Vai pievērs uzmanību rotaļlietu drošībai?

Vai pievērs uzmanību rotaļlietu drošībai?

29. Aug 2012, 13:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai paaugstinātu patērētāju, īpaši bērnu, drošību un veselību, nodrošinot, ka tiek pārdotas tikai drošas rotaļlietas, ir izstrādāti grozījumi Ministru kabineta noteikumos par rotaļlietu drošumu.

Ekonomikas ministrija skaidro, ka Latvijai līdz nākamā gada 20.janvārim ir pilnībā jāpārņem Eiropas Savienības direktīva 2012/7/ES, kurā noteikti jauni robežlielumi ķīmiskās vielas kadmija klātbūtnei rotaļlietās.

Eiropas Pārtikas un nekaitīguma iestāde 2009.gadā noteica jaunu pieļaujamo kadmija nedēļas devu 2,5 miligrami uz kilogramu (mg/kg), dienas devu 0,36 mg/kg. Piemērojot jauno pieļaujamo dienas devu 5%, ko reizina ar bērna svaru un dala ar uzņemtā rotaļlietas materiāla daudzumu, iegūst šādas kadmija robežvērtības: 17 mg/kg noskrāpēta materiāla, 1,3 mg/kg sausa materiāla un 0,3 mg/kg šķidra materiāla.

Līdz ar to arī Ministru kabineta noteikumus ir nepieciešams papildināt ar jauno pieļaujamo kadmija nedēļas devu.

Grozījumi noteikumos paredz, ka arī tirgus dalībniekiem - rotaļlietu ražotājiem, to pilnvarotiem pārstāvjiem, importētājiem un izplatītājiem - būs jāņem vērā jaunās prasības. Lai rotaļlietu ražotājiem un citiem uzņēmējiem būtu laiks pielāgoties šajā noteikumu projektā ietvertajām prasībām, noteikumi tiks piemēroti no 2013.gada 20.jūlija.

Kadmijs ir viens no ekoloģiski bīstamākajiem smagajiem metāliem. Elpojot gaisu, kas satur lielas kadmija koncentrācijas, var iestāties cilvēka nāve, bet ilgstoša neliela šī metāla koncentrācija bojā plaušas, gremošanas sistēmu un nieres. Šis metāls uzkrājas kaulos, padarot tos trauslus.

Grozījumus rīt izskatīs valsts sekretāru sanāksmē.

Vai Tu pievērs uzmanību rotaļlietu drošībai?

LETA