Anglijā aizliedz smēķēt automašīnās ar bērniem

Anglijā aizliedz smēķēt automašīnās ar bērniem

17. Feb 2015, 17:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Anglijā autovadītājiem būs aizliegts smēķēt automašīnā, ja kāds no viņu pasažieriem būs bērns.

Aizliegums, kas 1.oktobrī iegūs likuma spēku, seko līdzīgam aizliegumam Velsā. Tā mērķis ir pasargāt bērnus līdz 18 gadu vecumam no pasīvās smēķēšanas. Līdzīgu aizliegumu plāno ieviest arī Skotija.

Jebkurš šī likuma pārkāpējs Anglijā varēs tikt sodīts ar 50 mārciņu naudassodu.

Britu Plaušu fonds atzinis aizliegumu par uzvaru, bet smēķētāju grupa "Forest" norādījusi, ka tas ir neizpildāms.

Smēķēšanas aizliegums neattieksies uz tiem, kas automašīnā brauc vieni paši vai brauc vaļējā automašīnā ar nolaistu jumtu.

Noteikumus atbalstījusi Lielbritānijas parlamenta apakšpalāta, 342 deputātiem balsojot "par" un 74 - "pret".

Saskaņā ar Britu Plaušu fonda datiem vairāk nekā 430 000 bērnu katru nedēļu tiek pakļauti pasīvai smēķēšanai automašīnās.

Kā uzskata sabiedrības veselības eksperti, pasīvā smēķēšana var paaugstināt astmas, meningīta un zīdaiņa pēkšņās nāves sindroma risku.

Lai arī daudzi aizliegumu atbalsta, daži uzskata, ka tā ir nevajadzīga iejaukšanās.

"Pasīvajai smēķēšanai automašīnās un veselības riskam ir pakļauti trīs miljoni bērnu," saka sabiedrības veselības ministre Džeina Elisona.

"Mēs zinām, ka daudzi no viņiem kautrējas vai baidās lūgt pieaugušos pārtraukt smēķēt. Tādēļ likums ir nozīmīgs solis, lai pasargātu bērnus no pasīvās smēķēšanas ļaunuma."

"Šī ir lieliska uzvara," sacījusi Britu Plaušu fonda izpilddirektore Penija Vudsa. "Mēs aicinām valdību izrādīt šādu pašu apņemšanos standartizētā iepakojuma ieviešanā visiem tabakas produktiem ar mērķi pasargāt 200 000 bērnu, kuri šajā valstī katru gadu sāk smēķēt. Mēs esam pārliecināti, ka šie pasākumi kopā būtu nozīmīgākie stūrakmeņi sabiedrības veselības uzlabošanā kopš 2007.gadā pieņemtajiem pretsmēķēšanas likumiem."

Tikmēr smēķētāju apvienības "Forest" direktors Saimons Klārks uzskata likumu par pārmērīgu.

"Pilnīgs smēķētāju vairākums zina, ka smēķēt automašīnā, kurā atrodas bērns, ir necienīgi un viņi to nedara. Viņiem nevajag, lai valsts nodarbojas ar šādu viņu dzīves mikromenedžmentu," norādījis smēķētāju pārstāvis. "Policija pati nevarēs nodrošināt likuma ievērošanu, tādēļ valstij vajadzēs nelielu okšķeru armiju, kas par cilvēkiem ziņos."

LETA

BBC

LvMomi LvMomi 17. Feb 2015, 18:31

Kā vispār var ienākt prātā smēķēt mašīnā, kurā ir bērns? Savu veselību katrs var bojāt kā vēlas, bet bērniņiem no tā nav jācieš.