5 jautras aktivitātes bērniem ar autismu

5 jautras aktivitātes bērniem ar autismu

23. Jul 2017, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Radošas aktivitātes patīk ikvienam bērnam, bet bērniem ar autismu iespēja darboties ar krāsām, formām un izjust dažādas maņas palīdz aktivizēt uzmanību, nomierina un arī rada jautrību.

20160630134111-97583.jpg

Izveidot sasmalcināto ziedu pušķi. No sasmalcināta papīra izveidot ziedu ir tik skaisti un radoši, bērni būs priecīgi izjust papīru, likt to kopā un veidot dažādas ziedu formas.  Tam nepieciešams vien krāsainais papīrs dažādās krāsās ziediem, zaļās krāsās lapām, šķēres un līme, kā arī iespēja bērnam radoši izpausties – lapas var gan sagriezt, gan ar pirkstiem saplucināt. Kā arī brīnišķīgi, ka šāda radoša darbošanās un iegūtais rezultāts var kļūt par mīļu dāvanu cilvēkam, kas bērnam ir īpašs.

20160630134135-73909.jpg

Mirdzošais zemūdens alfabēts pudelē. Mirdzošs ūdens pudelē, kurā ir dažādi burti, lieliski piesaistīs bērna uzmanību. Šādu pudeli sagatavot ir jautri un gatava tā lieliski noturēs bērna uzmanību. Šāda pudele lieliski noderēs lietainā dienā vai braucot mašīnā. Lai šo pagatavotu, nepieciešama tukša pudele, gatavi alfabēta burti, gliterīši, mirdzumiņi, kukurūzas sīrups, ūdens, papīra lapa, marķieris, līmes pistole.

Uz papīra lapas saraksta visus alfabēta burtus, kādi tiks ielikti pudelē, gatavos burtus saber pudelē, ļauj bērnam sabērt gliterīšus, spīdumiņus, pusi piepilda ar ūdeni, otru ar kukurūzas sīrupu, kas ļaus burtiem lēnāk kustēties un nesalipt. Ar līmes pistoli aizlīmē pudeles korķīti, lai nekas nevar iztecēt ārā. Tad bērns uz papīra lapas ar marķieri var atzīmēt katru burtiņu, ko pudelē ierauga. 

20160630134121-70941.jpg

Krāsot ar ledu. Bērniem ļoti patīk krāsot, un ja viņi var izbaudīt kā ledus, ko viņi virpuļo pa papīra virsmu, kūst, tas rada vēl lielāku prieku un interesi, turklāt radīs brīnišķīgi krāšņus un radošus darbiņus. Bērniem tas palīdzēs atpazīt krāsas, izprast, kā no šķidra stāvokļa tās sacietē, tad atkal pārvēršas šķidrā un atkal sacietē. Lai darbiņš izdotos, papīru var uzklāt uz radošajiem darbiem paredzētajiem paliknīšiem, kas nelaiž cauri mitrumu, izmantot krāsas, kas skaisti saplūst mitrumā, piemēram, guaškrāsas, trauku ar ledus gabaliņiem un koka irbulīšus vai tikpat labi saldējuma kociņus, uz kuriem uzspraust ledus gabaliņus, ar kuriem darboties pa krāsām. Bērns uz papīra var izpausties ar guaškrāsām un pēc tam radoši uz zīmējuma izpausties ar ledusgabaliņiem.

20160630134146-31072.jpg

Zīmodziņi palīdz iepazīt ciparus. Bērni labprāt izmanto jebkur zīmodziņus, arī tur, kur vecāki nemaz to negribētu. Tomēr tos var izmantot arī, lai bērnam palīdzētu apgūt ciparus. Uz katras lapas raksta vienu ciparu, ciparus zīmē lielus un apvelk ar pamanāmu līniju, lai bērns var ciparus krāsot. Tad bērnam sagatavo dažādas tekstūras materiālus, ar ko viņš var aizpildīt ciparus – piemēram, ar sausām lapām, rīsiem, smiltīm, krītiņiem, flomāsteriem u.tml. Katram ciparam bērns izmanto tik materiālus, cik ir cipars, piemēram, trijniekam izmanto trīs materiālus. Bērnam palīdz ar pirmo ciparu, parāda, kādi ir dažādi materiāli, kā ar tiem darboties. Materiālus var vienkārši uzlikt, var uzlīmēt un pēc tam pa virsu uzspiež tik zīmodziņus, cik vienības nozīmē cipars.

20160630134156-54574.jpg

Smaržu pietura. Šī var būt brīnišķīga rotaļa ģimenei vai draugiem. Lai šādu rotaļu izveidotu, nepieciešams papīrs, zīmulis, vairāki nelieli trauciņi, piemēram, ja ir bērnu ēdiena burciņas, jogurta trauciņi u.tml., nelieli, plāni auduma gabaliņi, ar ko apklāt trauciņus, gumijas vai lentes, ar ko apsiet audumus ap trauciņiem, kā arī, protams, dažādi smaržīgi materiāli, ar ko piepildīt trauciņus – kanēlis,  lavanda, kafija, piparmētras, krustnagliņas u.tml. – var likt tādas smaržas, kas bērnam īpaši patīk, bērns var tās raksturot, kāpēc patīk tieši šīs smaržas, ar ko viņam tās saistās, tad palīdzēt bērnam tās atrast, palīdzēt sagriezt, piemēram, apelsīna miziņas, citrona miziņas. Bērns pirms aizvēršanas var uz lapas pierakstīt, ka zem brūnā auduma atrodas kanēlis, zem dzeltenā – citrona miziņas. Un tad, protams, jautrākā daļa – mēģināt uzminēt, kādas smaržas kurā trauciņā ir. 

Rubrika par bērnu rotaļāšanos - Huggies® Rotaļu zeme"

20170629095820-48787.jpg