5 ieteikumi mazuļa drošībai vasarā

5 ieteikumi mazuļa drošībai vasarā

26. Jul 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tikai un vienīgi mēs, vecāki, esam atbildīgi par to, cik droši un pasargāti būs mūsu bērni vasarā. Atpūšamies, dodamies ceļojumos un reizēm, emociju pārņemti, piemirstam par pāris ļoti būtiskām lietām. Te būs 5 svarīgi punkti, kas jāņem vērā, lai vasara kopā ar mazuli būtu izdevusies! 

1. Drošība pie ūdens

Siltā laikā laiks tiek pavadīts ne tikai pie atklātam ūdenstilpnēm, bet arī pie mājām tiek izvietoti dažādi pārvietojamie peldbaseini.

Uzmanība bērna drošībai ir jāpievērš arī tad, ja baseina izmērs ir pavisam neliels un tajā šķietami ir tik maz ūdens, ka noslīkšanu kā risku vecāki nemaz neuzskata par bīstamu.

Viena no bīstamākajām lietām ir tā, ka vecāki it kā pieskatot bērniņu, kurš plunčājas ūdenī, ir aizrāvušies ar savu mobilo tālruņu satura pārskatīšanu. Kāpēc tas ir bīstami?

Pavisam mazs bērniņš, kurš nejauši pakļūst zem ūdens, paslīdot, apgāžoties, var reaģēt uz notikušo ar klusu raudāšanu vai nelielu šļakstīšanos, un ja tam netiek pievērsta uzmanība un pavērsts tiešs kontakts, vecāki to var nepamanīt.

SVARĪGI. Ja esat kopā ar mazo, tad vienmēr atrodaties rokas stiepiena attālumā tā, lai varat bērniņu viegli saķert un vajadzības gadījumā izcelt ārā. Ja vasaras laikā, Jūsu bērniņu pieskata kāds cits – aukle, radinieki, vecākie bērni, vienmēr kārtīgi izrunājiet šos drošības noteikumus!

Pēc tam, kad plunčāšanās ir pabeigta – obligāti izsmeliet no baseiniņa ūdeni, jo Jūs pat nepamanīsiet, ka kādā brīdī bērns, neuzmanīts var atkal iekļūt baseiniņā nepieskatīts. Ja baseins ir liels, nosedziet un noklājiet tā, lai bērnam nav iespējas patstāvīgi tajā, tīši vai netīši iegāzties vai nodrošiniet nespēju tam piekļūt bez pieaugušo klātbūtnes.

2. Ļaujiet bērnam pa slidkalniņu šļūkt vienam.

Lai kā vecākiem liktos, ka šļūkšana pa slidkalniņu kopā ar bērnu ir jautra un droša, patiesībā šādā veidā, mēs mazajiem varam nodarīt pāri.

Kur rodas problēma?

Tajā mirklī, kad Jūs ar bērnu kopā uz slidkalniņu šļūcat pa to lejā, mazuļa kājiņa var ieķerties starp slidkalniņu un Jūsu augumu, kas varbūt nebūtu tā lielākā problēma, ja tiek pamanīta un novērsta. Risks savainoties rodas tāpēc, ka dēļ vecāka svara, kurš atrodas uz slidkalniņa, šī iesprūdusī kājiņa, diemžēl, tiek pakļauta pārāk lielam spiedienam, kura rezultātā var iedzīvoties kādā netīkamā sastiepumā vai pat lūzumā.  

Ja tomēr baidāties, ka mazulītis vēl nav pietiekami pieaudzis, lai šļūktu lejā viens, turiet viņu, lai sļūkšanas ātrums nebūtu pārāk liels. Sagaidiet viņu lejā, lai šļūkšanas nobeigumā nebūtu iespējas krist, Uzlieciet bērnu uz slidkalniņa vidus un tad ļaujiet šļūkt. Tādā veidā bērniņš šļūcot neattīstīs lielu ātrumu.

3. Aizsardzība no saules

Pavisam maziem zīdaiņiem, saules apdegums var būt ļoti bīstams un nepatīkams. Ja mazulītis nav apģērbts tā, lai rokas un kājas būtu nosegtas, galvā cepurīte un viņš tiek turēts ēnā, tad iespējams, apsveriet iespēju ar mazo, laiku pavadīt iekštelpās laikā no 10:00 rītā līdz 14:00 pēcpusdienā, kad saules ietekme ir visbīstamākā.

Atrodoties ārā – obligāti jālieto saules aisargkrēmi ar SPF 50 un augstāks.

4. Uzmanieties no baktērijām vasarā.

Dažādi vēdera vīrusi un saslimšanas ir ļoti bieži sastopamas tieši gada siltajā laikā, tāpēc, ir svarīgi, ka tiek pievērsta uzmanība gan vietām, kurās ar bērnu atrodaties, gan rotaļlietām, ar kurām mazulis spēlējas.

Tāpat kā saaukstēšanās, arī vasarai tipiskās saslimšanas var izraisīt gripai līdzīgus simptomus, gan ar augstu temperatūru, gan iesnām. Tomēr vēdera vīrusus noteikti var atpazīt gan pēc vemšanas, gan caurejas. Šādos gadījumos ir ļoti svarīgi vērsties pie sava ģimenes ārsta, jo vēdera vīrusi var būt ļoti bīstami pavisam mazajiem, arī lielākiem bērniņiem tas nav nekas patīkams, Bieži vien šādas slimošanas laikā, atūdeņojas organisms, kas ir ļoti bīstams.

Lai samazinātu šādas saslimšanas risku – mazgājiet sava mazuļa rokas, pirms ēšanas, pēc izklaidēm laukā, sevišķi svarīgi, pievērsiet uzmanību tīrām rokām tad, ja bērns ir plunčājies vai šļakstījies kādā publiskā strūklakā. Ja nav pieejams ūdens, izmantojiet mitrās salvetes. Tās noteikti būs labs palīgs, lai samazinātu šos riskus.

5.Nekad neatstājiet mazuli automašīnā vienu, pat uz mirkli.

To, cik šāds mirklis var būt nāvējošs, esam dzirdējuši vairākkārt.

Pat, ja mums šķiet, ka ārā nav pārāk karsts un bērniņš, aizmidzis, to negribas modināt, tāpēc atstāsim to uz minūtīti autosēdeklītī, automašīnas salonā gaiss uzkarst neiedomājami ātri.

Īpaši svarīgi šādu lietu ir atcerēties tad, ja jaundzimušā māmiņa ir nogurusi, maz gulējusi, nomākta, paralēli strādā, viņa vienkārši var aizmirst, ka mazulītis ir kopā ar viņu automašīnā, ja tajā laikā viņš saldi čuč.

Un nedomājiet, šajā gadījumā viņa nav nedz slikta māte, nedz nosodāma viņas neapzinātā rīcība. Kļūda, un ļoti bīstama ir tā rīcība, ka jaunā māmiņa neparūpējas par savu pašsajūtu un atpūtu, kas var rezultēties ar traģisku iznākumu. Tāpēc – uzmanīgiem šajā gadījumā ir jābūt visiem ģimenes locekļiem. Šādus riskus, iespējams var pamanīt arī tētis, jo viņš taču redz un zina, ka māmiņa pa nakti neguļ, pa dienu daudz strādā.

  • Uz veikalu var braukt arī tētis
  • No veikala produktus var atvest kaimiņi vai draugi
  • Ja nu tomēr, neviena cita, izņemot nogurušo māmiņu nav, kas varētu doties uz veikalu, liekot mazulīti mašīnā, viņam blakus noliekam naudas maku vai mobilo tālruni, kuru arī nepieciešams ņemt līdzi, izkāpjot no auto. Tas var palīdzēt!

Vasara ir piedzīvojumiem bagāts laiks, to noteikti vajag no sirds izbaudīt! Tāpēc, parūpēsimies par mūsu mazuļu drošību un piedzīvosim priecīgus mirkļus!