APTAUJA: 61% bērnu zobus tīra divas reizes dienā

24. Sep 2015, 16:39 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai zini, kāpēc zobiņi jātīra jau kopš to parādīšanās? Un vai zini, cik svarīgi ir pieradināt bērnu jau pirmsskolas vecumā ar prieku to darīt pašam? Kā viņam palīdzēt? Izvēlies viņam tīkamu, viņa vecumam piemērotu zobu birstīti kopā ar viņu, apskatiet arī dažādas bērnu zobu pastas, aizejiet kopā pie zobu higiēnista, kas bērnam parādīs, ka no zobārsta kabineta nav jābaidās. Jā, noderēt var arī smilšu pulkstenis! Paldies visiem, kas piedalījās aptaujā, bet nu - aplūkosim aptaujas rezultātus!

61% bērnu tīra 2 reizes dienā, savukārt 30 % bērnu zobus tīra tikai vienu reizi dienā.

Padoms – Zobus ieteicams tīrīt vismaz divas reizes dienā – no rīta un vakarā.

2-3 minūtes vienā reizē zobiņus tīra 28% aptaujāto, un tomēr lielākā daļa bērnu zobus tīra līdz 2 minūtēm (37%), bet ir arī bērni (19%), kas zobus tīra aptuveni vienu minūti.

Padoms – zobi jātīra no 2 līdz 3 minūtēm

Visbiežāk tādus palīglīdzekļus zobu tīrīšanas procesā kā dziesmiņas vai smilšu pulkstenīši bērni tomēr neizmanto (55%), bet īslaicīgi tādus izmantojuši ir teju puse bērnu (45%), kuru vecāki piedalījās aptaujā.

Padoms – lai zobu tīrīšanas process būtu interesantāks, vari izmantot interneta vietnē www.tirizobi.lv pieejamos zobu tīrīšanas dzejoļus vai arī izmantot jauno mobilo aplikāciju „Zobs”, kas atgādina par zobu tīrīšanu.

Vecākiem par lielu prieku, jāatzīst, ka lielākā daļa bērnu (67%) ikdienā lieto fluorīdus saturošas zobu pastas.

Padoms – gan bērniem, gan pieaugušajiem ieteicams lietot fluorīdus saturošu zobu pastu.

Dažkārt bērniem vecāki zobu sukas maina pat reizi mēnesī (8%), ja zobu suka nolietojusies, bet pamatā tomēr zobu suku vecāki bērniem uzcītīgi maina reizi trijos mēnešos (37%).

Padoms – zobu suka jāmaina ik pēc 3 mēnešiem

82% vecāku palīdz ikdienā bērniem tīrīt zobus vai arī piedalās zobu tīrīšanas procesā. Interesanti, ka 54% bērnu zobus tīra labprāt, savukārt, 37% nepieciešams pamudinājums vai atgādinājums, pārējiem, bērniem, diemžēl, iet dažkārt grūtāk ar zobiņu tīrīšanas procesu.

Padoms – vecākiem ieteicams uzraudzīt bērna zobu tīrīšanas procesu līdz 8 gadu vecumam

Satraukums pirms zobārsta apmeklējuma ir tieši pusei bērnu.

Padoms – Parādi bērnam interaktīvo 3D zobārsta kabinetu! Tā ir iespēja aplūkot zobārsta kabinetu, zobārstniecībā izmantojamos instrumentus un aprīkojumu. Virtuālais apmeklējums ļaus novērst satraukumu un bailes pirms zobārsta apmeklējuma. Ienāc www.tirizobi.lv

Reizi gadā pie higiēnista dodas 37% bērnu, gandrīz tieši tikpat jeb 36% bērnu to dara pat biežāk - reizi pusgadā, savukārt, pārējie vecāki uzsver, ka viņu bērni vēl nav bijuši pie zobu higiēnista, lai gan - gājiens uz šo kabinetu ir jau padomā.

Padoms – Bērniem līdz 18 gadu vecumam valsts apmaksā zobu higiēnista apmeklējumu reizi gadā; 7, 11, 12 gadu vecumā – divas reizes gadā.

