Nosvērtas gan Zooloģiskā dārza žirafes, gan apmeklētāji

Nosvērtas gan Zooloģiskā dārza žirafes, gan apmeklētāji

11. Sep 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

2012. gada 8. septembris bija diena, kad Rīgas Zooloģiskajā dārzā tika nosvērtas 4 žirafes – Piks, Periskops, Usmi un Kimi. Šajā dienā Zooloģiskajā dārzā tika nosvērti arī vairāk nekā 200 bērni, kuru vecākiem tika atgādināts, ka rūpīgi jāseko līdzi, vai viņu bērnu augums un svars atbilst bērna vecumam.

Akcija „Audz liels, stiprs un vesels!” Rīgas Zooloģiskajā dārzā notika jau otro gadu, lai atgādinātu, cik ļoti svarīgi ir sekot līdzi tam, cik garš un smags attiecīgajā vecumā ir mazais, bet strauji pieaugošais ķipars. Kamēr mūsu atvases aug un priecājas par visapkārt notiekošo, vecāku uzdevums ir raudzīties, lai nekas netraucētu normālai bērna augšanai un attīstībai.

Akcijas laikā bērnu vecāki, kas ar lielu ieinteresētību vēroja mērīšanas un svēršanas procesu, tika lūgti aizdomāties – kad mans bērns tika nomērīts un nosvērts pēdējo reizi? Un vai tas tika izdarīts precīzi? Jāatceras, ka zīdaiņi līdz 1 gada vecumam jāsver un jāmēra katru mēnesi. Bērni līdz 4 gadu vecumam jāsver un jāmēra vismaz reizi 6 mēnešos, veselam bērnam auguma un svara mērījumi jāveic vismaz vienu reizi gadā.

Par to, kā precīzi nomērīt un nosvērt bērnu, var jautāt speciālistam, kā arī izlasīt mājas lapā www.esAugu.lv, kas īpaši izveidota, lai skaidrotu bērnu augšanu un attīstību. Lai iegūtu precīzus datus, jāievēro vairākas lietas, piemēram – kad bērns stāv pie mērījuma skalas, viņam jālūdz dziļi ieelpot, pēc tam – izelpot.  Mērījumu nolasa izelpas brīdī, tam jābūt līdz milimetriem precīzam – skaitļus nevajag noapaļot.

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, EsAugu.lv un vairums Latvijas slimnīcu atgādina – savlaicīga diagnostika nozīmē lielākas izredzes uz veselības stāvokļa stabilizēšanu vai pat pilnīgu izveseļošanos.