Zarnu infekcijas ik gadu nogalina 1,5 miljonus bērnu

Zarnu infekcijas ik gadu nogalina 1,5 miljonus bērnu

12. Jun 2010, 19:39 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

ANO Bērnu fonds (UNICEF) un Pasaules Veselības organizācija (PVO) publicējušas kopīgu paziņojumu, aicinot nekavējoties rīkoties un pielikt visas pūles, lai apkarotu zarnu infekcijas izraistītās slimības.

 

Šīs slimības izraisa nāvi aptuveni 1,5 miljoniem bērnu līdz 5 gadu vecumam katru gadu.

 

Gadā visā pasaulē ir vairāk kā 2 miljardu gadījumu, kad bērni līdz 5 gadiem saslimt ar kādu no zarnu infekcijas slimībām, piemēram, caureju. Vairāk kā puse no šiem bērniem dzīvo Dienvidāzijas un Āfrikas valstīs, kas atrodas uz dienvidiem no Sahāras, kur arī notiek vairāk kā 80% no visiem zarnu infekcijas nāves gadījumiem. Tikai 39% bērnu no šiem reģioniem saņem atbilstošu medicīnisko aprūpi.


Saskaņā ar ziņojumu saslimstību un mirstību ar zarnu infekcijām var ievērojami samazināt, izmantojot vienkāršus pasākumus. 


Galvenie profilakses pasākumi, kas ir uzskaitīti arī šajā ziņojumā, ietver personiskās higiēnas ievērošanu (pēc ekspertu ieteikumiem, regulāra roku mazgāšana ar ziepēm vien nevar būtiski uzlabot situāciju), sanitāro dzīves apstākļu uzlabošanu, pastāvīgu piekļuvi tīram dzeramajam ūdenim, krūts barošanu zīdaiņiem un masveida vakcināciju pret rotavīrusu, kas apmēram 40% gadījumu izraisa infekciozu caureju.

 
Kā atzina Technology in Health (PATH) prezidents un izpilddirektors Kristofers Elias, lai novērstu miljoniem bērnu nāvi, jāizmanto modernas, vienkāršas un samērā lētas metodes. Tas ir vajadzīgs, lai atklātu šo jautājumu arī valstiskā līmenī un popularizētu pieeju šīm metodēm.
 


 
Avots: Medportal.ru