"Vīrs mani sit.."

"Vīrs mani sit.."

19. Sep 2012, 10:23 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Situācijas, ar kurām kopdzīves laikā iespējams sastapties, ir dažādas, ne vienmēr pozitīvisma pilnas. Šoreiz kāda māmiņa meklēja psihologu visai smagā jautājumā. Lasi psiholoģes Diānas Zandes atbildi!

 

JAUTĀJUMS

 

Griežos pie Jums pēc padoma.

 

Es jau esmu nogurusi, lieta tāda, -  es nezinu kā turpināt dzīvi ar cilvēku, kurš nedomā par ģimeni, pelna grašus, ar kuriem pietiek tikai benzīnam uz darbu. Ģimenes tēriņiem atdodu visu savu naudu, sev neatstājot nemaz. Gribu atdevi arī no civilvīra.

 

Man šķiet jau sen, ka es neesmu ar viņu laimīga. Bet ko darīt? Esmu mēģinājusi pat iet projām no viņa, viss beidzās ar to, ka viņš pateica, ka atņems man bērnu...

 

Trakākais, esmu pieļāvusi situāciju, kurā viņš mani ir sitis, tas bija vēl pirms bērniņš bija pieteicies, bet atkal viss bija piedos un aizmirsts.

 

Jā es gribu izbeigt šīs attiecības,jo labāk būt vienai ar bērnu, nekā dzīvot ar tādu vīrieti, bet kā lai es to izdaru? Man ir bail, ka viņš mani atkal sasitīs, paņems bērnu un aizies...

 

 

Atbildi sniedz psiholoģe Diāna Zande:

 

Jūsu situācija ir, diemžēl, ļoti izplatīta... Neviens Jums nevar ieteikt palikt / iet prom... šis ir Jūsu lēmums. Svarīgi apzināties katra sava lēmuma sekas. Dzīvot kopā ar Jūsu partneri arī bija lēmums, vai ne? Un tas ietver sekas.

 

Jautājums, vai gribat tā turpināt, ko iegūstat no šīm attiecībām, un ar ko maksājat par savu kopdzīvi. Šobrīd izskatās, ka cena ir augsta - finansiāli, morāli un arī fiziski. Jūsu partneris ir fiziski vardarbīgs!

 

Ja tas notiek vēl kādu reizi, tad viena no Jūsu izvēlēm var būt - rakstīt iesniegumu policijā un doties pie mediķa, lai viņš apstiprina fiziskas iespaidošanas sekas. NEVIENAM nav tiesību otru cilvēku "sasist".

 

Nākošais - vīrs nevar Jums atņemt bērnu. Lai tas notiktu, viņam ir jāvēršas bāriņtiesā un jāiziet nopietns juridisks process, kurā viņam, cik noprotu no Jūsu situācijas apraksta, nav iespēju atņemt Jums vecāku varu. Jūsu situācijā es redzu vienu problēmu, kura nav vīra, bet Jūsu - tā ir gatavība otram dot bez mēra un pat vajadzības - dāvanas vīra radiem, gatavība maksāt rēķinus, utt. Un par mazuli Jūs arī rakstāt "dēlam es atdošu pēdējo" - esiet uzmanīga!!! Kā lai bērns iemācās dalīties, ja viņam mamma ir gatava atdot jebko?

 

Šobrīd un arī turpmāk Jums būtu svarīgi paraudzīties uz sevi nevis kā devēju, bet kā cilvēku ar vajadzībām - kādas tās ir? Droši vien, pēc mitekļa, pārtikas, siltuma, atbalsta, dalītām rūpēm, drošības (fiziskas un emocionālas) utt. Kā šīs vajadzības varat apmierināt savās partnerattiecībās? Ko nesaņemat? Iznāks tāda kā attiecību bilance - ko es ieguldu, ko saņemu, cik labi jūtos attiecībās, kurās esmu . un - vai esmu gatava tā dzīvot turpmāk? Ja nē, tad ir svarīgi atkal rūpīgi pārdomāt, pirms pieņemat lēmumu - šķirties. Šis lēmums prasa darbību un jādarbojas pašai.

 

Varat piezvanīt uz krīzes centru Skalbes 67222922, un ar tālruņa konsultantu pārrunāt, kādas Latvijā ir iespējas saņemt atbalstu Jūsu situācijā. Meklējiet atbalstu  -  cilvēkus, ar kuriem varat aprunāties par savu situāciju un - neslēpiet, ka vīrs Jūs sit. Dažreiz sievietes kaunas par to un slēpj vīra nodarījumus, tā radot viņam pārliecību , ka drīkst sist.

 

 

UZDOD SAVU JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

 

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

 

Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem.