4 fakti, kas jāzina par saules apdegumiem

4 fakti, kas jāzina par saules apdegumiem

14. Jun 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna ādiņa ir plānāka un jutīgāka pret sauli, nekā pieaugušam cilvēkam, un to apdedzināt spēcīgajā saulē var daudz ātrāk. Vairāk par to ko vecākiem jāņem vērā pavadot laiku kopā ar mazuli saulītē, stāsta dermatoloģe Džuljeta Ulmane. 

1. Bērna āda apdeg daudz ātrāk

Noteikti jāatceras tas, ka laiks, kurā saules stari iedarbojas uz bērna un pieauguša cilvēka ādu, atšķiras. Bērniņš, salīdzinājumā ar pieaugušo, saules apdegumu gūst desmit reizes ātrāk!  

Tātad stunda, ko saulē esam pavadījuši mēs pieaugušie, līdzinās sešām minūtēm, kuras tajā uzturējies mazais. Tādēļ vecākiem jābūt piesardzīgiem un jārauga, lai viņu bērniņš saulē atrastos pēc iesējas īsu brīdi.

2. Dienas daļas, kurās bērnu vest saulē nedrīkst

Vēl jāievēro dienas periods, kurā bērnu vest atklātā saulē nedrīkst! Tātad tas ir laiks no pulksten 11.00 līdz 15.00, it īpaši, atrodoties ūdenstilpņu – upes, ezera vai jūras - tuvumā.

3. Apdegt var arī ēnā!

Tāpat jāatceras, ka saule uz bērna ādu iedarbojas pat tad, ja viņš atrodas ēnainā vietā.

Ir māmiņas, kuras ļoti satraucas par to, ka tad, ja viņas savu bērniņu nemitīgi sargās no tiešas saules iedarbības, viņš nesaņems pietiekamu D vitamīna devu.  

Tomēr pat tad, ja atrodamies ēnainā vietā, ūdenim un smiltīm atstarojot saules starus, bērns vienalga saņems ultravioleto starojumu!

Desmit minūtes, kas ik dienu pavadītas svaigā gaisā, ir pilnīgi pietiekams laiks, lai saņemtu nepieciešamā D vitamīna daudzumu visam gadam, neskatoties uz to, vai ir mākoņi, vai nav.

4. Proporcionāli bērna ķermeņa ādas laukums ir lielāks kā pieaugušā

Šis ir ļoti būtisks faktors, kas jāņem vērā! Plauksta ir 10% no visa mūsu ķermeņa ādas laukuma.

Tad, ja bērniņam ir saulē apdeguši vai apsārtuši pleciņi, četru viņa plaukstiņu lielumā, tas nozīmē, ka ādas apdegums aizņem, apmēram, 30% no viņa ķermeņa kopējā ādas laukuma!

Tas ir liels laukums, kas cietis no saules apdeguma, kas vēlreiz apliecina to, ka liela uzmanība ir jāpievērš gan profilaksei, gan arī apdeguma ārstēšanai brīdī, kad tas radies.  

Māmiņu Klubs

Bubchen sauļošanās losjons aizsardzības nodrošināšanai

20140606140708-87945.jpg