Ar ko vislabāk bērniem tīrīt zobus, un - vai vajag mutes skalošanas līdzekli?

Ar ko vislabāk bērniem tīrīt zobus, un - vai vajag mutes skalošanas līdzekli?

04. Dec 2014, 20:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavisam nesen jums piedāvājām iespēju uzdot jautājumus par bērnu zobiņu veselību zobārstam. Klāt laiks rast atbildes uz šiem jautājumiem!

JAUTĀJUMS NO ĒNIŅAS

Kad būtu jāsāk lietot zobu pastu un kādu pirmo zobu pastu izvēlēties bērnam?

ATBILD ZOBĀRSTE BAIBA KRAUZE

Pastas izvēle – ar fluorīdu atbilstoši vecumam. Līdz 2 gadiem tas ir līdz 1000 ppm, vidēji 500 ppm. Pievērst uzmanību parabēnu saturam un SLS saturam. Taču te nevajag pārspīlēt, jo arī šampūni uc kopšanas līdzekļi tos satur. Varbūt vairāk tam pievērš uzmanību, ja bērns ir alerģisks. SLS jeb nātrija lauritilsulfāts ir putotājs. Tas var sausināt muti, radīt alerģiskas reakcijas. Bet ne visiem! Daudzās zobu pastās to aizstāj ar citiem putotājiem un uz zobu pastas parādās uzraksts SLS free. Parabēni ir konservanti.

JAUTĀJUMS NO MaraKenigsvalde

Ar ko vislabāķ tīrīt bērnam zobiņus-ar zobuPastu vai zobu Gēlu?

ATBILD ZOBĀRSTE BAIBA KRAUZE

Svarīgākais izvēles kritērijs ir fluorīda saturs – līdz 2-3 gadu vecumam ieteicamais fluorīdu saturs ir 500 ppm (līdz 1000 ppm) – kamēr bērns nemāk izspļaut pēc zobu tīrīšanas, 3-6 gadu vecumā 1000 pm, bet no 6 gadu vecuma, kad jau sākas maiņas sakodiens – 1500 ppm. 

JAUTĀJUMS NO agnese27

Sveiki!
Man ir jautājums par fluorīdu. Vai 2 gadīgam bērnam pietiek ar to kas ir zobupastā (tīram 1x dienā) vai jādod vēl atsevišķi tablešu veidā?

ATBILD ZOBĀRSTE BAIBA KRAUZE

Noteikti tabletēs nav jādod, jo tās nevar uzskatīt par plaši pielietojamu profilakses līdzekli – tas ir medikaments ar konkrētām indikācijām. Bērnam, kuram zobi tiek tīrīti 2 reizes dienā ar vecumam atbilstošu zobu pastu ar fluorīdiem, tas ir pilnīgi pietiekami. Pilnīgi pietiek, ja lietojat atbilstošu zobu pastu – vecumam piemērotu. 2 gadus vecam bērnam ieteicama zobu pasta ar fluorīdu saturu līdz 1000 ppm.

JAUTĀJUMS NO timurkinamamo4ka

Ar kādas firmas zobu pastām bērniem būtu jātīra zobus? Kad lietot mutes dobuma skalojamo līdzekli, un kādas firmas? Kāds ir jūsu viedoklis par Glister zobu pastu un mutes skalošanas līdzekli no Amway?

ATBILD ZOBĀRSTE BAIBA KRAUZE

Nav svarīga firma – ir svarīgs vecumam atbilstošs fluorīda saturs. Vēl ieteiktu izvēlēties zobu pastas, kas ir bez nātrija lauritilsulfāta vai tur ir aizvietotājs. Nātrija lauritilsulfātu apzīmē ar SLS. Tas sausina mutes dobumu, var radīt alerģiskas reakcijas, tas ir putotājs. Taču vienmēr jāņem vērā, ka to satur gandrīz 90% ikdienas ķermeņa kopšanas līdzekļu! Parabēni, kas ir konservanti, arī tiek uzskatīti par organismam ne pārāk draudzīgiem.

Skalojamie līdzekļi.

Mutes dobuma skalojamos līdzekļus bērniem iesaka lietot no 6 gadu vecuma – līdz 6 gadu vecumam bērnam mutes skalošana vēl neiet tik raiti un skalojamais līdzeklis var tikt norīts. Bērniem domātajiem mutes skalojamajiem līdzekļiem netiek pievienotas tādas vielas kā pieaugušajiem domātajiem – piemēram, vielas, kas samazina zobakmens veidošanos, dažādi antibakteriāie aģenti utt. Mutes dbuma skalojamais NAV neatņemama zobu tīrīšanas daļa. Tikai dažos konkrētos gadījumos - skat. zemāk pie fluorīdus saturošiem skalojamiem – tie ir ieteicami.

Runājot par bērniem domātajiem mutes skalojamajiem līdzekļiem, varam runāt par zobu aplikumu iekrāsojošiem mutes skalojamajiem (ir jau gatavi, ir tādi, kuri jāpagatavo izšķīdinot tableti vai iepilinot ūdenī gatavu šķidrumu). Šos skalojamos līdzekļus var lietot pirms zobu tīrīšanas – iekrāsosies viss esošais aplikums un izveidosies tāda kā tīrīšanas karte. Taču biežāk iesaka šos mutes dobuma skalojamos lietot pēc zobu tīrīšanas, lai iekrāsotos slikti notīrītie vai netīrītie rajoni. Tas ļoti palīdz pašiem bērniem un vecākiem sekot līdzi zobu tīrīšanas rezultātam.

Šī tipa mutes skalojamie līdzekļi nav domāti tam, lai, piemēram, mazinātu zobu aplikumu, bet gan domāti tam, lai bērniem tīrīšanu padarītu interesantāku – uzskatāmi tiks parādītas kļūdas, bet redzamās kļūdas novērst un pieņemt ir vieglāk. Ja bērns jau labi attīstījis tīrīšanas tehniku, šīs skalojamais vairs nav jālieto. Ik pa reizei vecāki var izmantot to kontrolei.

Mutes skalojamie līdzekļi, kurus var lietot pēc zobu tīrīšanas. Pirmkārt jāizlasa, kā pareizi tie jālieto – mutes skalojamos līdzekļus jālieto kādu brīdi pēc zobu tīrīšanas un diegošanas, lai neaizskalotu prom zobu pastas labos aģentus! Ir mutes dobuma skalojamie ar fluorīdiem – tos iesaka bērniem ar augstu kariesa aktivitāti, bērniem, kuri vēl pilnveido tīrīšanas tehniku, bērniem ,kuri nēsā kādas ortodontiskas aparatūras (zobu regulēšana) – te vēl var uzskaitīt, bet šie tādi īpaši svarīgi.  No 6 gadu vecuma.

Ja bērnam nav noteiktu indikāciju – bet parasti bērniem tādu nav – bet bērns vēlas skalot tāpat kā mamma, tētis, māsa, brālis, tad var izvēlēties dabīgās bāzes mutes dobuma skalojamos līdzekļus vai ksilitolu saturošos (ksilitols kavē zobu aplikuma veidošanos, tam ir grūtāk piestiprinaties pie zoba, ksilitols apgrūtina Str. mutans – ļoti nejauks mikrobs, kas rada kariesu, piesaistīšanos zobu aplikumā, izjauc šī mikroba dzīves ciklu un samazina šī mikroba daudzumu mutes dobumā). Šādi mutes dobuma skalojamie ir elpu atsvaidzinoši, patīkami. Var izmantot, piemēram, ja uzēsti našķi ballītē mājās, pa rokai nav košļenes, zobu birstes. Var paskalot un tā aizskalot lielu daļu no lipīgajiem ogļhidrātiem. Tas kā piemērs.

Nekādā gadījumā bērni nedrīkst skalot ar pieaugušajiem domātajiem mutes dobuma skalojamajiem. Izņēmums ir homeopātiskie, bet arī jāskatās norādes, no cik gadiem var skalot.

Glister – saturs manā skatījumā nav piemērots maziem bērniem.

Vairāk par zobu veselību: www.tīrizobi.lv

Kampaņu par mutes dobuma veselību un tīriem zobiem bērniem - „Man ir tīri zobi” organizē Veselības Ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs

20141120130453-51477.jpg

20141126093958-81043.jpg