Kā jau mēs zinām, pieaugušie ir tie, no kuriem bērni mācās, un vislabākais piemērs ir tieši vecāki, tāpēc, jautājām arī vecākiem, vai viņiem pašiem ir bail no zobārsta, un prieks, ka tikai 32% aptaujāto atbildējuši apstiprinoši! Mīļie vecāki, tās ir rūpes par sevi, savu higiēnu un pat skaistumu, iemāciet to arī bērniem!

Būs arī balvas!

Grāmatas no Whitebook.lv izdevniecības!

"Spēle sākas", Ernests Klains

20150907092655-93304.jpg

Ir 2044. gads un pasaule ir skarba vieta – bada, nabadzības un pārapdzīvotības nomocīta. Glābiņu no realitātes cilvēki meklē simulācijas spēlē OĀZE – utopiskā vidē, kurā iespējams pilnīgi viss. Laika gaitā no unikālas virtuālās realitātes spēles OĀZE ir pārvērtusies par socializēšanās, biznesa, darba un mācību vietu lielākajai daļai sabiedrības. Veids Vatss ir uzaudzis simulācijā. Vēl vairāk – viņš veltījis savu dzīvi, lai soli pa solim izprastu smalkākās OĀZES detaļas un tās radītāja Džeimsa Halideja apsēstību ar 80. gadu popkultūru. Veida eksistences vienīgais mērķis ir atminēt Halideja mīklu – atrast spēlē iekodētos slepenos uzdevumus un atrisināt tos. Ikviens zina, ka pirmais, kurš to izdarīs, kļūs par miljardiera mantinieku un iegūs vienpersonisku varu pār ietekmīgāko spēku pasaulē – OĀZI. Veids atrisina pirmo mīklu, iegūstot informāciju, kuras dēļ daudzi ir gatavi nogalināt. Vienā dienā puisis kļūst par slavenību, aizsākdams baisas sacīkstes uz dzīvību un nāvi...

"Teikšu kā ir, sen nebiju lasījis tik interesantu daiļliteratūras darbu."  (Kristaps Skutelis)

Grāmatas aptuvenā vērtība veikalos: 17 EUR

Vairāk par grāmatu ŠEIT>>

Balvu saņem -

skurstene.aija@..

APSVEICAM!

"Runcis Puncis", Robs Skotons

20150907092843-55515.jpg

Burvīgā bērnu Roba Skotona (Rob Scotton) sirsnīgo stāstu sērija par kaķu puiku Runci Punci jo īpaši patiks mazajiem, kas plāno uzsākt bērnudārza vai skolas gaitas. Jaukais grāmatas varonis ir ieguvis fanus visā pasaulē. Katrā grāmatas lapaspusē ir atrodami jautri un aizraujoši zīmējumi, kas rada vēlēšanos to šķirstīt atkal un atkal. Puncis interesantā veidā māca bērnus būt draudzīgiem un mīlēt pasauli tādu kāda tā ir – ar visiem trūkumiem un dīvainībām. Grāmatā "Runcis Puncis" (Splat the Cat) Runcis Puncis gatavojas savai pirmajai skolas dienai minču skolā.

Runcītis ir dikti satraucies, jo nevienu skolā nepazīst, tāpēc nolemj ņemt līdzi savu labāko draugu pelēnu Seimūru, kas tiek paslēpts kaķēna pusdienu kārbā. Kas notiks, kad Seimūrs izmuks no savas slēptuves? Vai Puncītis iemantos jaunus draugus? Ko jaunie skolasbiedri teiks par Punča mīļdraugu Seimūru? Par laimi, skolā Punci sagaida skolotāja Pūkvaidzes kundze, kas izrādās liels palīgs un atbalsts kaķēna pirmajā trauksmainajā skolas dienā.

Grāmatas aptuvenā vērtība veikalos: 8 EUR

Vairāk par grāmatu ŠEIT>>

Balvu saņem -

alfija.@...

APSVEICAM!

Balviņas saņēmēju gaida jau Māmiņu Kluba redakcijā, Vīlandes ielā 1- 3 (ieeja no Elizabetes ielas puses), otrajā stāvā līdz 2015.gada 24.oktobrim. Atcerieties arī par iespēju balviņas saņemt ar Pasta Stacijas starpniecību! (skatīt zemāk!)


Māmiņu Klubs

 

Aptauja tapusi Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra organizētās kampaņas „Man ir tīri zobi!” ietvaros.

 

 

20150901141627-61660.jpg20150901141620-33397.jpg

20141126093958-81043.jpg