Ar ko aizstāt dzelzs un olbaltumvielu avotu – gaļu?

Ar ko aizstāt dzelzs un olbaltumvielu avotu – gaļu?

30. Jun 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

pixabay.com

Bērna organisma pilnvērtīgai funkcionēšanai un attīstībai, jāuzņem visas nepieciešamās uzturvielas, tostarp olbaltumvielas un dzelzs. Ko darīt, ja mazais atsakās no gaļas? Ar kuriem produktiem to iesējams aizstāt? To stāsta Māmiņu Kluba eksperte, uztura speciāliste Guna Rijkure.

Labs olbaltumvielu avots ir pākšaugi, pupiņas, kukurūza, kartupeļi un olas baltums, kas praktiski ir 100% olbaltums.

Savukārt, ar dzelzi bagātākie produkti ir sēnes, zemenes un avenes, noteikti – auzu pārslas, arī pupas (tās satur gan olbaltumu, gan dzelzi) un zirņi, Briseles kāpostiņi un spināti. Bērnam spinātus gan būtu grūti „iemānīt”, tādēļ to vietā labāk izvēlēties kādu citu produktu ar bagātīgu dzelzs daudzumu.  

Dzelzi satur arī aprikozes un dateles, tomēr no tām dzelzs organismā uzsūcas mazāk, līdz ar to, tās jāapēd vairāk. 

„Protams, gaļu var aizstāt ar iepriekšminētajiem produktiem, tomēr no dzīvnieku izcelsmes produktiem dzelzs uzsūcas pat par 16 – 20 % labāk,” atklāj speciāliste.

Tad, ja asinsanalīzes uzrāda dzelzs deficītu bērna organismā, konsultējoties ar pediatru, papildus varētu lietot arī dzelzs preparātus. Tomēr tie bieži vien izraisa šķebināšanu, kas pavisam maziem bērniņiem varētu radīt diskomfortu.

Tādēļ, ja asins analīzes ir normas robežās, papildus ikdienas uzturam, šādus preparātus nav nepieciešams uzņemt.

Kādus, ar dzelzi un olbaltumvielām bagātus produktus, tu pasniedz savam bērniņam?