Jau iepriekš apkopojām dažādus dabas sniegtus padomus, kā izvairīties no saaukstēšanās un vienkārši stiprināt organismu. Taču nedrīkst aizmirst par vērtīgiem vitamīnu avotiem.
Ir dažādi veidi, kā, sagaidot ziemu un tai līdzi nākošo slimību gūzmu, uzturēt sevī možu garu un stipru veselību. Viens no tiem ir bagātināt savu uzturu ar visdabiskākajiem un īstākajiem vitamīniem, minerālvielām, organiskajām skābēm un fizioloģiski aktīvām vielām- diedzētām sēklām.
Dīgstošā sēklā tiek apkopots vislabākais, kas vien atrodams augā, tādēļ šie dīgsti ir tik veselīgi un organismam noderīgi. Tajos ir koncentrēts vitamīnu, minerālvielu, mikroelementu, aminoskābju, enzīmu, hlorofila un šķiedrvielu avots.
Uztura speciālisti apgalvo, ka diedzētas sēklas:
* mazina gan fizisku, gan garīgu nogurumu,
* veicina matu un nagu veselību,
* atveseļo ādas stāvokli,
* nostiprina sirds, nervu un asinsvadu sistēmu,
* uzlabo vielmaiņu,
* uzlabo ādas izskatu,
* paaugstina imunitāti,
* veicina organisma attīrīšanos un ķermeņa masas samazināšanos,
* palēnina novecošanos.
* uzlabo redzi un gremošanu,
* spēcina organismu,
* tajās ir ne mazums vitamīnu.
Diedzēta sēkliņa jau pēc trim dienām ir pārpilna ar vitamīniem un minerālvielām, visvairāk tur ir C, E un B grupas vitamīni un olabltumvielas.
Dīgstus izmanto gan kā ēdienu piedevu, gan kā dekoratīvo elementu- veselīgu salātu pagatavošanai, maizes garnēšanai, dažādām zupām, kā piedevu kefīram, biezpienam, kā pildījumu pastētēm un citām maltītēm.
Samaltie diedzētie graudi lieliski noder arī sejas maskām. Graudu lietošanā īpašu normu nav, bet novērojumi liecina, ka, ēdot tos pa divām ēdamkarotēm divas reizes dienā divas līdz četras nedēļas, jūtami uzlabojas pašsajūta, paātrinās matu un nagu augšana, un āda kļūst maigāka. Tā kā šī barība ir samērā rupja, tā ir ļoti rūpīgi jāsakošļā vai arī sēklas pirms ēšanas jāsamaļ, citādi var izraisīt vēdera uzpūšanos.
Šīm sēklām ir plaša garšas gamma.
Kā pagatavot diedzētas sēklas:
Sēklas ieliek stikla traukā un nomazgā, pārlej ar ūdeni (uz 1 daļu graudu ņem 4 daļas ūdens) un atstāj 6-12 stundu uzbriešanai istabas temperatūrā. Pēc tam ūdeni nolej, sēklas ieber sausā, tīrā burkā, pārsedz ar vairākkārt salocītu marlīti un tad apgāž, lai notecētu liekais ūdens. Katru dienu 2- 3 reizes burciņā ielej ūdeni, saskalina, pārbauda, vai nav bojātu sēklu, un nolej.
Diedzēšanas ilgums:
zirņiem- 3 dienas,
kresēm- 6 dienas,
lucernai- 7 dienas,
pupiņām- 4 līdz 5 dienas,
lēcām- 3 dienas,
redīsiem- 3 līdz 4 dienas.
Atceries: dīgstus vislabāk uzglabāt ledusskapī dārzeņu nodalījumā, bet ne ilgāk kā divas dienas!