Māmiņa kluba redaktores piedalīsies "food waste" eksperimentā

Māmiņa kluba redaktores piedalīsies "food waste" eksperimentā

12. Jun 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visā pasaulē ik dienu tiek izsviests laukā liels apjoms pārtikas. Tāpēc mūsu portāla redaktores Indra Urtāne un blogere Darja Golovina ir iesaistījušās eksperimentā "Pārpalikums nav tikums" un 10 dienas izaicinās sevi neizmest nevienu pārtikas produktu! Eksperimentam varēsiet sekot līdzi šajā sadaļā - viņas rakstīs savu blogu un dalīsies savās pārdomās.

Eksperimentu "Pārpalikums nav tikums" rīko AS „Hanzas Maiznīcas” un biedrība "Zero Waste Latvija", kas aicina ikvienu iesaistīties "food waste" iniciatīvā un uz kādu laiku - nedēļu, mēnesi vai ilgāk pamēģināt mainīt savus iepirkšanās un ēšanas ieradumus, lai neviens pārtikas produkts nenokļūtu miskastē. 

Kas ir "food waste"? Mūsu valodā to varētu tulkot kā neēdami pārtikas atkritumi, kas paliek pāri no ēdieniem vai pārtikas produktiem. Šī ir mūsdienu sabiedrības dzīvesveida problēma, jo ikdienā izsviestā pārtika gadu no gada tikai pieaug līdz ar sabiedrības labklājību. Pārtikas atkritumu mazināšana ir kopēja sabiedrības problēma, par kuras izglītošanu arvien vairāk iesaistās sabiedriskas organizācijas un arī uzņēmēji. 

Ir aprēķināts, ka Eiropas Savienībā ik gadu tiek radīti ap 88 miljoniem tonnu pārtikas atlikumu, kas naudas izteiksmē veido 142 miljonus eiro. Aptuveni pusi no tiem rada mājsaimniecības. Tālāk ar 19% seko ražošana, 12% - ēdināšanas sektors, 11% - pārtikas audzētāji un zvejniecība, bet 5% - tirdzniecības vietas. Šāds pētījums veikts ES līdzfinansēta projekta EU FUSIONS ietvaros (2016. gads).