Burtu mācība mūsu mājā

Burtu mācība mūsu mājā

22. Aug 2012, 14:58 mamma27 mamma27

Adrians ir jau četrus gadus vecs un man šķita ,ka ir pēdējais laiks sākt mācīt burtus un gatavoties lasīšanai. Nav jau tā ,ka burtus viņš nezina nemaz. No alfabēta atpazīst aptuveni pusi no burtiem īpaši nemācoties ,bet ikdienā stāstot rādot tie ir palikuši prātā.

Tad nu lai varētu sākt mācīties lasīt ir jāapgūst burti. Es izdomāju,lai Adrianam būtu vieglāk ar lasīšanu sākšu mācīt lielo un mazo burtu reizē. Ir pedagogi ,kas iesaka šādi darīt,jo bērns ātrāk iemācās lasīt. Grāmatās ,tak ir ne tikai lielie burti,bet arī mazie. Tā nu es šos ieteikumus ņemu vērā un mēs augustā sākām mācīties burtus.

Tas noteikti nav viegli un ātri,tāpēc pastāstīšu kā mēs to darām.

Pirmais ,ko es izdarīju -izgriezu no papīra visus alfabēta burtus.

Katru vakaru pēc dārziņa Adriana uzdevums ir izvēlēties vienu no burtiņiem ,ko mēs apgūsim. Dienā mācāmies tikai vienu burtu,jo apgūstam ne tikai lielo,bet arī mazo.

Kad Adrians ir izvēlējies burtu ,tad mēs to izrotājam

-līmējam ,krāsojam-ar zīmuļiem ,flomasteriem, krāsām. To viņš drīkst pats izvēlēties. Es tikai viņam piedāvāju variantus.

Krāsas un papīru ļauju viņam izvēlēties pašam. Lai arī brīžiem šķiet,ko var ņemt to parasto pelēko zīmuli un krāsot.Tomēr jāļauj bērnam pašam izvēlēties,jo viņam tas darbiņš tad labāk patiks,jo pats izvēlējies kā tad izrotāt katru burtiņu.

Ja burts kuru izvēlās Adrians ir ar garumzīmi vai mīkstinājuma zīmi,tad mācāmies pārī I u Ī , S UN Š.,Tas tāpēc lai rodas saikne ka šie burti ir līdzīgi ,tikai runa un rakstība nedaudz atšķiras.

(šie ir manuprāt vissmukākie,jo viņš pats izdomāja,ka krāsos varavīksni uzburtiņiem un ļoti cītīgi strādāja. Man pat neticās,ka četrgadīgs bērns ko tādu var paveikt-mēs ar vīru bijām ļoti priecīgi ieraugot šādu rezultātu)

Kad burtiņš vai burtiņi ir izkrāsoti , mēs tos pieliekam pie sienas. Viena siena istabā mums pārtop par burtu sienu.

Kad burtiņš pielīmēts ,ņemam grāmatu un mēģinam atrast tajā jauno ,tiko iemācīto burtu. Rādu gan lielo, gan mazo. Pastāstu kas tas par burtu un tad Adrians pats mēģina tekstā atrast lielo un mazo burtu.

Lai labāk burtiņš paliek prātā ,mēs šo burtiņu pagatavojam arī no plastelīna. Tas ir gan izklaidei,jo Adiranam patīk veidot no plastelīna. Tas attīsta arī mazos pirkstiņus un smadzenēm liek strādāt.Tas palīdz atcerēties burtiņu un viņa izskatu.

Burtiņus no plastelīna viņš mēģina pagatavot pats ,priekšā turot papīra burtu kā paraugu.

Kad burtiņš pagatavots ,tad nāk patīkamā daļa- pasakas lasīšana.

Šim nolūkam speciāli iegādājos šo grāmatu,jo tur ir katram burtiņam pasaka. Ir atzīmēts gan lielais mgan mazais burtiņš. Kad pasaka izlasīta, mēģinam abi sameklēt burtiņus kurus jau pazīstam šajā pasakā.

Bet lai burtiņi labāk paliktu prātā,tad nākamajā dienā pirms sākam jaunu burtu mācīties pieejam pie sienas un atkārtojam visus iepriekšējos burtus.

Brīvdienās mums arī ir brīvdienas no burtu rotāšanas un jaunu burtu mācīšanās.Mēs spēlējam spēli- burtu meklēšana. Meklējam tos burtus kurus jau esam apguvuši.

burtiņus izgriezu no dažādiem žurnāliem, reklāmu bukletiem. Laba iespēja parādīt bērnam,ka viens un tas pats burts var izskatīties dažādi-lielais ,mazais ,rakstītais ,drukātais. Un jāsaka,ka tīri labi viņš to saprot un atceras. Ir burtiņi,kas piemirstas,tos cenšos atgādināt vairāk.Brīvdienās arī braucot ārpus mājas cenšamies atkārtot burtus -uz reklāmu stabiem, veikalu nosaukumos, mašīnu numuros. Un to visu Adrians dara ar lielu prieku.

Katru vakaru mēs vienam burtiņam veltam aptuveni stundu. Lēnām caur rotaļu un runāšanu,darbošanos apgūstam burtiņu.

Pagaidām esam tikuši gandrīz līdz pusei. Kā mums klāsies turpmāk un kā Adrians apgūs visus burtus noteikti uzrakstīšu. Jo mans mērķis ir iemācīt Adrianam uzrakstīt viņa vārdiņu un sākt mācīt lasīt. Zinu ,ka tas nebūs ātri un viegli,bet galvenais ir man pieturēties pie nospraustā mērķa,jo Adrians katru vakaru ar lielu prieku skrien izvēlēties burtu ,ko apgūt.

KONKURSS: Augsim un attīstimies kopā ar Huggies® Super Dry

IESŪTI SAVU PADOMU ŠEIT!

Katra māmiņa var iesūtīt vairākus padomus, ieteikumus, blogus! Mēs par to tikai priecāsimies!

BALVU FONDS

Katru nedēļu - veicināšanas balva

Katru nedēļu katrā portālā - www.maminuklubs.lv un www.maminklub.lv - par nedēļas ieguldījumu mūsu ideju krātuvītē (vērtēsim gan aktivitāti, gan kvalitāti) viena māmiņa saņems veicināšanas balvu.

Katru nedēļu tās būs

dažādas galda spēles

no bērnu preču veikala "Princese" (Saharova iela, 8, Rīga)

Katru otro nedēļu papildus pasniegsim

masāžas paklājiņu no dizaina studijas Kabinetto

GALVENĀ BALVA

Visi iesūtītie padomi un blogi piedalīsies lielās balvas izspēlē -

mēneša abonementam uz attīstošajām nodarbībām Māmiņu Klubā

Tāpat kāda māmiņa saņems

lielo iepakojumu Huggies® Super Dry autiņbiksīšu,

kas sniegs aizsardzību mazulim līdz pat 12 stundām!

Izspēlēsim arī

vienu mobilā alfabēta komplektu

(to var pasūtīt pa e-pastu sabina.bakilina@gmail.com)

Konkurss norisināsies līdz 26.augustam ieskaitot