Viss, kas tev jāzina par rotavīrusu

09. Jan 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas ir rotavīrusa infekcija?

 

Rotavīruss ir galvenais akūtas caurejas un vemšanas izraisītājs zīdaiņiem un maziem bērniem visā pasaulē. Līdz piektajam dzīves gadam ar to sastopas gandrīz ikviens bērns. Biežāk rotavīrusa infekcija sastopama maziem bērniem, un Latvijā vislielākais saslimušo skaits ir no 7 līdz 15 mēnešu vecumam1. Rotavīrusu infekcija, caurejas un vemšanas dēļ, Eiropā un Latvijā ir biežākais bērnu hospitalizācijas cēlonis, tomēr vecāki ļoti maz zina par šo ļoti infekciozo vīrusu.

 

Simptomi var ilgt līdz pat astoņām dienām, un var būt mokoši gan bērnam, gan vecākiem. Tas ir slogs mazajiem slimniekiem, kā arī ģimenēm un bērnu  aprūpētājiem. Rotavīrusa infekciiju patreiz sastop visu gadu.

 

Eiropā katru gadu tiek reģistrēti 3,6 miljoni rotavīrusa infekcijas gadījumu zīdaiņiem un maziem bērniem līdz piecu gadu vecumam. Tādēļ bieži tiek apmeklēts ārsts, veiktas mājas vizītes un ārstēšana slimnīcā. Latvijā pārsvarā (97%) ziņojumi saņemti par pacientiem, kurus ārstē slimnīcās. 66% saslimušie ir bērni līdz 2 gadu vecumam, bet vislielākais  saslimušo skaits ir no 7 līdz 15 mēnešu vecumam.*

 

Retos gadījumos rotavīrusa infekcijas izraisīta dehidratācija var apdraudēt dzīvību. Rotavīruss ir arī vienīgais nozīmīgais slimnīcā iegūtascaurejas cēlonis Eiropā. Katrs piektais bērns, kas atrodas slimnīcā rotavīrusu infekcijas dēļ, ar rotavīrusu ir infi cējies slimnīcā. Tas var pat par sešām dienām paildzināt atrašanos slimnīcā, kas sākotnēji bijusi cita iemesla dēļ.

 

Ir svarīgi konsultēties ar savu ārstu, ja uzskatāt, ka bērnam varētu būt rotavīrusa infekcija. Jums arī jāzina, kā ārstēt savu bērnu un kā rīkoties, lai citus bērnus pasargātu no vīrusa.

 

Kā tā izplatās?


Rotavīruss ir ļoti infekciozs un izturīgs pret vairumu sadzīves tīrīšanas līdzekļu. Tas izplatās galvenokārt roku-mutes kontakta ceļā, īpaši ja vīruss no infi cētiem izkārnījumiem nokļūst uz rokām un tad mutē. Tas viegli izplatās arī vietās, kur bērni kopīgi rotaļājas, piemēram, bērnudārzā.

 

Kā es zināšu, ka manam bērnam ir rotavīrusa infekcija?

 

Rotavīrusa infekcijas simptomi līdzinās citu infekciju simptomiem. Tie var būt:

 

smaga, ūdeņaina caureja (šķidri izkārnījumi vairāk nekā trīs reizes dienā);

stipra vemšana;

sāpes vēderā vai vēdergraizes;

drudzis, dažkārt krampji.

 

Ja jūsu bērnam ir smaga rotavīrusa infekcija, iespējama vemšana un caureja pat līdz 20 reizēm 24 stundu laikā, izraisot atūdeņošanos. Mazākiem bērniem ir lielāka organisma atūdeņošanās iespējamība, tāpēc viņi ir pakļauti lielākam riskam.

 

 

 

Ar rotavīrusa infekciju slima bērna kopšana

 

Ja jūsu zīdainim vai bērnam ir stipra caureja vai vemšana, nekavējoties apmeklējiet ārstu. Negaidiet atūdeņošanās pazīmju parādīšanos.

