Zande: svarīgi, lai vakaros būtu līdzīgi rituāli

Zande: svarīgi, lai vakaros būtu līdzīgi rituāli

30. Jun 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērns spekulē visādos veidos, lai tikai nebūtu jāšķiras no vecākiem uz miega laiku. Vecākiem, līdz ar to - problēmu virkne, bērnu nevar nolikt gulēt, bērns raud, čīkst, pīkst. Kāpēc tā? Un ko lai dara? Uz šiem jautājumiem atbildes sniedz psiholoģe Diāna Zande.

Jautājums:

Mums kā vecākiem ir radusies problēma audzinot savu gandrīz 3 gadus veco meitiņu. Runa iet tieši par gulētiešanu vakaros.
Agrāk ne reizi nav bijušas problēmas, mazā jau no agra vecuma ir bijusi ļoti viegli noliekama gulēt, pat bija laiks, kad man mēdza teikt - "Mammu, ej..", liekot noprast, ka viņai nāk miegs un lai beidzot liekos mierā! Arī liekot gulēt vienmēr ir bijis miers, vakara rituāls ar sabučošanos, samīļošanos (pasakas gan nav topā - pagaidām neinteresē) un meita jau pati zināja un teica - ka tagad viņa ies čučēt, izrunājās vēl vakarā ar savām mantām, izdziedājās un aizmiga. Nekad nav bijušas grūtības ar gulēšanu savā gultiņā.

Bet nu ir uznākušas problēmas. Vakardien bija tik traki, ka pati salūzu un sāku raudāt no nespējas tikt galā (tas iedarbojās un mazā saprata, ka mamma pārdzīvo).. bet laikam jau nav pareizākais rādīt, ka mamma raud katru reizi, kad bērns neklausa un nevar tikt galā... Tās bija 2vas stundas bļaušanas, čīkstēšanas, konkrēti manā skatījumā - spekulācija. 

Noliekot gulēt meita jau sāk stresot un tētim visu laiku saka "samīļošu mammīti", "samīļošu mammīti". Tētis mierina, saka, ka jā protams samīļos. Tagad tētis tevi samīļos un tad nāks mamma samīļot. Tā arī notiek. Viss process un samīļošanās ir dikti mīļš. Un viss sākas ar brīdi, kad es eju ārā pa durvīm - tad sākas trakumi: tiek bļauts (nu ne bļauts., bet čīkstulīgi bļauts) - "samīļošu mammīti", "mašīnas brauc", "mammu nāc samīļot" un tad virkne vārdu, mīļvārdiņu, kādos viņa mani sauc... Protams sirdi plosoši vārdi..  Kā lai viņu noliek gulēt "normāli"?

Atbildi sniedz psiholoģe Diāna Zande:

Jā, ir tādi posmi bērna dzīvē, kurā viņi nevēlas gulēt, sevišķi, ja mainās vide, mamma ir nemierīga vai nepieejama, vai bērns ir slims. Būtiski ir ievērot vakara rituālu un iet prom vai arī - klāt būšanu padarīt "neinteresantu" .
Māmiņa katru vakaru rituālā ievieš arvien jaunas nianses, izdabājot mazules prasībām.
Nevajag piesolīt gulēšanas iespēju vannnas istabā, bet - būt blakus un sēdēt, nesarunājoties, laiku pa laikam sakot, - es te esmu, bet bučiņu Tu jau dabūji, tagad jāguļ. Ja mazā velk nost zeķes - kāds no tā ļaunums? Var taču gulēt bez zeķēm! Var palīdzēt klusa šūpuļdziesma vai mūzika fonā.
Svarīgi, ka vakara rituāli nav izklaidējoši, tie ir mierīgi un nedaudz "garlaicīgi", velkoši uz miegu. Protams, būtu labi domāt par to, lai mazajai pirms miega nav daudz iespaidu, dažreiz der pastaiga.

Vai tev ir pieredze šajā jautājumā? Padalies tajā!

UZDOD SAVU JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

 

Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem.