergoloģe Ieva Cīrule.

Man meitiņai ir 2 gadi un 10 mēneši. Viņai ir alerģija no mandarīniem un apelsīniem, bet no citroniem un pārējiem citrusaugiem nav. Kā tas var būt? Ārsti, pie kuriem es vērsos ar šādu jautājumu, nevar man paskaidrot.

Alerģija var būt arī tikai pret vienu konkrētu citrusu veidu, tas nav nekas neparasts. Turklāt cilvēka dzīves laikā alerģijas var mainīties, pievienoties jaunas un/vai vecās izzust.

Ja mazulim (gads un trīs mēneši) metas sarkani un mazliet tādi kā ūdeņaini izsitumi, kas noteikti nav ne vējbakas, ne masaliņas, un nav no pārtikas, kas vēl var būt par iemeslu?

Vēl tā var izpausties citas infekcijas nekā minētās, kā arī sadzīves ķīmija vai kukaiņu kodumi.

Ja mamma baro bērniņu ar krūti un ir atteikusies no alerģiskajiem produktiem, cik ilgā laikā alerģijas izpausmes pazūd? Vai iespējams, ka pārtikas alerģija izpaužas tikai vienā vietā uz bērna ādas - uz viena vaiga?

Efektam no diētas jāparādās 3-6 nedēļu laikā. Turklāt ādai nepieciešama kopšana - mitrinošo krēmu lietošana.

Vai atopiskais dermatīts var parādīties tikai 5 gadu vecumā?

Jā, atopiskais dermatīts var parādīties 5 gadu vecumā.

Man interesētu alerģija uz ādas - lielajai meitai ir baltas pumpas vairāk uz locītavām gan pēdiņas, gan ceļa, gan rokām, izskatās kā raupjums, ne sulojošas. Ir periodi, kad tā saasinās un pat niez, bet ir periodi, kad tā ir mazāka. Alergologs pateica, ka tā ir infekcija, taču šī infekcija mums ir jau vairāk nekā četrus gadus, un tā neizzūd. Vai vajadzētu pierakstīties šajā milzīgajā rindā atkārtoti pie cita speciālista. Vienreiz izmēģinājām maksas variantu, bet tad sapratām, ka visas analīzes turpmāk, katra pozīcija mums būs jāveic par maksu un tas nav lēts prieks, bet izstāvēt šo milzīgo rindu, ir visai garš posms. Vai var būt, ka tomēr tā nav alerģija un ir infekcija, bet tad jautājums, kādēļ tā neizzuda?

Iesaku aiziet pie ādas ārsta. Neskaidrā situācijā var veikt biopsiju- speciālists izkniebj mazu ādas gabaliņu un to izanalizē, vai arī paņem nokasījumu un uzsēj, lai saprastu vai ir infekcija, sēnīte u.t.t.

Uzdod arī savu jautājumu kristine@maminuklubs.lv vai tepat komentāros!