Viens un tas pats maisījums, bet dažādas reakcijas

Viens un tas pats maisījums, bet dažādas reakcijas

22. Oct 2010, 12:33 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jebkuram maisījumam ir piedevas un reizēm tas bērniem var izsaukt kādu alerģisku reakciju- piemēram, aizcietējumu vai šķidrāku vēdera izeju. Ieskaties pediatres Ievas Tauriņas komentārā!

 

Māmiņa jautā:

 

Kāpēc no viena un tā paša maisījuma dažādiem bērniem, kas ir viena vecuma, ir dažādas reakcijas? Piemēram, Humana zīdaiņiem- vienam bērnam kaka kļuva cieta, kā bumbiņa iznāca ārā, bet otram piemetās caureja un sākās vēdera izeja ik pēc stundas?

 

Otrs piemērs – Semper bifidus- parasti to dod pret aizcietējumiem, bet ir bērni, kuriem nekādu aizcietējumu nav bijis, bet pagaršo to un sākas aizcietējumi, neiziet vēders pēc šī maisījuma pat pāris dienas?

 

1

Atbild pediatre Ieva Tauriņa:

 

Jebkurš maisījums satur arī kādas balastvielas un piedevas. Visticamāk, ka bērnam alerģija nav pret bifidus baktērijām, bet šāda aizsargreakcija varētu būt pret stabilizējošām papildvielām, ko pievieno klāt maisījumiem.

 

Katram bērnam alerģija ir pret kaut ko citu. Cits var ēst apelsīnus un nav nekādas problēmas, bet kāds var tikai noskatīties. Tāpat ir arī ar maisījumiem. Kurš var ēst, piemēram, Humana maisījumus, kurš to nevar, lai gan katrā maisījumā iekšā ir tas labākais.

 

Šī organisma reakcija var izpausties divējādi- vienam kā alerģija un dermatīts uz vaigiem, bet citam – šķidrāka vai cietāka vēdera izeja.

 

Tāpēc noteikti ikvienā gadījumā ieteiktu griezties pie ārsta, lai viņš palīdz atrast konkrētu maisījumu, kuru mazulis var lietot.