 

Ļoti svarīgi ir nepieļaut organisma atūdeņošanos. Dodiet bērnam pietiekami daudz šķidruma, lai aizstātu zudumus. To var darīt, piedāvājot ūdeni bieži un pa mazam malciņam, arī starp vemšanas reizēm. Var izmantot salmiņu. Ūdenim var pievienot arī rehidratācijas pulveri.

 

Ja bērns ir izsalcis, turpiniet piedāvāt ēdienu. Ja barojat ar krūti vai no pudelītes, turpiniet ierasto barošanu. Bērnam, kurš ēd negribīgi, var dot ēst biežāk mazākas porcijas.

 

Ja bērna organisms ir atūdeņojies, var būt nepieciešama ārstēšana slimnīcā, lai šķidrumus ievadītu vēnā. Bērnam slimnīcā var būt jāpavada divas līdz piecas dienas. Mazākiem bērniem biežāk iespējami smagi simptomi, tāpēc slimnīcā var būt jāpavada ilgāks laiks.

 

Vai rotavīrusa infekcija skars manu ģimeni?

 

Rotavīrusa infekcija līdz piecu gadu vecumam skar gandrīz ikvienu.

 

Rotavīruss ir ļoti infekciozs un var ātri izplatīties visā ģimenē. Visneaizsargātākie ir citi mazie bērni.  Tāpēc vecākiem un aprūpētājiem var nākties aprūpēt vairāk nekā vienu slimu bērnu ģimenē. Divām trešdaļām ģimeņu ar rotavīrusu infi cēta bērna atrašanās slimnīcā nozīmē, ka vecāki kavē darbu, lai aprūpētu bērnu.

 

Ko darīt, lai aizsargātu savu zīdaini vai bērnu?

 

Vakcināciju uzskata par labāko aizsardzību pret rotavīrusu izraisītu smagu caureju un vemšanu. Valstīs, kur ir vakcinācijas programmas, rotavīrusa infekciju un hospitalizāciju skaits samazinājies par aptuveni 80%. Agrīna aizsardzība ir svarīga, jo maziem bērniem ir vislielākā smagu simptomu varbūtība.

 

Vakcīnu bērniem un zīdaiņiem jau no sešu nedēļu vecuma lieto iekšķīgi. Atkarībā no konkrētās vakcīnas, nepieciešamas divas vai trīs devas.

 

Efektīvai aizsardzībai pret rotavīrusu ir svarīga pilna kursa pabeigšana. Veselu bērnu vakcinēšanu pret rotavīrusu iesaka Eiropas pediatru asociācija un arī Latvijas Bērnu infektologu biedrība. Ārsts sniegs jums padomu par vakcināciju.

 

Bērni ar rotavīrusa infekciju vēl vismaz divas dienas pēc simptomu izzušanas nedrīkst apmeklēt bērnudārzu, kā arī citas vietas, kur tie varētu sastapt citus bērnus, lai mazinātu vīrusa pārnešanas risku.

 

Higiēnai ir tikai ierobežota nozīme rotavīrusa izplatīšanās aizkavēšanā, taču tā var palīdzēt mazināt citu baktēriju un vīrusu pārnešanas risku.

 

Laba higiēnas prakse:

 

• mācīt bērniem un cilvēkiem, kuri ir kopā ar viņiem, mazgāt rokas, īpaši pēc autiņbiksīšu nomaiņas vai pēc podiņa vai tualetes izmantošanas;

 

• mēģināt mazināt roku saskari ar muti;

 

• regulāri dezinficēt rotaļu laukumu un rotaļlietas, lai mazinātu citu infekciju pārnesi.

 

Vecāki pazīst savu bērnu vislabāk. Vienmēr uzticieties savai intuīcijai un meklējiet medicīnisku palīdzību, ja jūs kaut kas uztrauc.

 

Atsauce:

 *Latvijas Infektoloģijas centra dati.

 

01/2011

LV/ROT/0004/11

 

Noskaties video un uzzini,kāpēc vakcinēt mazuli pret rotavīrusu!